Kip pikt eigen veren uit

Ziekten, ongedierte, verwondingen en de rui.
Ook nagels/sporen/snavel/kammen/vleugels etc
HK11
Berichten: 1
Lid geworden op: 29 mei 2010 20:01
Land:
M/V: M

Kip pikt eigen veren uit

Berichtdoor HK11 » 30 mei 2010 11:58

Ik heb een witte Wyandottekrielhen die al enige tijd bij zichzelf de veren uitpikt nabij de halsstreek. Het is een vrij jong dier en is pas 1 keer in de rui geweest. Het ongewone daaraan was dat deze rui niet in het najaar heeft plaatsgevonden zoals dat zou moeten, maar juist afgelopen winter in de maand december. De kip was een week of 4 behoorlijk kaal maar de veren kwamen in de maand januari gelukkig snel weer terug, met uitzondering van de halsstreek die maar kaal bleef. Eerst dacht ik dat deze plek achterbleef op de rest en vanzelf weer zou opvullen; niet dus. Daarna dacht ik dat de kip gepikt werd door de anderen kippen maar daarvan is ook geen sprake, en dat zou ook vreemd zijn aangezien deze hen bovenaan de pikorde staat. Ongedierte zou het ook niet kunnen zijn. Mijn kippen en mijn hok zijn volledig luis- en mijtvrij.

Onlangs heb ik goed gekeken en kwam ik erachter dat de kip haar eigen veren steeds uittrekt. Ze zit zichzelf voortdurend te pikken in de hals. De huid is inmiddels behoorlijk rood. Verder heeft de kip geen enkel probleem. Ze eet goed, legt bijna elke dag een ei en heeft in april zelfs 7 eieren succesvol uitgebroed. In totaal heb ik 3 wyandottehennen, geen haan en de de drie hennen gaan uitstekend met elkaar om.Ik tast dus volledig in het duister waarom de kip dit bij haarzelf doet en wat ik moet doen om het te genezen. Moet ik er iets opsmeren, moet ik afwachten, kortom ik doe graag een beroep op alle experts op dit forum voor het oplossen van deze kale plek, die dus al vanaf haar eerste rui van afgelopen december/januari bestaat.

Ik heb 2 foto's gemaakt, die ik naar de beheerder zal mailen omdat ik niet weet hoe ik die erbij moet plaatsen.

Gebruikersavatar
lnge
Moderator
Berichten: 13852
Lid geworden op: 09 jun 2004 09:05
Land: nederland
M/V: V
Locatie: duin en bollenstreek

Re: Kip pikt eigen veren uit

Berichtdoor lnge » 30 mei 2010 12:12

Ik plaats bij deze de foto voor je.
Uitleg hoe je dat zelf kan doen vind je hier: viewtopic.php?f=16&t=4578

Afbeelding

emmykempers
Berichten: 18
Lid geworden op: 19 mei 2012 17:53
Land: nederland
M/V: V

Re: Kip pikt eigen veren uit

Berichtdoor emmykempers » 25 jun 2012 22:19

Ik heb een sussex krielkip die had mest aan zijn kont, ik heb het er vanavond afgehaald maar nu heeft zei haar cloaca helemaal kaal gevreten, soms zitten de andere kippen er ook aan te pikken, weet iemand wat ik hieraan kan doen, moet ik haar apart zetten. Het is zo zielig ze zit de hele dag te pikken aan haarzelf. ze heeft geen luis want daar heb ik naar gekeken.

José
Berichten: 8278
Lid geworden op: 10 mar 2009 11:21
Land: Nederland
M/V: V
Contacteer:

Re: Kip pikt eigen veren uit

Berichtdoor José » 25 jun 2012 22:47

Probeer een oplossing van 15 druppels Teatree olie in een halve liter lauwwarm water. Vlak voor het opbrengen (sprayen) even goed doorschudden. En dan ruim opbrengen, even tegen de veren in die er nog wel zijn, en ook op de kale plek. Eventueel ongedierte houdt daar niet van en de kip zelf vindt het ook niet lekker om daaraan te pikken.
Als ze ophoudt met pikken kan je er daarna Calendula zalf op smeren.

Helpt dit niet kan je nog Hertshoorn-olie proberen.


Terug naar “Kippenziekten, verwondingen, ongedierte rui etc”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten