Gisteren hebben wij een haan geslacht met behulp van de faq waarnaar verwezen wordt in de sticky.
Nu hadden we water laten koken en dat in een grote emmer klaar staan zodat het dier daarin kon voor het pluimen. Een paar minuten stond in de sticky. Maar wij hebben de indruk dat dit te lang was. Het pluimen ging wel erg eenvoudig.. maar er bleef wel regelmatig een soort donker vetje achter waar de pen uit komt. Dat ziet er niet smakelijk uit, de vraag is wat is dat en hoe komt dat? (Te lang in het hete water dachten wij?)
Na het pluimen bleek ook dat de kip deels al gekookt was, terwijl hij toch echt maar 2 minuten in het water heeft gelegen. Dus mijn vraag is: Hoe lang in het water is jullie ervaring en op welke temperatuur?
Vragen over slachten
- Roan12
- Berichten: 3848
- Lid geworden op: 29 jul 2013 18:33
- Land: Nederland
- M/V: M
- Locatie: Gelderland
Re: Vragen over slachten
Ik heb ooit ergens gelezen dat een paar seconden al voldoende is. Hoeft echt maar kort en dan zouden de veren er ook makkelijk af moeten gaan.
- susiepolletje
- Berichten: 645
- Lid geworden op: 20 mei 2012 11:52
- Land: Nederland
- M/V: V
Re: Vragen over slachten
Onderdompelen in het hete water, vasthouden aan de poten. Tegelijkertijd kip een beetje ronddraaien door het water. Al na ongeveer 15 seconden bovenhalen, beginnen met pluimen. Gaat het nog moeilijk dan onderdompelen herhalen, 15 seconden weer bovenhalen, etc. Wanneer pluimen makkelijk gaat stoppen met onderdompelen. Zo simpel is het
Re: Vragen over slachten
Dank voor de reactie :)
Misschien wel handig als een modje de instructie tekst aanpast. Want daar staat erkende minuten in plaats van enkele seconden zoals jij aan geeft. Volgende poging beter, jammer van deze haan.
Misschien wel handig als een modje de instructie tekst aanpast. Want daar staat erkende minuten in plaats van enkele seconden zoals jij aan geeft. Volgende poging beter, jammer van deze haan.
Re: Vragen over slachten
Je kan door omstandigheden langer er over willen doen, bijvoorbeeld omdat je nog iets moet halen, tussentijds schoonmaken bij het slachten van meerdere kippen of omdat je even wordt afgeleid.
Om die reden werk ik nooit met kokend water als ik meerdere kippen slacht, maar altijd met water van 60-65 graden op een warmhoudplaat met thermostaat. Zo is het geen ramp als je een kip onderdompelt en even weg moet waardoor hij er een paar minuten in zou liggen. Vanaf 70 graden stollen eiwitten, dus hoe hoger de temperatuur, hoe eerder je met gekookte kip zit waar je het vel van kapot trekt met plukken.
Als je toch kiest voor kokend water moet je zeker weten dat je door kunt gaan en hoef je maar kort te dompelen zoals hierboven beschreven.
Voor welke temperatuur je ook kiest: begin altijd met een paar lange veerpennen van de vleugels. Als die gemakkelijk loslaten is het precies goed en kan je de rest probleemloos snel plukken.
Om die reden werk ik nooit met kokend water als ik meerdere kippen slacht, maar altijd met water van 60-65 graden op een warmhoudplaat met thermostaat. Zo is het geen ramp als je een kip onderdompelt en even weg moet waardoor hij er een paar minuten in zou liggen. Vanaf 70 graden stollen eiwitten, dus hoe hoger de temperatuur, hoe eerder je met gekookte kip zit waar je het vel van kapot trekt met plukken.
Als je toch kiest voor kokend water moet je zeker weten dat je door kunt gaan en hoef je maar kort te dompelen zoals hierboven beschreven.
Voor welke temperatuur je ook kiest: begin altijd met een paar lange veerpennen van de vleugels. Als die gemakkelijk loslaten is het precies goed en kan je de rest probleemloos snel plukken.
Re: Vragen over slachten
Waardevol reactie, Dank!
Re: Vragen over slachten
Graag gedaan! Voor de volledigheid (maar ik neem aan dat iedereen dat wel snapt): in een grote pan op het warmteplaatje, niet in een emmer!
Re: Vragen over slachten
Die was wel aangekomen inderdaad
Terug naar “Kippen (en overig pluimvee) voor consumptie”
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten