zwak kuiken :(

Ziekten, ongedierte, verwondingen en de rui.
Ook nagels/sporen/snavel/kammen/vleugels etc
melleken_ds
Berichten: 4
Lid geworden op: 02 jul 2007 11:15
Land:
M/V: V
Locatie: DDLW

zwak kuiken :(

Berichtdoor melleken_ds » 02 jul 2007 11:24

hey,
onze eerste kip heeft 9 gezonde kuikentjes grootgebracht
ik dacht dat het bij onze andere evengoed zou gaan,
maar helaas,eerst zag ik drie dode kuikentjes in het nest liggen,dan 4 on uitgebroede eieren,twee kuikentjes die er weerloos bij lagen,waarvan al een gestorven is,en ze heeft vijf gezonde.
heeft iemand raad?hoe ik het andere kuikentje het best kan verzorgen,ik geef het wat water,dat ik vanuit een doekje laat uitdruppen in zn bekje,k'heb ook fijn kippen eten voor kuikens,maar echt eten doet het niet.het ligt op zn rugje,af en toe doet het zn oogjes open,en piept het is...
ik wil niet dat dit kuiken ook sterft!dus alle tips zijn welkom!!!!!
nu zit het in een bekje met hooi,samen met de niet uitgebroede eieren,voor een warme luchtblazer...
alle hulp is welkom!!! :(

Gebruikersavatar
gonda
Berichten: 14997
Lid geworden op: 02 okt 2002 15:44
Land: Belgie
M/V: V
Contacteer:

Berichtdoor gonda » 02 jul 2007 11:29

Dit antwoord zal vrij hard klinken, in het belang van het kuikentje is het best dat je zo vlug mogelijk een einde maakt aan dit leven.
De kloek ziet er niet naarom, dus zij weet dat het geen overlevingskansen heeft. Dit zal altijd een verzwakt kuiken blijven als het groter wordt, een bron van ziektes, en eigenlijk geef ik het maar 1 % kans dat het overleeft.
Dit is de wet van de natuur.

melleken_ds
Berichten: 4
Lid geworden op: 02 jul 2007 11:15
Land:
M/V: V
Locatie: DDLW

zwak kuikentje

Berichtdoor melleken_ds » 02 jul 2007 11:33

sorry!maar dat is het laatste waar ik aan denk hoor!ik zoiu het nooit over mijn hart krijgen het te doden!!nooit!gisteren ging het terug even beter met het kuikentje,vanochtend weer zwak,dan trug beter...
kweet het niet meer hoor...maar ik heb al zo getreurd :cry: voor de andere...
heb je gewoon geen tips om het te voeden? :?

Gebruikersavatar
buldog
Berichten: 7075
Lid geworden op: 11 apr 2005 22:36
Land: Friesland
M/V: M
Locatie: (Frl)
Contacteer:

Berichtdoor buldog » 02 jul 2007 13:42

Helaas kan ik het antwoord van Gonda alleen maar onderschrijven.
Wil je toch mee doorgaan zorg dan voor voldoende warmte.
En geen blazer maar gewoon lampwarmte of van een warmteplaat.
Meer kun je niet doen.

Gebruikersavatar
Kareltje
Berichten: 3002
Lid geworden op: 04 jul 2006 13:59
Land:
M/V: V
Locatie: dordrecht

Berichtdoor Kareltje » 02 jul 2007 13:53

een dikke 2,5 week geleden heb ik het zelfde gehad, alleen mijn kuiken kwam pas op de 25e dag en heb het moeten helpen, was zwak heb zijn pootjes nog bij elkaar gebonden zodat ukkie (zo noemde wij het) gewoon op zijn pootjes kon staan, maar helaas na drie dagen lag deze ukepuk op zijn rugie..
heel erg vond ik het was blij dat ik nog mijn best had gedaan voor het beestje, maar besef nu dat het voor ukkie misschien beter was geweest dat ik al vanaf het begin me er niet mee bemoeit had.
maar daar in tegen hoor je ook weer de andere kant dat het bij andere soms wel lukt z'n klein hulpeloos beestje groot te brengen.
ik weet wel dat je zelf z'n kip/haan zou moeten houden want het is niet eerlijk om deze door te geven, en een ander met de nadelen opzadelt.

in de natuur geld de sterken overleven.

in ieder geval veel sterkte met jou ukepuk.

sijbbesjes
Berichten: 88
Lid geworden op: 13 apr 2007 09:08
Land:
M/V: V
Locatie: Friesland
Contacteer:

Berichtdoor sijbbesjes » 02 jul 2007 13:56

Ik heb ook 2 kuikens uit mijn allereerste nest verloren.
Vreselijk vond ik dat. Ik kon ze ook zelf niet afmaken en heb ze heel lang gevoed met een spuitje (water). Uiteindelijk heb ik toch de beslissing moeten nemen om ze dood te laten maken, want al dat lijden is voor een kuikentje ook niet leuk. Eigenlijk verleng dat dan alleen maar. Ze gingen bij mij ook op en neer, dan weer wat beterder en dan weer niet. Als het niet beter blijft gaan, zou ik iemand zoeken die het voor je kan doen.
Succes ermee!

Sara
Berichten: 69
Lid geworden op: 12 mei 2006 11:34
Land:
M/V: V
Locatie: Maarssen

Berichtdoor Sara » 02 jul 2007 17:29

Ik had een kuiken dat zelf niet uit het ei kwam, die heb ik ook geholpen.
Het was duidelijk de zwakste maar na een dag knapte hij toch op en kon hij aardig meekomen met de rest.

Toen kregen de kuiks allemaal snot (overgehouden van mijn oudere kippen door een verkeerde fokker) en de zwakste ging alsnog dood.
Hij had het al twee weken gered en ging eigenlijk prima dacht ik...blijkt dus toch dat de zwakkere altijd zwak blijven.

Ik begrijp het wel dat je het probeert, ik ben ook zo maar je ziet het, zelfs na 2 weken ging hij dood en ik ben er ook erg verdrietig om geweest.

Veel succes met het nemen van je besluit....

Groetjes Sara

Jamn
Berichten: 148
Lid geworden op: 24 feb 2007 20:16
Land:
M/V: V

Re: zwak kuikentje

Berichtdoor Jamn » 02 jul 2007 23:24

melleken_ds schreef:sorry!maar dat is het laatste waar ik aan denk hoor!ik zoiu het nooit over mijn hart krijgen het te doden!!nooit!gisteren ging het terug even beter met het kuikentje,vanochtend weer zwak,dan trug beter...
kweet het niet meer hoor...maar ik heb al zo getreurd
:cry: voor de andere...
heb je gewoon geen tips om het te voeden? :?


Als je van dieren houdt dan is er maar 1 oplossing en dat is Lijden voorkomen.

Dus uit het lijden verlossen.

Gebruikersavatar
Lies
Berichten: 19718
Lid geworden op: 24 nov 2005 14:06
Land: Nederland
M/V: V
Locatie: Deventer

Berichtdoor Lies » 03 jul 2007 00:31

maar helaas,eerst zag ik drie dode kuikentjes in het nest liggen,dan 4 on uitgebroede eieren,twee kuikentjes die er weerloos bij lagen,waarvan al een gestorven is,en ze heeft vijf gezonde.
heeft iemand raad?hoe ik het andere kuikentje het best kan verzorgen,ik geef het wat water,dat ik vanuit een doekje laat uitdruppen in zn bekje,k'heb ook fijn kippen eten voor kuikens,maar echt eten doet het niet.het ligt op zn rugje,af en toe doet het zn oogjes open,en piept het is...


Een zwak kuiken? Moeilijk hoor!!! Rationeel heeft men gelijk. Die zou het niet moeten redden maarja... warmhouden idd. Een metalen (baby) kruik omwikkeld door een handdoek in een dikke laag stro gelegd, stro isoleert, blijft een hele nacht warm. Geen hooi nemen maar stro! Een kuiken eet de eerste 24 uur niet maar daarna wel. Gaat het niet eten dan is het waarschijnlijk hopeloos. Wellicht helpt een hapje ors (een drup is iets van 0,06 ml.dus je kunt plm 6 druppels geven) al is er geen indicatie om het te geven maar als het toch ten dode is opgeschreven en je wilt ervoor vechten dan kan je het proberen. Als het werkt kikkert het kuiken ervan op en reageert het door met 20 tot 30 minuten te gaan eten.
Ik kan me voorstellen dat het kuiken piept omdat het de warmte van de moeder mist.. wees even creatief en probeer een en ander uit. Handen enzo.. ;)

Hoe zit dat met die kloek? Is het haar eerste nest? Is ze wel betrokken bij de rest van de kuikens en is dit zwakke diertje een uitzondering? Wat voor ras is het (groot of klein) en op hoeveel eieren heb je haar gezet?

Gebruikersavatar
dlhanonymous
Berichten: 694
Lid geworden op: 09 nov 2006 10:52
Land:
M/V: V
Contacteer:

Berichtdoor dlhanonymous » 03 jul 2007 11:20

afhankelijk van eventuele ziekte (denk aan bacteriele infectie of zo waar er uberhaupt niets aan te doen is) is het wel mogelijk een zwak kuiken met success groot te brengen ... (ja ja ik weet het>dit valt niet goeds in het keel van veel mensen maar ik ging vanuit dit persoon heeft deze dieren als "pets" en dan niet voor fok of kleine schalig productie doeleinden) en dan is temperatuur van uitermate belang de eerste drie weken wil je uberhaupt kans van success hebben (nogmaals ik geef hieraan dat het mogelijk is maar als het niet lukt dan moet je niet verbaasd zijn> de ene keer lukt het we de ander niet en dan moet je ook realizeren dan dat deze kuiken zal waarschijnelijk altijd een ietsje minder waardig afweersysteem hebben dan de anderen en daar even rekening mee houden in uw zorg) In het volgende article leggen ze uit hoe en waarom een constant temperatuur en de juiste temperatuur de eerste drie weken zo zeer van belang is voor de kuiken dat je zelf groot brengt (want je moet het niet de eerste weken terug leggen bij de rest of onder de moeder want dat zal de dood betekenen>zwakheid word niet getoloreerd en ze maken deze zwakkelingen meestal snel af):

http://pubs.caes.uga.edu/caespubs/pubcd/1287.htm
"Research has shown that the chick develops the ability to regulate its body temperature around 12 to 14 days of age. The chick can be easily stressed if its body temperature decreases or increases by as much as one degree. Once the body temperature changes the bird will try to compensate and it most cases this means that it will have a negative effect on performance. The body temperature of a day-old chick is approximately 103 degrees F (39 degrees C), but by about five days of age body temperature is 106 degrees F (41.1 degrees C), the same as the adult. Extreme temperatures (high or low) often result in chick mortality, but even mild chilling or overheating can damage young chicks without causing death. While chicks are more tolerant of high temperatures than adult birds, high temperatures for extended periods of time increase mortality and have negative impact on performance.

Research has shown chicks that are subjected to cold temperature have impaired immune and digestive systems. As a result, cold stressed chicks have reduced growth and increased susceptibility to diseases. Cold stressed chicks will exhibit higher incidence of ascites, a metabolic disorder that results in reduced performance, increased mortality and increased condemnations at the processing plant. In research studies where groups of chicks were brooded at either 80 degrees F or 90 degrees F, the chicks reared under the warmer temperature had better weight gains, feed conversion and livability. Chicks brooded under 80 degrees F experienced reduced growth compared to the high brooding temperature treatment. The chicks reared under those temperatures did not catch up in body weight and as a result weighed less at market age than birds that were brooded properly. Not only do chicks exposed to low brooding temperatures have reduce growth rates, but they will consume more feed to keep themselves warm, reducing feed efficiency and increasing feed costs.

Temperature and Chick Environment
One of the goals during brooding is to maintain chicks within their comfort zone, which is where they are not using energy to gain or loose heat to maintain body temperature. When birds are kept in environmental temperatures above or below their comfort zone, more energy must be expended to maintain body temperature. This extra energy will ultimately be supplied by the feed consumed. Therefore, the energy from the feed will be used to maintain body temperature instead of growth and development resulting in poorer feed conversion...."

Table 1. Recommended Air Temperatures During Brooding for Broilers by Heat Source 1

Air Temperature

Day
Forced Air Furnace 2 ...Conventional Brooder 3 ......Radiant Brooder4

DAY 0
93 ° F (34 ° C)...............90 ° F (32 ° C)....................88 ° F (31 ° C)

DAY 3
90 ° F (32 ° C)...............88 ° F (31 ° C)....................86 ° F (30 ° C)

DAY 7
87 ° F (31 ° C)...............86 ° F (30 ° C)....................84 ° F (29 ° C)

DAY 14
83 ° F (28 ° C)...............85 ° F (29 ° C)....................82 ° F (28 ° C)

DAY 21
78 ° F (26 ° C)...............80 ° F (27 ° C)....................77 ° F (25 ° C)

...en hier enkele articles wat zou mischien hulzaam zijn:
http://dlhunicorn.conforums.com/index.c ... 1159553622


Terug naar “Kippenziekten, verwondingen, ongedierte rui etc”



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 gasten