HELP gewonde duif!

maaljomi
Berichten: 647
Lid geworden op: 27 mar 2005 11:11
Land:
M/V: V

HELP gewonde duif!

Berichtdoor maaljomi » 17 mei 2006 21:18

Vanmiddag belde mijn zusje dat er een gewonde duif (kuiken) bij haar in de tuin zat. Hij was gepakt door een kat, had wat bijtwonden. Maar verder lijkt er niets gebroken of zo. Als we hem hadden laten zitten, werd hij zeker weer door een kat gepakt. Hij kan namelijk nog niet vliegen.
Dus heb ik hem meegenomen naar huis. Hij zit in een hamsterhokje en ik probeer hem nu zelf te voeren. Ik heb geprobeerd tortelduivenvoer te wellen, zodat het wat zachter was. Ik heb niet het idee dat hij daar al wat van gegeten heeft dus heb ik wat water en wat opgelost kuikenmeel met een spuitje naar binnengekregen, maar weet eigenlijk niet goed hoe ik hem moet helpen. Wat hij eigenlijk moet eten enzo. Hij lijkt niet erg bang voor mij, hij blijft gewoon op mijn vingers zitten. Heeft iemand tips of ideeen??

Gebruikersavatar
fusse
Berichten: 3097
Lid geworden op: 15 nov 2004 13:07
Land: Nederland
M/V: M

Berichtdoor fusse » 17 mei 2006 21:20

Pb Gonda eens, zij weet heel veel van duiven af!

Gebruikersavatar
Koen L.
Berichten: 616
Lid geworden op: 01 apr 2005 20:10
Land:
M/V: V
Locatie: Fleringen

Berichtdoor Koen L. » 17 mei 2006 21:21

waarschijnlijk zal deze duif het niet halen in het speeksel van de kat zitten namelijk bacterien (geleerd op dit forum) ;)
maar in iedergeval kun je het proberen je weet maar nooit ;)

Gebruikersavatar
honkoop
Berichten: 9593
Lid geworden op: 14 mei 2004 21:12
Land:
M/V: V
Locatie: Midden van het land

Berichtdoor honkoop » 17 mei 2006 21:22

Hij heeft denk ik wel antibiotica nodig, want het speeksel van een kat bevat heel veel bacteriën.

Gebruikersavatar
Koen L.
Berichten: 616
Lid geworden op: 01 apr 2005 20:10
Land:
M/V: V
Locatie: Fleringen

Berichtdoor Koen L. » 17 mei 2006 21:23

ik was je voor honkoop ;)

Gebruikersavatar
toby
Berichten: 2291
Lid geworden op: 06 mei 2004 21:15
Land:
M/V: V
Locatie: dordrecht
Contacteer:

Berichtdoor toby » 17 mei 2006 22:07

idd een AB kuur is noodzaak volgens mij ;)

verder heb ik niet veel verstand van duiven hoop dat het lukt succes

Gebruikersavatar
ingrid
Berichten: 4040
Lid geworden op: 09 okt 2002 23:08
Land: nederland
M/V: V
Locatie: Zeeland (Tholen)

Berichtdoor ingrid » 17 mei 2006 22:14

honkoop schreef:Hij heeft denk ik wel antibiotica nodig, want het speeksel van een kat bevat heel veel bacteriën.


Klopt, het minste wat je kunt doen is de wondjes een aantal dagen goed uitspoelen met betadine, maar wil je het goed aanpakken dan is een kuurtje iid het beste.
Helaas zelf ondervonden, ondanks meteen flink laten bloeden en uitspoelen én 's middags meteen AB kuur gehaald toch een paar dagen later pusvorming.. Tis allemaal wel goed gekomen maar zonder kuur was ik er zeker slechter mee weg gekomen.
Dierenartsen zijn wat dat betreft veel beter op de hoogte, huisartsen (de mijne iig wel) zijn eigenlijk vaak best wel laks met het voor schrijven van een kuurtje. Zolang de tetanus nog maar oke is vinden ze het al snel goed :?

Gebruikersavatar
nel
Berichten: 9257
Lid geworden op: 27 sep 2002 10:26
Land: NL
M/V: V
Locatie: Zuid-Holland
Contacteer:

Berichtdoor nel » 17 mei 2006 22:36

Ik ben er mee opgehouden om gewonde duiven proberen te genezen.
Zeker als ze door de katten gepakt zijn.

Gelukkig hebben wij toffe mensen op de dierenambulance, die niet te beroerd zijn de duif op te halen.
Ze brengen hem altijd naar de DA of de vogelopvang.

Melieven
Berichten: 11
Lid geworden op: 17 mei 2006 23:19
Land:
M/V: V
Locatie: Essen
Contacteer:

Wondzorg en honing

Berichtdoor Melieven » 17 mei 2006 23:34

Hoi dit stukje heb ik overgenomen van iemand die dagelijks met wonden werkt, misschien dat je daar iets mee kunt.

Wonden kunnen grofweg in twee categoriën worden verdeeld, primair (meteen bv door hechtingen) gesloten en genezen, secundair (later, in tweede instantie) sluitende en genezende wonden.

Mijn stuk gaat over de laatste categorie, omdat dit de probleemwonden zijn, die kunnen lijden tot een chronische fase.

Hoe eerder een wond geneest hoe beter het is, eens een wond in de chronische fase beland, maakt deze stoffen aan, die ervoor kunnen zorgen dat de wond zichzelf in stand houdt.(bij mens en dier)

Dat is de reden waarom hedendaagse wondzorg zich richt op een zo spoedig mogelijke genezing, ook als dat betekent dat de wondzorg daardoor een stuk duurder uitvalt.

Indien een wond zich onder de gesloten huid bevindt (bv een kneuzing gespannen gevuld met bloed, een infectie of een abces met of zonder fistel) dan kan deze altijd het best geopend worden. (snede erin door de arts) Dit om wondproducten (pus, oud bloed, vervloeide afgestorven huid, bacterien) te laten draineren.

Artsen zijn hier vaak nog te terughoudend mee, waardoor infecties uit breiden, en abcessen of erger onder de huid verder woekeren, soms zelf het bot in (dodelijk!)

Het open leggen van de wond is vaak niet voldoende, er is een wondverband nodig dat de wond vochtig houdt (in tegenstelling tot wat veel mensen denken heeft een wond VOCHT nodig om te genezen. De jong gevormde cellen moeten naar de oppervalkte kunnen zwemmen om de wond te kunnen dichten) Tevens moet het verband liefst enkele dagen kunnen blijven zitten (behalve bij infectie, dode huid in de wond of pusvorming) dit omdat bij het verwijderen van het verband en bij het spoelen (noodzakelijk bij elke verzorging) van de wond de kostbare jonge cellen en enzymen enz. die zorgen voor het nieuw te vormen weefsel, ook weggespoeld worden.

Honing (zuivere honing van de imker, NOOIT van de supermarkt) gaat een interactie aan met het wondvocht, en vormt een bacteriedodende vloeistof die tevens de aanmaak van jonge cellen bevordert en de jonge cellen beschermt. Een dubbele werking dus.(zie zeer goede artikel op site; http://www.dinoos.nl/scriptie/)

Hoe gebruik je dit nu bij dieren (ook bij mensen, dan dek je de honing af met een steriel verband of pleister, ook zeer geschikt bij brandwonden, wel erg pijnlijk -honing prikt bij mensen erg, bij dieren heb ik dat nog niet bemerkt)

In geval van dode huid of een ernstig verontreinigde wond, eerst naar de dierenarts voor een debridement (schoonmaakbeurt van de wond zeg maar) daarna de wond dik in de honing zetten, eventueel met een spatel of met je vingers (latex handschoen aan) aanbrengen (minstens 1 cm dik, oftwel de gehele wond opvullen. Desgewenst afdekken met een steriel gaas met een zwachteltje. Als dit niet gaat, kun je er ook voor kiezen (doe ik bij mijn paarden meestal) de wond meerdere malen per dag in te smeren met honing en 1x daags goed uit te spoelen met lauw water onder de douche, of met een schone natte washand (deppen niet wrijven, anders beschadig je wederom het kwetsbare jonge weefsel)

Als het wel lukt de honing met een steriel gaas dik aan te brengen (eventueel het gaas ook nog doordrenken met honing) dan kun je dit om de dag of na 3 dagen wisselen afhankelijk van de hoeveelheid wondvocht.Over het steriel gaas kun je bv een dik maandverband aanbrengen om overtollig vocht op te vangen.(goedkoop en effectief)

Het kan zijn dat er met de honing veel "rommel" meekomt ( dode huid, bacterien, pus) dat geeft niks, dat is juist goed, als het weefsel dat je in de wond ziet maar van geel/bruin of zelfs zwart naar helder rood verandert. Nog een tipje: Als de wond geel/bruin is en gevuld met rommel zal in eerste instantie de wond bij genezing dieper en groter lijken te worden. Dit komt omdat de dode huid en rommel eruit verdwijnen en je de eigenlijke wondbodem te zien krijgt. Dit is dus GEEN verslechtering maar juist vooruitgang. De troep moet er eerst uit, anders kan de wond niet sluiten!

Vanaf dat je jong rood weefsel ziet ontstaan begint de wond te sluiten, als de rode huid de wond heeft opgevuld dan kun je de honing stoppen, en ontstaat er een genezende korst, die gaat zorgen voor de vorming van een afdekkend litteken.

Dat was beknopt een stukje wondzorg, vragen hierover wil ik uiteraard altijd beantwoorden.

Zie een wond als een bloem...als je er goed voor zorgt gaat ze groeien en bloeien en zal de sluiting zonder complicaties je beloning zijn.(gosh wat heb ik een leuke baan hè!!!komt dit jaar ook op TV voor degenen die GEEn gevoelige maag hebben...)

Noot: dierenartsen zijn vaak niet goed op de hoogte van de up to date wondzorg, en adviseren droog verbinden, niet doen hoor! Ik heb mijn dierenarts inmiddels alles geleerd over wondzorg en hij behaald (dankbaar) de grootste successen bij zowel kleine huisdieren als de paarden waarin hij is gespecialiseerd!

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben,


Grtjs Henny
Laatst gewijzigd door Melieven op 18 mei 2006 09:51, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Aliene
Berichten: 850
Lid geworden op: 12 jul 2005 15:01
Land:
M/V: V

Berichtdoor Aliene » 18 mei 2006 07:45

@Melieven,
Goed advies!
Je kan er misschien beter een aparte topic van maken met titel iets van "gebruik van honing bij wonden" ? (dan lezen meer mensen het)

Interessant!


Terug naar “Duiven”



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten