Snotziekte, wat te doen

Ziekten, ongedierte, verwondingen en de rui.
Ook nagels/sporen/snavel/kammen/vleugels etc
moestuinhippie
Berichten: 2
Lid geworden op: 06 nov 2018 20:12
Land: Nederland
M/V: V

Snotziekte, wat te doen

Berichtdoor moestuinhippie » 07 nov 2018 22:28

Hallo,

Ik ben nieuw hier en heb jullie hulp nodig. Ik heb al 7 jaar kippen en tot op heden nog nooit een kip gehad die snotziekte had.
Het probleem in het kort> W e hadden 1 cochin ( Happy) die verkouden was. In no-time waren mijn andere vier kippen ook verkouden. Geen van allen ernstig, ze scharrelen, eten, drinken, poetsen hun veren enz. Allemaal hebben ze antibiotica gehad van de dierenarts. Bactrimel. Ingeven met een spuitje in de keel. Tot zo ver prima, de andere vier kippen zijn genezen maar Happy niet. Dierenarts weer gevraagd, ze mocht nog 8 dagen doorgaan met de kuur. Dat is nog toch zaterdagochtend as. toch knapt ze niet op, en gisteravond merkte ik bij het ingeven van de medicijnen dat er pus uit haar snavel komt. Vanmiddag heb ik een poosje gestoomd met haar met kokend water en tijm, dit leek ze prettig te vinden want elke keer dat ik haar terughaalde bewoog ze haar kop weer boven het pannetje. Het hielp wel iets maar daarna hoor ik haar weer nasaal adem halen.

Ik heb een hoop vragen> heeft stomen zin? Zou ze gebaat zijn bij een neusspray met zoutoplossing, kan dat uberhaupt bij kippen? Is bactrimel voldoende of zou ze iets anders moeten krijgen? Ze zit nog steeds bij de andere kippen, kunnen zij niet opnieuw besmet worden? De dierenarts vond het niet nodig dat zij ook doorgingen met de kuur.
Happy oogt verder gezond, ze niest veel maar eet en drinkt, poetst haar veren enz. Oogjes staan helder. Ze gaat iets sneller zitten dan de voorgaande dagen dus lijkt daarmee iets achteruit te zijn gegaan.
Alle tips zijn welkom.
Mvg Moestuinhippie.

Gebruikersavatar
lnge
Moderator
Berichten: 14029
Lid geworden op: 09 jun 2004 09:05
Land: nederland
M/V: V
Locatie: duin en bollenstreek

Re: Snotziekte, wat te doen

Berichtdoor lnge » 09 nov 2018 08:03

Bij snot kan het soms nodig zijn om langdurig (weken) met AB te behandelen.
Ik heb zelf ook weleens een kip gehad met snot die ik zeker 4 weken AB heb moeten geven. Verder is het een kwestie van steeds het kopje schoonmaken met wattenschijfjes en warm water. Stomen is ook goed.
Neusspray oid zou ik niet doen.
Overigens moet je de kip binnen houden in een verwarmde ruimte. Beter voor de kip en dit is ook makkelijker voor de intensieve behandeling.

moestuinhippie
Berichten: 2
Lid geworden op: 06 nov 2018 20:12
Land: Nederland
M/V: V

Re: Snotziekte, wat te doen

Berichtdoor moestuinhippie » 09 nov 2018 13:53

Hoi Inge, bedankt voor je reactie. Gisterochtend nog contact gehad met de dierenarts ivm de pus, hij stelde voor om de kuur te stoppen en te zien wat er gebeurd! Omdat ik hier geen goed gevoel bij heb ga ik er toch mee door, ik heb nog wel genoeg op voorraad. Ze is nu 14 dagen onderweg met de kuur. Heb inderdaad ook al eerder gelezen dat 3-4 weken voor kippen heel normaal is.
Ik heb er wel moeite mee haar apart te zetten, ze heeft net met veel moeite haar plekje veroverd in de groep, wordt nu eindelijk geaccepteerd. Verder is ze naar mijn mening niet ziek genoeg om een hele dag alleen in een klein hokje te zitten. Ze hebben genoeg beschutting voor de wind en een prima nachthok. Voor de behandeling is het geen probleem, als ik het buitenhok open doe komt ze zo naar me toe. Mocht ze zieker worden dan zet ik haar natuurlijk wel binnen. Ik zal haar snavel vaker schoonmaken, goede tip. Nog iets wat ik kan doen met voeding? Ze krijgen elke dag verse groente en fruit, en ik heb meelwormpjes gekocht voor extra proteine.

Gebruikersavatar
Isabel
Berichten: 16169
Lid geworden op: 25 jan 2009 12:01
Land: Nederland
M/V: V

Re: Snotziekte, wat te doen

Berichtdoor Isabel » 09 nov 2018 13:57

Rauw eitje, rauw gehakt, "nat" kattenvoer... Die laatste twee al dan niet gemengd met kuikenmeel. Universeelvoer van de dierenwinkel doe ik er ook wel eens door heen.


Terug naar “Kippenziekten, verwondingen, ongedierte rui etc”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten