Coccidiose - gedrag kuikens 12w

Ziekten, ongedierte, verwondingen en de rui.
Ook nagels/sporen/snavel/kammen/vleugels etc
Foppedehen
Berichten: 9
Lid geworden op: 15 aug 2022 14:23
Land: Nederland
M/V: M

Re: Coccidiose - gedrag kuikens 12w

Berichtdoor Foppedehen » 17 aug 2022 19:06

Pearlsofpassion schreef:Ik weet wel niet of dat dan wel mag.
Dat lijkt me nog moeilijker te verteren dan groenvoer... :?


Ik denk dat ik inderdaad nog even wacht tot ze groot zijn, maar dank voor de tip!

Foppedehen
Berichten: 9
Lid geworden op: 15 aug 2022 14:23
Land: Nederland
M/V: M

Re: Coccidiose - gedrag kuikens 12w

Berichtdoor Foppedehen » 22 sep 2022 08:47

Inmiddels zijn we een aantal weken verder en ook weer twee kuren van de DA. Het totaal staat nu op vier. Vanochtend helaas weer bloed in het nachthok.

Eerlijk gezegd zijn wij een beetje ten einde raad. De laatste kuur was een ander, sterker middel volgens de dierenarts, maar nog geen week later zitten we alweer in de ellende. Helaas weet ik de namen van de middelen niet, ze moesten beiden oraal toegediend, dus het moest niet in het drinkwater. Inmiddels al meer dan 100 euro uitgegeven aan medicijnen en testen bij de dierenarts.

We houden het hok minutieus schoon, voor zover dat kan met kippen. Dus daar zou het niet aan moeten liggen.

Langs gaan bij de DA met de kippen kan niet vanwege het feit dat er in onze regio een vervoersverbod is.

De kippen gedragen zich nog steeds niet ziek, ik overweeg nu maar om de zaak te laten gaan en te hopen dat de kippen zelf sterk genoeg zijn om het op te lossen met hulp van Finecto+. Ik ben wel bang dat we er dan 1 kwijt raken omdat die steeds al wat zwakker oogt, maar wij weten het eigenlijk ook niet meer. We kunnen die beesten toch ook niet om de tien dagen volstoppen met al die middelen die niet lijken te werken, dat lijkt me ook niet goed.

Hoor graag tips en betere ideeën!

Pearlsofpassion
Berichten: 3051
Lid geworden op: 20 apr 2019 20:39
Land: Belgie
M/V: V

Re: Coccidiose - gedrag kuikens 12w

Berichtdoor Pearlsofpassion » 22 sep 2022 09:15

Als het vastgesteld is door een DA die niet speciaal gespecialiseerd is in vogels, zou ik toch twijfelen aan de diagnose.
Coccidiose is niet zo eenvoudig vast te stellen. Het is nl heel normaal dat er bepaalde coccidien in de mest aanwezig zijn, er zijn er maar een aantal pathogeen. Om te weten welke moet je er al wat in thuis zijn.

Er zijn nog best wat besmettingen die bloed in de ontlasting veroorzaken. Bepaalde E. coli is vb een heel gevaarlijke voor vogels aan aangezien die bacteriën overal voorkomen is er ook steeds meer resistentie te zien.

Ik begrijp wel dat het goed geweest is.. Je kan zo idd niet bezig blijven.
Als de kippen niet doodziek zijn zou ik wss ook overschakelen op proberen de darmen sterk en gezond te krijgen. Zodat ze het zelf kunnen overwinnen. Al die darmbesmettingen bij kippen zijn nl in de omgeving aanwezig en dus moeten ze sterk genoeg worden om daar wat tegen te weerstaan. Dat is het enige dat op lange termijn werkt..

Koop een deel oregano plantjes, plant ze in een bloembak (of zaai ze zelf) en haal daar om de dag wat vanaf om fijngehakt onder hun voer te mengen.
Je kan het ook in extract kopen als je dat gemakkelijker vind.

Verder wat probiotica, ik weet niet precies wat er bestaat voor vogels, misschien dat eentje voor mensen (of kinderen) nog het meest geschikt is..
En vitaminen, dat kan je specifiek voor vogels vinden.
Want groenvoer of meelwormen ed best even niet, maar ze moeten wel gezond blijven natuurlijk en naar mijn inziens kan dat niet op graan, korrel of meel alleen (te veel graan en koolhydraten, te eenzijdig). Hopelijk gaat dat dan wel met vitaminen erbij tot hun darmen wat gezonder zijn..
Je zou evt ook kunnen overwegen een klein beetje konijnenkorrels of knaagdiervoer te geven.. Daar zitten groenten bij en het is toch geen rauw groenvoer. Het merendeel wel kippenvoer natuurlijk.

Foppedehen
Berichten: 9
Lid geworden op: 15 aug 2022 14:23
Land: Nederland
M/V: M

Re: Coccidiose - gedrag kuikens 12w

Berichtdoor Foppedehen » 22 sep 2022 10:09

Dank voor de reactie! De DA is wel een gespecialiseerd veearts, die zou er toch verstand van moeten hebben.

Maar ik blijf het toch allemaal wel vaag vinden hoor. Uit de testen komen matige besmettingen met coccidiose (er worden geen wormeneieren gevonden), maar we hebben ook echt een beetje op ons strepen moeten staan en de goede vragen moeten stellen om ook de goede dosis e.d. te krijgen. Omdat de diagnose op basis van een ontlastingstest wordt gedaan gaat dit allemaal via de assistente en krijg je de dierenarts zelf nauwelijks te spreken.

Ik heb direct na de laatste kuur een aantal dagen vitaminen gegeven in het drinkwater. Ben nu weer overgestapt op Fincto plus Cox&Worm, hopen dat dit in ieder geval dempt. Zo langzamerhand komen de kipppen ook op een leeftijd dat ze dit zelf zouden moeten kunnen handelen.

We hebben de kippen via een hobbyfokker gekocht. Alles leek bij deze mevrouw prima in orde, maar als we dit nog een keer zouden moeten doen ga ik in ieder geval voor ingeënte vogels, want dit is niet leuk meer...

Shanna Bartels
Berichten: 272
Lid geworden op: 21 jun 2022 13:21
Land: Nederland
M/V: V
Locatie: NH
Contacteer:

Re: Coccidiose - gedrag kuikens 12w

Berichtdoor Shanna Bartels » 22 sep 2022 12:50

Ik kan me voorstellen dat dit vermoeiend is. Ik wens jou en je kippen sterkte :duimop:

Pearlsofpassion
Berichten: 3051
Lid geworden op: 20 apr 2019 20:39
Land: Belgie
M/V: V

Re: Coccidiose - gedrag kuikens 12w

Berichtdoor Pearlsofpassion » 22 sep 2022 13:44

Tegen coccidiose inenten is ook iets waar ik niets van snap hoor. Hoe dat kan wil ik zeggen. Ik heb zo m'n twijfels.

Op zich heb je geen verkeerde aankoop gedaan he. Tis niet dat ze ziek bij je kwamen. Misschien heb je gewoon wilde vogels in de buurt die er nogal veel last van hebben oid. En door de verhuis waren ze net kwetsbaarder. Maar je hebt niets verkeerds gedaan, ze hebben een super mooie ruimte bij je!
Je hebt pech gehad en dat is idd heel lastig, maar ik denk niet dat je dit kan voorkomen.

Ik zou het ook met supplementen en wat natuurlijker dingen proberen. Dat werkt toch vaak als de reguliere weg je in de steek laat...
Ik duim dat ze het snel beter gaan doen.
Die oregano zou ik zeker proberen hoor.


Oh ja, wat ik ook nog bedenk, sommige kuikenvoeren bevatten net anti-coccidiose middelen. Daar wil je net van weg blijven omdat als je ermee stopt en de kuikens dan verhuizen ze het veel sneller krijgen.
Misschien kregen ze dat bij de vorige eigenaar...

Foppedehen
Berichten: 9
Lid geworden op: 15 aug 2022 14:23
Land: Nederland
M/V: M

Re: Coccidiose - gedrag kuikens 12w

Berichtdoor Foppedehen » 24 sep 2022 11:25

Ik ga de oregano zeker proberen. Heb erop gegoogled en zag inderdaad dat met oregano olie goede resultaten worden geboekt, ook in de pluimveesector. Heb dit online besteld.

Tot die tijd een alternatief bedacht. Gedroogde (huis, tuin en keuken)oregano in een vijzel tot poeder vermalen, meelwormen nat gemaakt en die erin gerold. Deze met oregano gepaneerde wormen waren zo verorberd door de dames. Baat het niet dan schaadt het niet.

Pearlsofpassion
Berichten: 3051
Lid geworden op: 20 apr 2019 20:39
Land: Belgie
M/V: V

Re: Coccidiose - gedrag kuikens 12w

Berichtdoor Pearlsofpassion » 24 sep 2022 14:45

Ik denk niet dat het gedroogd werkt...


Terug naar “Kippenziekten, verwondingen, ongedierte rui etc”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten