Pagina 1 van 1

Is myiasis te genezen ?

Geplaatst: 15 jun 2020 13:47
door frankip
Gisteren ontdekte ik bij de wekelijkse controle dat mijn kip een wond onder de anus had die vol maden zat. Bah. Ze had eerder niet meer dan een klein opgedroogd drolletje aan een veer hangen. Ik heb ze gelijk met haar achterste in een dettol/badedash oplossing gezet, en na een kwartier met een redelijk flinke straal in bad de wond uitgespoeld, totdat er geen vieze maden meer inzaten. Daarna betadinezalf in de wond gesmeerd. Vanochtend was de wond droog en redelijk schoon. Heb t nog eens uitgespoeld, en er kwam nog een made mee. Weer betadine erin en wondspray erop. Ik moet straks met haar/hem naar de DA. De assistente zei dat ik alles goed gedaan had, maar krijg nog controle en antibiotica. Maar ze gaf me geen goede hoop. Het is een oude leghen die ongeveer een half jaar geleden voor t laatst gelegd heeft. Daarna begon ze schor te kraaien. Nu kraait ze volwaardig, heeft een flinke kam , en gedraagt zich meer haans dan hens. Ze leefde tot voor kort samen met pauwen, maar na bezoek van de vos toch besloten om de resterende pauwen bij mn broer onder te brengen. Sindsdien heeft ze een andere oude zwerfkip erbij, en dat gaat goed. Ook nu gedraagt ze zich heel goed, en is niet te merken dat er iets is.

Re: Is myiasis te genezen ?

Geplaatst: 15 jun 2020 17:33
door lnge
Zodra alle maden weg zijn en de boel is weer genezen, dan is het geen myiasis meer. Dus is het genezen. Daarna is het een kwestie van voorkomen. Dus iedere dag, paar keer inspecteren, want bij een beetje viezigheid gaat het heel snel.
Speciale spray om de vliegen weg te houden kan ook helpen.

Re: Is myiasis te genezen ?

Geplaatst: 15 jun 2020 19:11
door frankip
Het is nu een wond zo groot als een euro. Heeft antibioticaspuit gehad. En spray voor na het spoelen. Spoelen moet ik 2x daags blijven doen. Hoop dat t goed komt.

Re: Is myiasis te genezen ?

Geplaatst: 29 jun 2020 09:04
door frankip
Jammer , de wond was goed genezen , alles goed totdat........... de vos besloot dat hij overdag honger had. Ben nu helemaal kiploos, en dat zal ook zo blijven voorlopig.

Re: Is myiasis te genezen ?

Geplaatst: 29 jun 2020 09:46
door Kip La La
:puppydogeyes: Dat zuigt. Het spijt me voor je.

Re: Is myiasis te genezen ?

Geplaatst: 29 jun 2020 12:39
door lnge
Wat erg :puppydogeyes: