bloed in vlees

Geschikte rassen, opfok, slachten, hulpmiddelen etc.
Gebruikersavatar
brahma
Berichten: 1236
Lid geworden op: 27 jan 2012 19:35
Land: friesland
M/V: M
Locatie: friesland

bloed in vlees

Berichtdoor brahma » 02 jun 2015 15:19

hallo,

ik heb de afgelopen 2 maanden wat vleeskuikens opgefokt voor de slacht.
ik kon nog niet slachten dus heeft een ex-beroepsslager het me uitgebruid uitgelegd en voorgedaan.
dus thuis aan de gang, en alles ging goed(had wel wt lang werk maar dat geeft niet)
dus volgende avond weer 2 gedaan maar toen ik het vel langs de poten los sneed was het gelijk al bloed, en er stak een bot uit de vleugel.
toen begon ik enorm te twijvelen of ik het wel goed had gedaan dus nog maar 1 gedaan. weer bloed :( vooral in de aders van de vleugeltjes zat nog bloed.
dus heb ik ze maar weggegooit wat ik heel erg zonde vond.
de bijl wasniet superscherp maar de eerste keer ging het prima dus had dat de 2de keer niet anders verwacht.
toch de bijl maar even extra scherp gemaakt en nu gevraagt of mn vader even wou helpen met het onthoofden.
ik pakte de kip bijj de poten en vleugels en mn vader hakte de kop eraf. de kop was niet helemaal los maar moest het laatste vel lostrekken.daarna geslacht en minder bloed, de poten en de file teminste, aleen de vleugeltjes weer.
wat doe ik verkeerd? de volgende keer ga ik het met een hakmes proberen. hebben jullie nog tips?

alvast bedankt! :gulzig:

Swoentje
Berichten: 2260
Lid geworden op: 13 mei 2012 11:50
Land: Nederland
M/V: V
Locatie: Sprang-Capelle

Re: bloed in vlees

Berichtdoor Swoentje » 02 jun 2015 15:34

Als de kop eraf is (en of dat nu met een blijl, mes, zaag of weet ik wat gebeurd, als het maar zo snel mogelijk gebeurd zodat het dier er zo weinig mogelijk van voelt) laat je hem even leegbloeden (dat heb je gedaan neem ik aan) en dan kun je gewoon slachten.
Er blijft altijd wel wat bloed achter in aders en organen. Dat is heel normaal. Blij slachten hoort nu eenmaal bloed. Waarom zou je dan het vlees weggooien?

Dieter
Berichten: 4908
Lid geworden op: 21 feb 2005 21:08
Land:
M/V: V
Locatie: Westkerke

Re: bloed in vlees

Berichtdoor Dieter » 02 jun 2015 20:23

Ook ik zie hier het probleem niet...

Gebruikersavatar
susiepolletje
Berichten: 645
Lid geworden op: 20 mei 2012 11:52
Land: Nederland
M/V: V

Re: bloed in vlees

Berichtdoor susiepolletje » 05 jun 2015 18:18

Inderdaad er blijft altijd wel wat bloed achter, gewoon lekker opeten die kip. En de kip gewoon nog een poosje aan de pootjes aan een boomtak laten hangen en uitbloeden na het slachten. 10 minuten is al meer dan genoeg.

Swoentje
Berichten: 2260
Lid geworden op: 13 mei 2012 11:50
Land: Nederland
M/V: V
Locatie: Sprang-Capelle

Re: bloed in vlees

Berichtdoor Swoentje » 06 jun 2015 07:15

Beetje offtopic.....maar Brahma, zou je je onderschrift een andere kleur kunnen geven, want het is echt niet te lezen..... ;)

Gebruikersavatar
gonda
Berichten: 14997
Lid geworden op: 02 okt 2002 15:44
Land: Belgie
M/V: V
Contacteer:

Re: bloed in vlees

Berichtdoor gonda » 06 jun 2015 07:38

waarschijnlijk heb je de stap van het leeglaten bloeden overgeslagen, due omgekeerd ergens ophangen, 'poten naar boven;

Gebruikersavatar
brahma
Berichten: 1236
Lid geworden op: 27 jan 2012 19:35
Land: friesland
M/V: M
Locatie: friesland

Re: bloed in vlees

Berichtdoor brahma » 06 jun 2015 16:26

kan je de kip ook alvast an de vleeshaak hangen te uitbloeden?

Swoentje
Berichten: 2260
Lid geworden op: 13 mei 2012 11:50
Land: Nederland
M/V: V
Locatie: Sprang-Capelle

Re: bloed in vlees

Berichtdoor Swoentje » 06 jun 2015 17:26

Als het maar op z'n kop is

Gebruikersavatar
Robevis
Berichten: 5651
Lid geworden op: 30 dec 2002 21:20
Land: NL
M/V: M
Locatie: Leeuwarden
Contacteer:

Re: bloed in vlees

Berichtdoor Robevis » 01 aug 2016 00:52

Een beetje bloed is niet erg hoor.

Gebruikersavatar
Kip La La
Moderator
Berichten: 22926
Lid geworden op: 15 okt 2009 19:24
Land: Nederland
M/V: V
Locatie: Veluwe

Re: bloed in vlees

Berichtdoor Kip La La » 01 aug 2016 09:15

Ik denk dat kip nu wel is leeggebloed na een jaar.
Omdat het om een oud topic gaat en de aanvulling niet spectaculair is gaat het topic op slot.


Terug naar “Kippen (en overig pluimvee) voor consumptie”



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten