Pagina 1 van 2

Iemand ervaring met speenkruid-vergiftiging?

Geplaatst: 18 feb 2018 13:46
door speets
Er staat in de toekomstige kippenren ontzettend veel speenkruid. Geen doen om dat er allemaal uit te halen.
Ik weet wel dat het weinig problemen zal geven als je kippen los lopen in een grote tuin, maar hoe gaat dat in een ren? Eten ze er dan wél van bij gebrek aan alternatief?

Iemand ervaring mee?

Re: Iemand ervaring met speenkruid-vergiftiging?

Geplaatst: 18 feb 2018 14:36
door Fryske
Oh mooi! In onze oude tuin stond ook veel speenkruid. Altijd zo'n mooi gezicht. De kippen zijn er nog nooit ziek van geworden.

Re: Iemand ervaring met speenkruid-vergiftiging?

Geplaatst: 18 feb 2018 15:40
door Trea
Is speenkruid dan giftig voor kippen? Speenkruid en boterbloem staan niet in het lijstje van levendehave: https://www.levendehave.nl/dierenwikis/ ... en-de-tuin
Ranonkelsoorten staan wel in andere lijstjes met giftige soorten. Maar lang niet alle lijstjes op internet kloppen voor onze huis-tuin-en-keuken kippen.

Zolang kippen voldoende eten aan kunnen zullen ze geen giftige planten eten die herkenbaar zijn. Dat geldt ieder geval voor de hollandse/belgische kippen van hobbyboeren. Voor leghybriden en soorten die nog niet lang in onze streken rondlopen weet ik het niet.

Bij mij groeit er hondsdraf. Dat vinden ze niet eetbaar (vies/stinkt), dus dat is zowat het enige dat nog in de ren groeit (op een gras/kruiden bak na die met gaas is afgeschermd en een aantal struiken). De bijen zijn er in ieder geval blij mee. ;)

Re: Iemand ervaring met speenkruid-vergiftiging?

Geplaatst: 18 feb 2018 17:17
door speets
Fryske schreef:De kippen zijn er nog nooit ziek van geworden.

Maar aten ze er ook van?

Wat ik bedoel is: hadden ze een groot stuk tuin tot hun beschikking, met allerlei ander groenvoer? Of stonden ze op een klein stukje met (voornamelijk) speenkruid?
Dus: hadden ze veel keus? Of was dat een van de weinige plantjes die op hun stukje groeiden?
Dat maakt namelijk het verschil: of ze voldoende keuze hebben.

Re: Iemand ervaring met speenkruid-vergiftiging?

Geplaatst: 18 feb 2018 17:32
door Trea
Voldoende eten is is ook kippenmeel en kippenkorrel. Ik zou me iig geen zorgen maken om het speenkruid.

Re: Iemand ervaring met speenkruid-vergiftiging?

Geplaatst: 18 feb 2018 17:43
door speets
Beste Trea, dat moet jij weten, maar ik maak me dus wél zorgen :frown:
Zoals ik in de header aangeef, vraag ik specifiek naar reacties van mensen die hier ervaring mee hebben. Ik begrijp dat jij dat niet hebt. Dus waarom reageer je dan?
Ik zou het fijn vinden als je je er verder buiten houdt, zodat mensen die wél ervaring hebben, kunnen reageren.

Re: Iemand ervaring met speenkruid-vergiftiging?

Geplaatst: 18 feb 2018 17:49
door Fryske
Uh....ik ben het eens met Trea...Het is niet giftig, ze aten er wel van, maar zelfs als het giftig is? Wanneer een kip voer en drinken krijgt, dus niet uitgehongerd dan zal het geen dingen eten die giftig voor ze zijn.

Onze kippen liepen op een stuk grond van zo'n 10 x 20 meter. Er groeide verder niets omdat het in de schaduw onder de bomen was behalve sneeuwklokjes en hedera, erg giftig! Nogmaals nog nooit een kip ziek geweest laat staan er aan verloren.

Re: Iemand ervaring met speenkruid-vergiftiging?

Geplaatst: 18 feb 2018 17:55
door Fryske
Zie net dat je op de PVCren had gereageerd. Die heb ik gemaakt toen we nog krielen hadden die niet los konden. De ren stond destijds over het speenkruid heen. Dus echt....je hoeft je niet ongerust te maken zoals Trea al aangaf.

Hopelijk ben je gerust gesteld :-D

Re: Iemand ervaring met speenkruid-vergiftiging?

Geplaatst: 18 feb 2018 17:58
door speets
Kijk, dáár heb ik wat aan, dank voor het delen van je ervaring. Dat stelt me gerust :cool:

En Trea: er zijn meerdere sites waar wordt aangegeven dat het wel degelijk giftig kan zijn cq worden. Google op speenkruid + giftig.

Wikipedia schreef:De bladeren van gewoon speenkruid bevatten veel vitamine C. Vroeger werd de plant dan ook gebruikt tegen scheurbuik. Ze werd ook veel verwerkt in salades. Belangrijk is dat de bladeren dan voor de bloei worden geplukt. Tijdens de bloei ontwikkelt de plant in de bladeren namelijk protoanemonine en saponine, giftige stoffen. De bladeren smaken dan bitter en worden dan ook door weidedieren gemeden. Na de bloei verdwijnen de bovengrondse delen.

Bij drogen wordt protoanemonine omgezet in een minder werkzame stof, anemonine, die ook giftig is. De plant bevat ook etherische olie.

De wortel bevat anemonine, tannine en triterpeen-saponinen. Vroeger werd ze in- en uitwendig gebruikt bij aambeien. Inwendig gebruik is echter niet verantwoord.

Re: Iemand ervaring met speenkruid-vergiftiging?

Geplaatst: 18 feb 2018 18:07
door Fryske
Maakt niet uit! Trea had al uitgelegd dat ze er niet van eten als het giftig is! Er zijn maar weinig planten die niet als giftig te boek staan.