HELP gewonde duif!

Gebruikersavatar
gonda
Berichten: 14997
Lid geworden op: 02 okt 2002 15:44
Land: Belgie
M/V: V
Contacteer:

Berichtdoor gonda » 18 mei 2006 14:31

Melieven schreef:
gonda schreef:@ Melieven:
Ik veronderstel dat je 200 duiven hebt, en specialist terzake?


Dan nog kan je open staan voor andere dingen, zoals in het verhaal staat met de honing, niet iedereen staat open voor dat soort dingen, geeft je nog niet het recht om andere te veroordelen, die volgens mij alleen maar willen helpen en niet iedereen is een SPECIALIST.

Grtjs Henny

en voor alle anderen
Ik zal deze avond iets schrijven wat de doodsoorzaak is bij jonge duiven die gepakt worden door andere dieren (katten ed), want de doodsoorzaak is in dat verband helemaal niet de bijtwonden.
En hoe je het duifje in dat geval moet behandelen, en dit afhankelijk van de leeftijd, vandaar ook mijn vraag naar de foto, maar dat was voor sommigen altans helemaal niet duidelijk. Er werd zelfs smalend gesproken over 'helen ' nou ja....
En het antwoord zal niemand verwachten..
En wat ik er nog vlug wil aan toevoegen: het leven van een duif hangt soms af van een zeer dun zijden draadje, het ene moment leeft het, het andere moment is het dood.
En op die momenten heeft niemand het recht om nog te gaan experimenteren, of ter goeder trouw zijnde, of willen helpen en raad geven maar het niet weten, daar is niemand mee gediend, en zeker niet het duifje.
Neem maar allemaal van me aan, dat een duif een duif is, moet behandeld worden als een duif, met producten die daar voor dienen.
Ik sta open voor alles, ik ben nu eenmaal zo, en de tienjaar ervaring met duiven hebben me heelwat geleerd, daarbijkomend mijn opleiding.
Nu moet ik dringend weg, nog een afspraak, en dan ga ik onze 'Grutte Pier' ophalen, onze toekomstige vechtersbaas, muizenjager, beschermer van de duiven en al de rest.....

maaljomi
Berichten: 647
Lid geworden op: 27 mar 2005 11:11
Land:
M/V: V

Berichtdoor maaljomi » 18 mei 2006 17:36

Het beestje leeft nog! Ik zal straks nog proberen een foto te maken, maar ik moet zo met mijn kinderen naar de avondvierdaagse, dus ik hoop dat dat nog gaat lukken.
Een buurman die veel duiven heeft gehad, denkt dat het beestje een week of 4 is. Zelf dacht ik ook zoiets, omdat mijn kippen die nu 5 weken zijn, net zoveel dons/veren hebben. Maar ik weet dat ik ze niet moet vergelijken.
Verder ben ik vanmiddag bij de dierenarts langs geweest. Ik moest voor de castratie van mijn hond, dus heb het haar direct gevraagd. Zij heeft me inderdaad voor de zekerheid een antibiotica kuur gegeven.
Ondertussen spuit ik het beestje een aantal keer per dag water in de snavel en stop kleine hapjes geweld kuikenmeel (van de kippen). EN... net heeft hij zowaar een stukje uit mijn hand zelf gepakt. :-D
De wonden: zijn dicht, maar bovenop het kopje zit een soort van wratachtig iets. Nu kan ik het goed zien, nu de wond dicht is. Echt een heel rare plek. Maar ik begrijp dat je hier nu ook niks meekan. Ook daarvan probeer ik een foto te maken.
Het beestje poept wit/geelig, dun met een zwart stukje (ahum, of zoiets)
In ieder geval bedankt voor de reacties.

maaljomi
Berichten: 647
Lid geworden op: 27 mar 2005 11:11
Land:
M/V: V

Berichtdoor maaljomi » 19 mei 2006 08:29

Helaas, toen ik deze morgen ging kijken bij het duifje lag hij dood in het kooitje. :cry: Jammer, hij leek het beter te doen!

jo-corine
Berichten: 9167
Lid geworden op: 02 jun 2004 11:02
Land:
M/V: V

Berichtdoor jo-corine » 19 mei 2006 08:52

Jammer. :(

Gebruikersavatar
Lotte
Berichten: 903
Lid geworden op: 24 jun 2005 10:37
Land:
M/V: V
Locatie: Hamburg

Berichtdoor Lotte » 19 mei 2006 09:43

He jammer :(

Jij hebt in elk geval gedaan wat je kon...

Gebruikersavatar
gonda
Berichten: 14997
Lid geworden op: 02 okt 2002 15:44
Land: Belgie
M/V: V
Contacteer:

Berichtdoor gonda » 19 mei 2006 12:22

Hoi Alexx, eigenlijk kon je niets doen, zoals Nel al schreef
en waarom niet:
het duifje is eigenlijk niet gestorven aan zijn bijtwonden
Het heeft hier geen zin om een leerboek gaan neer te pennen, vandaar dat ik alleen de essentie weergeef.
en waarom het ook duidelijk zal zijn, waarom ik bepaalde exacte vragen heb gesteld.
Ook heb ik gezegd dat het leven van een duivenjong aan een zeer dun koordje kan hangen.
Ook heb ik gezegd dat het toedienen van antibiotica niet altijd geschikt is.
Het waarom:
bij een duifje is de regeling van de goede en slechte bacteriën in het darmstelstel het allerbelangrijkste.
Als hier iets aan gewijzigd wordt, dan is dit op zeer korte tijd funest, binnen de 24 uur kan een duivenjong sterven.
Wat kunnen nu die mogelijke veranderingen zijn:
- te vroegtijdig verlaten door de ouders, waardoor er een tijdelijk of een continu gebrek is aan voedsel
- geroofd door het een of ander dier, waardoor het enerzijds geen eten méér krijgt, en/of verwond wordt .
- Virale invasie in het hok, veroorzaakt door ziekteoverbrengers zoals muizen, reisduiven die blijven hangen en niet thuis geraken, slechte hygiène... waardoor eventueel de ouders kunnen getroffen worden en dit overbrengen via het voedsel naar het duivenjong

In dit geval hebben we hier te doen met een duivenjong dat verwond is geraakt door een kat, (een kat is een zeer proper dier dat weinig bacteriële infecties overbrengt), maar dat tijdelijk zonder voedsel is geweest. Het feit dat het tijdelijk zonder voedsel is geweest is de allerbelangrijkste factor

Dat betekent concreet dat het duivenjong zeer snel verzwakt is, enerzijds door het tijdelijk gemis aan voedsel, anderzijds dat het voedsel dat gegeven is geen adequaat voedsel is voor een jong van vier weken, en bijkomend de verwondingen die hoe dan ook een bijkomende verzwakking is geweest van zijn immuun systeem. En waarbij de antibiotica geen gunstige rol speelt

Gevolg:
door de verzwakking van zijn immuunsysteem, nemen in een zeer snel tempo de slechte bacteriën in zijn organisme de overhand op zijn goede aanwezige bacteriën, deze laatste worden zeer snel afgebroken, waardoor men de verschijnselen krijgen van adinoachtige diarhee (dus gelijkend op het adenovirose type I of jonge duivendiarhee).

Behandeling:
tegen een adinoachtige invasie is weinig te doen, het enige dat men kan hopen is dat het jong sterk genoeg is om hetzelf te overwinnen, complexen van mineralen en zouten moeten bijgegeven worden om geen andere bijwerkingen te krijgen zoals een cardiaal lijden of nierproblemen

Voedsel: is eigenlijk het allerbelangrijkste
Het is de enige manier om er voor te zorgen dat het duifje niet verder verzwakt.
Maar met zaden geven los je dit probleem niet op, het duurt minstens 24 uur vooraleer die zaden verteert zijn, dwz geen voedselinname gedurende 24 uur.
Indien het duivenjong ouder zou zijn geweest bv zes weken (vandaar dat de leeftijdsvraag heel belangrijk was), dan zou de vertering sneller op gang zijn gekomen, omdat op dat ogenblik zijn maag met de enzymes volledig zouden werken.
Om het probleem van de juiste voeding voor duifjes onder de vijf weken op te vangen, bestaat er in de handel voedsel in poedervorm die ook gegeven worden aan piepers die door ouders verlaten worden, hiervan wordt een smeuige pap gemaakt, en met een pipet rechtstreeks in de bek gespoten. Dit product verteert zeer snel, maar ja je moet het natuurlijk weten te vinden op het moment dat je zoiets nodig hebt.
Hier is dit steeds aanwezig voor het geval er iets zou gebeuren met de ouders, in het verleden heb ik meermaals jongen grootgebracht op dergelijke manier.
Daarbijkomend moet er onmiddellijk glucose (druivensuiker) worden toegediend als onmiddellijke energieleverancier.
Vitamine zoals Alvityl is zeer raadzaam.
Zowel mineralen, zouten, glucose als Alvityl wordt in het drinkwater opgelost. Indien het duifje niet kan zelfstandig drinken, toevoegen door middel van een pipet.

De verwondingen:
Zolang als de krop of de buik niet opengereten zijn, of de vleugels of poten niet verhakkeld zijn, want dan heeft het duifje totaal geen enkele kans, moet men zoveel mogelijk van de verwondingen afblijven.
De bedoeling is dat er een smeuige vette zalf die ontsmettend en helend is op de verwondingen moet worden als ware geplakt, zodat er geen lucht meer kan aan de verwondingen, zodat dit ook bloedstelpend is.
Dit moet gebeuren ook al is bijv het duifje geschalpeerd.
Elke verdere ingreep is een ingreep op zijn immuunsysteem, door het kuisen met jodium of isobethadine wordt er méér ingegrepen, bijkomende antibioticabehandeling gaat als secundair effect een zware belasting vormen op zijn bacterieel milieu in zijn ingewanden.

Samengevat:
Primair: wonden dichtmaken met een dikke vette helend en ontsmettende zalf, en onmiddellijk alle aandacht aan het voedsel en drinken geven

Ik geef de volgende suggestie aan: indien er problemen zijn met duiven, stuur me zeer snel een pbtje, het kan gebeuren door werkomstandigheden dat ik gedurende een paar dagen niet op het forum komt.
en zoals jullie nu begrepen hebben, is 'snelheid' een zeer belangrijke factor in dit geheel

met groeten
gonda


-

maaljomi
Berichten: 647
Lid geworden op: 27 mar 2005 11:11
Land:
M/V: V

Berichtdoor maaljomi » 19 mei 2006 13:38

Hé Gonda
Bedankt voor je zeer duidelijke uitleg. Toen ik gisteren terugkwam, wilde ik nog even een foto voor je maken. Toen vond ik al wel dat het beestje erg in elkaar zat, maar eigenlijk dacht ik dat het kwam omdat het avond was en behoorlijk koud. Misschien wil je het beestje toch even zien, daarom hier de foto.

Afbeelding
Nog even een vraagje:
Ik heb net pas het hok schoongemaakt, waarin het duifje zat. En vannacht heeft hij ook een soort van waterdunne, groene ontlasting gehad. En niet zo'n beetje ook, is dit dan die zoals jij zei: 'adinoachtige diarhee '? Ik heb het hok schoongemaakt met chloor, het was een plastic onderbak. Kan ik hier nu in de toekomst zonder problemen weer een dier in doen?

Gebruikersavatar
gonda
Berichten: 14997
Lid geworden op: 02 okt 2002 15:44
Land: Belgie
M/V: V
Contacteer:

Berichtdoor gonda » 19 mei 2006 13:49

Hoi Alexx
ja inderdaad die groenachtige brei is een typisch voorbeeld van adinoachtige diaree, die kleur is zeer typisch
Dat is echt iets om heel bang voor te zijn als je duiven hebt
dat kan op een dag tijd, al je jonge duiven doden
Als je goed met chloor hebt gekuisd is het oké, zeker omdat het een plastieken onderbak is.

Het is jammer voor je, maar als je het geheel leest dan zie je ook dat je niets kan verweten worden.
Het leven van een duifje is nu eenmaal zo
Daarom is duiven houden ook zo moeilijk, en soms zo tragisch en pijnlijk.

En daarom nog even een wenk aan mensen die duiven thuis houden: neem nooit ofte nooit een verdwaalde reisduif op, vang ze eventueel maar verwijder ze zo snel mogelijk van je erf.
Ze zijn één van de grootste risicofactoren op gebied van adenoachtig of adeno virus.
groetjes
gonda

maaljomi
Berichten: 647
Lid geworden op: 27 mar 2005 11:11
Land:
M/V: V

Berichtdoor maaljomi » 19 mei 2006 13:58

gonda schreef:.....................

En daarom nog even een wenk aan mensen die duiven thuis houden: neem nooit ofte nooit een verdwaalde reisduif op, vang ze eventueel maar verwijder ze zo snel mogelijk van je erf.
Ze zijn één van de grootste risicofactoren op gebied van adenoachtig of adeno virus.
groetjes
gonda


Het is toch niet besmettelijk voor mijn kippen??????? Want die lopen gewoon los, ze hebben niet bij de duif in het hok gezeten.

Gebruikersavatar
gonda
Berichten: 14997
Lid geworden op: 02 okt 2002 15:44
Land: Belgie
M/V: V
Contacteer:

Berichtdoor gonda » 19 mei 2006 14:04

maaljomi schreef:
gonda schreef:.....................

En daarom nog even een wenk aan mensen die duiven thuis houden: neem nooit ofte nooit een verdwaalde reisduif op, vang ze eventueel maar verwijder ze zo snel mogelijk van je erf.
Ze zijn één van de grootste risicofactoren op gebied van adenoachtig of adeno virus.
groetjes
gonda


Het is toch niet besmettelijk voor mijn kippen??????? Want die lopen gewoon los, ze hebben niet bij de duif in het hok gezeten.

neen helemaal niet, is typisch voor duiven
dan had ik je daarvan wel verwittigd...
dus geen paniek in het kippenhok


Terug naar “Duiven”



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten