Bloedluizen / bloedmijten

Vaak gestelde vragen over ziekten en voortplanting, naslag- en bewaaronderwerpen.
Gebruikersavatar
monique
Berichten: 11423
Lid geworden op: 25 sep 2002 19:17
Land: nederland
M/V: V
Locatie: hoeksche waard

Bloedluizen / bloedmijten

Berichtdoor monique » 16 jan 2007 18:44

Wat zijn bloedluizen?

Bloedluizen zijn eigenlijk geen luizen maar bloedmijten.
Om precies te zijn heten deze bloedmijten Dermanyssus Gallinae, maar in de volksmond noemen we ze bloedluizen.

Bloedluizen zijn een van de vervelendste beestjes waar je kip mee te maken kan hebben, want als ze een ware plaag vormen is er niet makkelijk meer van af te komen.

Hoe zien bloedluizen eruit?

Bloedluizen kun je met het blote oog zien. Het zijn mijten en die hebben 8 poten, maar dat kan je met het blote niet oog zien. Ze zijn rood/paars van kleur als ze zich hebben volgezogen en grijsachtig als ze leeg zijn.
Op plekken waar ze veel zitten vind je ook een soort stof. Dit zijn de omhulsels van hun vervellingen. Als je eenmaal weet hoe dit stof eruit ziet, dan herken je de plekken waar ze zitten al snel.

Op de foto zie je volgezogen bloedluizen onder een zitstok

Afbeelding

Zitten bloedluizen net als gewone luizen op je kip?

Nee, Bloedluizen leven in je hok, of in de zeer nabije omgeving van je kippen. Ze zitten in kieren en naden, achter planken en schotten, onder stokken en legnesten. Kortom in donkere plekjes waar je ze niet snel kan zien.

'S avonds als het donker wordt komen de bloedluizen uit hun schuilplaats en klimmen via de poten van je kip omhoog om bloed te zuigen.

Kun je aan je kip merken dat er bloedluis in je hok is?

In eerste instantie zie je dat dus niet, simpelweg omdat de bloedluizen alleen 's nachts op de kippen zitten. Wat je kan doen is 's avonds als het donker is met een zaklamp in het hok gaan kijken. Als er sprake is van bloedluis, kun je ze zien lopen, in je hok, op de stok, maar ook op je kippen. En je kippen kunnen onrustig zijn.
Als er een ware plaag in je hok heerst kan het zelfs dat je kippen weigeren om nog in hun hok op stok te gaan slapen.
Omdat bloedluizen van het bloed van je kippen leven kunnen de kippen bleek worden (bleke kam en lellen) en zelfs in extreme gevallen vermageren en sterven.
Let wel, aan een gestorven kip door bloedluis zie je verder weinig, de bloedluizen zijn doorgaans al van je kip af voordat je die vind.

Zijn bloedluizen het hele jaar door actief?

Nee, over het algemeen in het voorjaar en de zomer. Als het in het najaar kouder wordt kruipen de bloedluizen weg om te overwinteren. Bloedluizen kunnen maanden zonder 'eten' overleven. Denk niet dat je dan van ze af bent, omdat er geen spoor meer van ze is te vinden, zodra het in het voorjaar weer warmen wordt, komen ze gewoon weer te voorschijn.

Bij een verbouwing in het najaar troffen we dit aan, nadat we wat planken verwijerd hadden...
Bloedluizen in winterrust (zie ook de ''stof'')
Afbeelding

Hoe kom je van die bloedluizen af?

Wie het weet mag het zeggen ;) !

Om bij het begin te beginnen...
Zorg ervoor dat je hok zo bloedluis proof is, als het maar kan zijn. Dus zo min mogelijk naden en kieren. Geen donkere hoekjes en moeilijk bereikbare plaatsen. Bloedluizen kunnen echt door minuscule gaatjes en kiertjes, dus alles moet dicht. Lijmen, kitten, als het maar dicht zit.
Daarnaast is het een tip om zoveel mogelijk gladde materialen te gebruiken, en bijvoorkeur dat je spullen zoals je stokken, mestplanken en legnesten makkelijk uit je hok te nemen zijn.
Zo kun je ze makkelijk controleren bij daglicht en schoonmaken.

Er zijn een groot scala aan middelen tegen bloedluizen te koop, maar helaas is er bij bloedluizen al een grote resistentie voor een hoop middelen.
Het meest effectief is dus een onaantrekkelijk hok voor bloedluizen, en een makkelijk schoon te maken hok voor jou als eigenaar.
Een grote goede schoonmaakbeurt is het begin.
Stoom (temperaturen boven de 65 graden overleven ze niet) is een handig manier, maar ook de verfbrander is erg effectief.
Tot slot kun je gebruik maken van een van de talloze middelen die er zijn tegen bloedluis.

Welke middelen helpen tegen bloedluis?

Omdat hier de meningen nogal over verdeeld zijn, vind ik het zinloos hier van alles op te noemen. De een zweert bij dit de ander bij dat. Sommige middelen gaan uit de handel, andere nieuwe doen hun intrede.
Daarom verwijs ik naar een poll die ik heb gehouden, en verder zijn er talloze onderwerpen waar hier over geschreven is, met enig zoek en leeswerk te vinden.

viewtopic.php?t=20519&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight

Moet je de kippen ook behandelen tegen bloedluis?

Opzich is het niet zinvol om je kip te behandelen omdat de bloedluis niet op de kip zit, alleen maar bij je kip op bezoek komt. Maar heb je een ernstige plaag dan kan het wel wat zin hebben. Met name als je eerst je hok goed onderhanden heb genomen, want heb je dat niet, dan is het dweilen met de kraan open.
Zeker middelen die langdurig werken of in het bloed opgenomen worden kunnen daarom een nut hebben. Al zal je dus wel het hok eerst moeten behandelen, want alleen de kip is totaal zinloos!
Bedenk echter wel of je de kippen ook nog daar aan wil blootstellen, want hoe dan ook, het komt ook allemaal in het lijf van je kip terecht.
Daarnaast, denk aan evt. wachttijden die er zijn, voordat je de eieren weer kan eten.

Hoe groot is de kans dat je (weer) last van bloedluizen krijgt?

Groot!
Bijna iedereen met kippen krijgt vroeg of laat te maken met bloedluizen, en daarom is een goed begin (goed hok, weinig kieren etc) het halve werk.
Bloedluizen planten zich razend snel voort! Ze verspreiden zich met andere dieren, de wind, maar ook door jou. Door andere hokken e.d. te bezoeken neem je ze zo mee in je kleding, met materialen, onder je schoen etc.
Houdt daarom ook regelmatig hokcontrole om een plaag voor te zien, en er snel en makkelijk nog van af te komen.

Enkele tips:

Het insmeren van de stok uiteindes met een vet goedje is een goede manier om er achter te komen of er bloedluizen zijn. Ze raken namelijk vastgeplakt in het vette goedje, en kunnen daarom ook niet bij je kip komen. Let wel, dit moet je regelmatig verversen, door alle stof in een kippenhok plakt het al snel niet meer.
Op onderstaande foto's in een idee te zien hoe je de stokken kan bevestigen. De bout en de moer kun je insmeren met een vet goedje, zo ook evt een stukje van de stok. De stok is verder ook los van de wand en makkelijk in en uit het hok te halen.

Afbeelding Afbeelding

Het oprollen en ophangen van een beschuit papiertje, een wc rol, met wat papier erin etc, onder je stok, kan je een indicatie geven of er bloedluis in je hok is (en hoe erg het evt. is.)

Het regelmatig geven van knoflook in het drinkwater heeft een gunstige invloed om bloedluizen (en ook veerluizen) te weren. Ze schijnen niet echt dol te zijn op knoflookbloed. Je kunt enkele keren in de week een teentje in de waterbak doen.
Het is niet nodig dit elke dag te geven of heel veel! Ook heb ik begrepen dat erg veel knoflook bloedarmoede kan veroorzaken, en dat kan dus erg gevaarlijk zijn, in combinatie met een bloedluis plaag (want die veroorzaken ook bloedarmoede!)
Het is tevens geen oplossing tegen bloedluizen, het heeft alleen een gunstig effect erbij!

Edit Inge 01-09-2009: link aangepast

Terug naar “FAQ's (vaak gestelde vragen)”



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten