Vragen over slachten

Geschikte rassen, opfok, slachten, hulpmiddelen etc.
nirak81
Berichten: 170
Lid geworden op: 05 apr 2015 21:33
Land: Nederland
M/V: V

Vragen over slachten

Berichtdoor nirak81 » 30 mei 2016 19:14

Gisteren hebben wij een haan geslacht met behulp van de faq waarnaar verwezen wordt in de sticky.
Nu hadden we water laten koken en dat in een grote emmer klaar staan zodat het dier daarin kon voor het pluimen. Een paar minuten stond in de sticky. Maar wij hebben de indruk dat dit te lang was. Het pluimen ging wel erg eenvoudig.. maar er bleef wel regelmatig een soort donker vetje achter waar de pen uit komt. Dat ziet er niet smakelijk uit, de vraag is wat is dat en hoe komt dat? (Te lang in het hete water dachten wij?)

Na het pluimen bleek ook dat de kip deels al gekookt was, terwijl hij toch echt maar 2 minuten in het water heeft gelegen. Dus mijn vraag is: Hoe lang in het water is jullie ervaring en op welke temperatuur?

Gebruikersavatar
Roan12
Berichten: 3848
Lid geworden op: 29 jul 2013 18:33
Land: Nederland
M/V: M
Locatie: Gelderland

Re: Vragen over slachten

Berichtdoor Roan12 » 30 mei 2016 20:22

Ik heb ooit ergens gelezen dat een paar seconden al voldoende is. Hoeft echt maar kort en dan zouden de veren er ook makkelijk af moeten gaan.

Gebruikersavatar
susiepolletje
Berichten: 645
Lid geworden op: 20 mei 2012 11:52
Land: Nederland
M/V: V

Re: Vragen over slachten

Berichtdoor susiepolletje » 02 jun 2016 22:25

Onderdompelen in het hete water, vasthouden aan de poten. Tegelijkertijd kip een beetje ronddraaien door het water. Al na ongeveer 15 seconden bovenhalen, beginnen met pluimen. Gaat het nog moeilijk dan onderdompelen herhalen, 15 seconden weer bovenhalen, etc. Wanneer pluimen makkelijk gaat stoppen met onderdompelen. Zo simpel is het :puh2:

nirak81
Berichten: 170
Lid geworden op: 05 apr 2015 21:33
Land: Nederland
M/V: V

Re: Vragen over slachten

Berichtdoor nirak81 » 02 jun 2016 23:05

Dank voor de reactie :)
Misschien wel handig als een modje de instructie tekst aanpast. Want daar staat erkende minuten :bonka: in plaats van enkele seconden zoals jij aan geeft. Volgende poging beter, jammer van deze haan.

José
Berichten: 8278
Lid geworden op: 10 mar 2009 11:21
Land: Nederland
M/V: V
Contacteer:

Re: Vragen over slachten

Berichtdoor José » 08 jun 2016 16:35

Je kan door omstandigheden langer er over willen doen, bijvoorbeeld omdat je nog iets moet halen, tussentijds schoonmaken bij het slachten van meerdere kippen of omdat je even wordt afgeleid.
Om die reden werk ik nooit met kokend water als ik meerdere kippen slacht, maar altijd met water van 60-65 graden op een warmhoudplaat met thermostaat. Zo is het geen ramp als je een kip onderdompelt en even weg moet waardoor hij er een paar minuten in zou liggen. Vanaf 70 graden stollen eiwitten, dus hoe hoger de temperatuur, hoe eerder je met gekookte kip zit waar je het vel van kapot trekt met plukken.
Als je toch kiest voor kokend water moet je zeker weten dat je door kunt gaan en hoef je maar kort te dompelen zoals hierboven beschreven.

Voor welke temperatuur je ook kiest: begin altijd met een paar lange veerpennen van de vleugels. Als die gemakkelijk loslaten is het precies goed en kan je de rest probleemloos snel plukken.

nirak81
Berichten: 170
Lid geworden op: 05 apr 2015 21:33
Land: Nederland
M/V: V

Re: Vragen over slachten

Berichtdoor nirak81 » 08 jun 2016 16:45

Waardevol reactie, Dank!

José
Berichten: 8278
Lid geworden op: 10 mar 2009 11:21
Land: Nederland
M/V: V
Contacteer:

Re: Vragen over slachten

Berichtdoor José » 09 jun 2016 20:26

Graag gedaan! Voor de volledigheid (maar ik neem aan dat iedereen dat wel snapt): in een grote pan op het warmteplaatje, niet in een emmer! :gossip: :mrnono:

nirak81
Berichten: 170
Lid geworden op: 05 apr 2015 21:33
Land: Nederland
M/V: V

Re: Vragen over slachten

Berichtdoor nirak81 » 09 jun 2016 20:30

Die was wel aangekomen inderdaad :gulzig:


Terug naar “Kippen (en overig pluimvee) voor consumptie”



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten