Pagina 1 van 2

Buikvliesontsteking

Geplaatst: 24 aug 2019 17:29
door AnoukR
Hallo iedereen,
Donderdagochtend merkte ik plots dat 1 van onze sabelpootkipjes van ongeveer 2 jaar oud er wat slapjes bij zat en ze kwam ook niet eten. Toen ik haar checkte bleek ze een enorm gezwollen buik te hebben. In de namiddag zijn we met haar naar de DA geweest en die stelde buikvliesontsteking vast die al ver gevorderd lijkt. De DA heeft haar buikje lek geprikt en heel wat vocht afgelaten, vervolgens heeft ze een AB-injectie en pijnstilling gekregen en nu moeten we haar nog 10 dagen AB geven. Ze zit nu afgezonderd van de andere kippen bij ons binnen in een grote doos. Tot hiertoe is ze wel nog lusteloos maar ze eet wel als we haar iets aanbieden zoals een eitje, regenwormen, yoghurt met fruit in, ... In haar graantjes rommelt ze enkel wat zonder veel te eten. Nu vraag ik me af wat de vooruitzichten zijn? Is er een kans dat ze dit toch overleeft en geneest? Want ik heb al heel wat opgezocht over buikvliesontsteking en weet dat dit vaak (altijd?) een slechte afloop kent, maar vind er niet echt concrete verhalen over. Ons kipje lijkt niet doodziek zoals bv kippen met coccidiose, waardoor we hopen dat ze erdoor komt maar ik wil haar ook niet onnodig dagenlang laten lijden als er geen kans is op een goede afloop... :? wat denken jullie, iemand ervaring hiermee?

Re: Buikvliesontsteking

Geplaatst: 24 aug 2019 22:05
door Isabel
Wat naar van jouw kipje...

Ik heb helaas ook wat ervaring met buikvliesontsteking. En er valt weinig over te zeggen: de ene hobbelt hierna nog wat jaartjes rond en de andere redt het toch niet.
Ook kunnen er meerdere oorzaken zijn.
Wat ik nog wel weet, echter heb het zelf nooit gegeven, is dat paardenbloemblad thee eventueel kan helpen met het afscheiden van extra vocht.

Denk wel dat je DA met verstand van kippen hebt bezocht..?

Re: Buikvliesontsteking

Geplaatst: 25 aug 2019 07:16
door AnoukR
]

Bedankt voor je reactie, we doen ons best om ze erdoor te krijgen. Een DA met veel kennis van kippen is hier helaas niet echt te vinden, er was er 1 die zegt gespecialiseerd te zijn in vogels maar daar hebben we een tijd geleden heel slechte ervaringen mee gehad (coccidiose veel minder ver gevorderd ingeschat waardoor we te lage dosis medicijnen gegeven hebben en ons haantje destijds toch gestorven is). Nu zijn we naar een andere DA geweest die niet gespecialiseerd is maar scheen toch te weten wat ze moest doen... Ze schatte de kansen van ons kipje wel vrij laag in en zei ook dat ze in te slechte toestand was om te opereren, terwijl ik vind dat ze er niet zo slecht uitziet, enkel die dikke buik zag er heel erg uit natuurlijk maar gisteren leek ze zich al wel iets beter te voelen...

Re: Buikvliesontsteking

Geplaatst: 25 aug 2019 09:04
door Isabel
Heeft deze DA verteld wat de oorzaak van de buikvliesontsteking is? Kan namelijk meerdere oorzaken hebben.

Top dat je haar er door heen probeert te helpen! :duimop:
Kattenvoer uit blik vinden ze ook lekker. En rauw gehakt en een geklutst eitje... :-)

Re: Buikvliesontsteking

Geplaatst: 25 aug 2019 09:17
door AnoukR
Nee de oorzaak weten we niet... De DA heeft wel een rectaal onderzoek gedaan, maar zei dat het moeilijk was om te weten wat de oorzaak was. Hoe kunnen ze die achterhalen? Bloedonderzoek, scan,...? Ik weet wel dat ons kipje al een tijd geen eitjes meer legde, maar wat er juist misging? :roll:

Re: Buikvliesontsteking

Geplaatst: 25 aug 2019 10:03
door Isabel
Je zou een röntgenfoto kunnen laten maken, dan kan je kijken of er wat met het legapparaat mis is. Ook zie je dan of er eventueel eieren zitten die verkeerd terecht zijn gekomen.

Ik wil niet zeggen dat het dat is, maar wellicht heb je aan dit topic iets. Al is het maar puur ter info. :-)

https://www.kippenforum.nl/phpBB3/viewt ... e#p1314587

Re: Buikvliesontsteking

Geplaatst: 25 aug 2019 13:03
door AnoukR
Bedankt voor de info! De DA heeft lang gevoeld inwendig en dacht wel dat er niks meer vastzat maar ja, zeker ben je misschien niet op die manier...

Heb je jouw kip die dit overleefd heeft achteraf onvruchtbaar laten maken zodat ze geen eieren meer legt? En zo ja, via operatie of implantaat of...?

Re: Buikvliesontsteking

Geplaatst: 25 aug 2019 13:19
door Isabel
Ze is twee keer geopereerd en de tweede keer is haar hele legapparaat weggehaald. Totnutoe heeft ze geen ei gelegd en ook haar buik voelt mooi slank aan.
In het topic zie je wat er de eerste keer en tweede keer is weggehaald.

Na de eerste operatie, waarbij alleen de eieren waren weggehaald, heeft ze injecties gehad. Maar die hebben bij haar dus niet geholpen.

Re: Buikvliesontsteking

Geplaatst: 25 aug 2019 14:13
door AnoukR
Oeps sorry, had de topic wel gelezen maar had niet door dat dit jouw verhaal was :puh2:

Re: Buikvliesontsteking

Geplaatst: 25 aug 2019 14:21
door Isabel
Maakt niet uit. :-D

Hoe is het vandaag met haar?