Mijn kip verwerkings plaats

Geschikte rassen, opfok, slachten, hulpmiddelen etc.
Gebruikersavatar
Ron
Berichten: 8951
Lid geworden op: 17 dec 2007 18:34
Land: Duitsland
M/V: M
Locatie: Nedersaksen
Contacteer:

Mijn kip verwerkings plaats

Berichtdoor Ron » 09 aug 2011 20:09

Nog niet gereed maar het begin is er.

Afbeelding

Afbeelding

Gebruikersavatar
buldog
Berichten: 7075
Lid geworden op: 11 apr 2005 22:36
Land: Friesland
M/V: M
Locatie: (Frl)
Contacteer:

Re: Mijn kip verwerkings plaats

Berichtdoor buldog » 09 aug 2011 20:13

Komt daar nog een water en afvoer aansluiting ?
Ik weet niet of je het van ver weg moet halen maar mij zou dat wel handig lijken.

Gebruikersavatar
Ron
Berichten: 8951
Lid geworden op: 17 dec 2007 18:34
Land: Duitsland
M/V: M
Locatie: Nedersaksen
Contacteer:

Re: Mijn kip verwerkings plaats

Berichtdoor Ron » 09 aug 2011 20:34

Een water aansluiting is vanaf het aanrecht 4 stappen naar achteren.
Er komen boven het aanrechtblad (tegen het dakje aan) 2 slangaansluitingen,
zodat je de kip kan schoonspuiten tijdens het schoonmaken.

Om het op het riool aan te sluiten dan moet ik ieder geval een 20 meter lange
geul gaan graven. Maar ik heb geen idee waarheen. Hier klopt namelijk niets
wat op de tekeningen van het huis staan.
Er komt een ton van 50 liter onder te staan.
Als die vol is dan rij ik hem weg met een steekkar.
Riool aansluiting was handiger geweest. :gossip:

Gebruikersavatar
Ruben
Berichten: 4993
Lid geworden op: 09 okt 2002 10:04
Land: Belgie
M/V: M
Locatie: Geel
Contacteer:

Re: Mijn kip verwerkings plaats

Berichtdoor Ruben » 10 aug 2011 09:10

Zelf doe ik het wassen altijd in de keuken. Vind ik hygiënischer dan iets wat altijd buiten staat en zeker met warm weer heb ik ze graag zo rap mogelijk binnen (frisser + geen vliegen). Heb tijdens het slachten wel altijd een bak water met zeep bij mij staan om tussen de verschillende stappen ("vuil gedeelte" met poten en vleugels afsnijden en villen en "proper gedeelte" met billen en borsten van karkas snijden) mijn handen, mes en tafel volledig af te kuisen.

Als ik niet meer in dit huurhuis woon, komt er zeker ook zo'n wasbak buiten. Als er nu kippen voor tentoonstelling gewassen moeten worden, moet dat ik de keuken en mijn vrouw vindt dat niet zo leuk :-)

Gebruikersavatar
Ron
Berichten: 8951
Lid geworden op: 17 dec 2007 18:34
Land: Duitsland
M/V: M
Locatie: Nedersaksen
Contacteer:

Re: Mijn kip verwerkings plaats

Berichtdoor Ron » 10 aug 2011 17:42

Hier doe ik alle handelingen aan de kippen.
Eenmaal het binnenste eruit dan even schoolspoelen en dan gaan ze
de ton in. Ton gevuld met water van 7 graden.
Alles gereed dan worden alle kippen uit de ton gevist en
worden ze in de keuken nogmaals afgespoeld en daarna gelijk verpakt.

Gebruikersavatar
Ruben
Berichten: 4993
Lid geworden op: 09 okt 2002 10:04
Land: Belgie
M/V: M
Locatie: Geel
Contacteer:

Re: Mijn kip verwerkings plaats

Berichtdoor Ruben » 11 aug 2011 01:22

Dan heb jij een betere koudeketen dan ik :-)
Hoe hou je het water op 7°C? Ik vermoed emmer kraantjeswater met een hoop ijs in?

Gebruikersavatar
dirk
Berichten: 3140
Lid geworden op: 19 jan 2006 06:41
Land:
M/V: V
Locatie: gelieve in te vullen

Re: Mijn kip verwerkings plaats

Berichtdoor dirk » 11 aug 2011 14:50

RH
Als je nu een ijskast ernaast plaatst ,en daar de kippen in koel houd na het slachten tot ze binnen afgespoeld en verpakt worden.
Wanneer je geslachte kippen verkoopt moet je ook rekening houden met hygiene,en allemaal in water bewaren ????
ivm bacterien ;)
je hoeft enkel de ijskast de vooravond van het slachten op te zetten.
Ik laat mijn kippen slachten aan 1.25€/10stuks vanaf 30st/1€

Gebruikersavatar
Ron
Berichten: 8951
Lid geworden op: 17 dec 2007 18:34
Land: Duitsland
M/V: M
Locatie: Nedersaksen
Contacteer:

Re: Mijn kip verwerkings plaats

Berichtdoor Ron » 11 aug 2011 15:41

Mijn idee was een ijsblok van 40 x 40 cm in een ton met water te doen.
Maar ik heb nog een vrieskist over, die zou ik ook nog kunnen gebruiken.

Thanks voor het meedenken

Gebruikersavatar
dewoldhoeve
Berichten: 1285
Lid geworden op: 16 mar 2009 14:12
Land: nederland
M/V: M
Locatie: westerwolde

Re: Mijn kip verwerkings plaats

Berichtdoor dewoldhoeve » 11 aug 2011 17:23

RH schreef:Hier doe ik alle handelingen aan de kippen.
Eenmaal het binnenste eruit dan even schoolspoelen en dan gaan ze
de ton in. Ton gevuld met water van 7 graden.
Alles gereed dan worden alle kippen uit de ton gevist en
worden ze in de keuken nogmaals afgespoeld en daarna gelijk verpakt.


En dan? Hoelang laat je ze besterven. En hoe verpak je ze?

Gebruikersavatar
Ron
Berichten: 8951
Lid geworden op: 17 dec 2007 18:34
Land: Duitsland
M/V: M
Locatie: Nedersaksen
Contacteer:

Re: Mijn kip verwerkings plaats

Berichtdoor Ron » 11 aug 2011 18:07

De kippen gaan op 1 na gelijk de vriezer in.
Die ene 2 a 3 dagen in de koelkast en dan eten.
De eerste keer zal ik het wel ik diepvrieszakken verpakken.
Daarna ga ik op zoek naar een vacuümapparaat.


Terug naar “Kippen (en overig pluimvee) voor consumptie”



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten