Chip voor een kip?

Het fokken van kippen: foklijnen, erfelijkheid, selectie, kleurvererving..
Gebruikersavatar
Jan Bollen
Berichten: 7523
Lid geworden op: 24 sep 2002 22:15
Land:
M/V: M
Locatie: Lanaken

Chip voor een kip?

Berichtdoor Jan Bollen » 09 dec 2008 21:05

Gisteren ben ik nog bij mijn DA geweest, vandaag staat hij in de krant.

Lanaken
09/12 “Chip maakt terugvinden gestolen duif makkelijker”

“Jaarlijks worden tot 15 duivenhokken leeggehaald. Deze chip zal het terugvinden van de duiven vergemakkelijken”, zegt veearts Rudi Hendrikx uit Lanaken.

De enige identificatie die een duif nu heeft, is de gekende ring waar alle belangrijke informatie op terug te vinden is. Als een gestolen duif terecht is, kan u enkel hiermee achterhalen om welke duif het gaat en wie de eigenaar is.

“De laatste jaren is het aantal duivendiefstallen explosief toegenomen. De dieven verwijderen de ring, hetgeen de identificatie achteraf heel moeilijk maakt”,zegt veearts en duivenmelker Rudi Hendrikx. “Dan biedt enkel een DNA-proef nog oplossing, maar dat kan enkel als de eigenaar op voorhand een DNA-profiel heeft laten aanmaken. Voor een duivengezin - vader, moeder en jongen - betaal je hiervoor tot 150 euro. Een chip kost maar een fractie van dit bedrag en in tegenstelling tot een ring, kan je een chip enkel chirurgisch verwijderen.”

Camera’s en alarmsystemen
Duivenmelkers proberen op verschillende manieren de dieven een stap voor te zijn. Naast het laten opmaken van een DNA-profiel, worden duivenhokken voorzien van camera’s en alarmsystemen.
De chip voor de registratie en identificatie achteraf betekent een nieuw hoofdstuk in heel dit verhaal. Rudi Hendrikx: “De chip is minuscuul en wordt ingebracht met een spuitje ter hoogte van de bil. Vergelijk het met een hondenchip. We gebruikten deze ook al bij roofvogels, maar voor duiven was hij te groot. Met dit nieuw model kunnen we voortaan ook duiven chippen.”

Niet verplicht
Bij de inplanting van de chip volgt er tegelijkertijd een aanmelding op de nationale registratielijst. Met een leestoestel kan u dan achteraf alle gegevens - geslacht, kleur, leeftijd, naam van de eigenaar en zijn adres - op de chip controleren.
In tegenstelling tot paarden en honden is het niet verplicht om duiven te chippen. Al juicht Arthur Knaepen, de voorzitter van de Limburgse afdeling elke manier om diefstal te voorkomen toe.
Rudi Hendrikx: “Voorlopig heb ik enkel een prototype. Ik verwacht dat de chips vanaf januari verkrijgbaar zijn.”
”De prijs schommelt tussen 10 en 20 euro, exclusief de kost van de consultatie bij de veearts, zo’n 18 à 25 euro”, besluit Hendrickx.

Als ze goedkoper worden dan is dit echt iets om een ingewikkeld kweekprogramma op te starten. Met behulp van een chiplezer en een webcam weet je welke kip welk ei gelegd heeft.

Gebruikersavatar
gonda
Berichten: 15123
Lid geworden op: 02 okt 2002 15:44
Land: Belgie
M/V: V
Contacteer:

Re: Chip voor een kip?

Berichtdoor gonda » 10 dec 2008 08:06

ik merk op Jan, dat jij hetzelfde probleem hebt als ik: wie heeft dat ei gelegd....
en dat zou wel eens een oplossing kunnen betekenen voor dit probleem... ik zou het voor bepaalde dieren het er echt voor over hebben...

Sigrid
Berichten: 1769
Lid geworden op: 24 nov 2006 18:41
Land: Nederland
M/V: V
Contacteer:

Re: Chip voor een kip?

Berichtdoor Sigrid » 10 dec 2008 20:44

Kunnen die identificatie chips veilig opgegeten worden?
Chipkippen kunnen tandgevaarlijk zijn.

Gebruikersavatar
Jan Bollen
Berichten: 7523
Lid geworden op: 24 sep 2002 22:15
Land:
M/V: M
Locatie: Lanaken

Re: Chip voor een kip?

Berichtdoor Jan Bollen » 10 dec 2008 22:07

Opsporen met een metaaldetector


Terug naar “Fokkerij”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten