Vreemd eiwit bij gekookt ei

De leg, eieren, broeden, broedmachine, broedsaf maken, kuikens en kuikenopfok
AngelaZij
Berichten: 2
Lid geworden op: 16 aug 2013 13:30
Land: Nederland
M/V: V

Vreemd eiwit bij gekookt ei

Berichtdoor AngelaZij » 17 aug 2013 14:14

Ik heb een vraag. Onze kippen leggen iedere dag ieder een eitje. Wanneer we deze eitjes koken en afpellen is het eiwit een beetje nattig en heeft het eiwit een rare structuur. We dachten eerst dat dat kwam omdat ze niet zo lang aan de leg waren, maar inmiddels zijn we wel een paar maandjes verder en het blijft zo. Als we ze bakken merk je daar niets van, maar we willen ook wel eens een lekker in de mond liggend gekookt eitje. Wie weet wat dit kan zijn?

Gebruikersavatar
Ron
Berichten: 8953
Lid geworden op: 17 dec 2007 18:34
Land: Duitsland
M/V: M
Locatie: Nedersaksen
Contacteer:

Re: Vreemd eiwit bij gekookt ei

Berichtdoor Ron » 17 aug 2013 23:12

Hier ook een leghen die zulke eieren legt.
Het eiwit blijft waterig.

Ben zelf ook nog opzoek naar wat dit in hemelsnaam is.
Nog nooit eerder meegemaakt.

Gebruikersavatar
Fryske
Berichten: 7291
Lid geworden op: 10 mei 2013 15:37
Land: Fryslan
M/V: V

Re: Vreemd eiwit bij gekookt ei

Berichtdoor Fryske » 17 aug 2013 23:35

Misschien staat hier het antwoord bij? Had ik toevallig van de week opgeslagen omdat ik het wel interessant vond. Er staan verschillende mogelijkheden bij!

Alles over eieren

Ps. blz. 4

Gebruikersavatar
jessy
Berichten: 1381
Lid geworden op: 24 apr 2012 21:17
Land: belgie
M/V: V

Re: Vreemd eiwit bij gekookt ei

Berichtdoor jessy » 18 aug 2013 14:39

eet je de eieren niet te vers ?
een ei kan je best even laten liggen .

AngelaZij
Berichten: 2
Lid geworden op: 16 aug 2013 13:30
Land: Nederland
M/V: V

Re: Vreemd eiwit bij gekookt ei

Berichtdoor AngelaZij » 18 aug 2013 15:29

De eitjes liggen toch zeker wel een week voordat we ze gaan koken.

Gebruikersavatar
jessy
Berichten: 1381
Lid geworden op: 24 apr 2012 21:17
Land: belgie
M/V: V

Re: Vreemd eiwit bij gekookt ei

Berichtdoor jessy » 18 aug 2013 18:38

heel vreemd dan , nog nooit meegemaakt :krab:

Gebruikersavatar
Alfred_Jodocus_Tok
Berichten: 45
Lid geworden op: 19 mei 2013 19:56
Land: Nederland
M/V: M

Re: Vreemd eiwit bij gekookt ei

Berichtdoor Alfred_Jodocus_Tok » 19 aug 2013 22:29

Ron schreef:Hier ook een leghen die zulke eieren legt.
Het eiwit blijft waterig.

Ben zelf ook nog opzoek naar wat dit in hemelsnaam is.
Nog nooit eerder meegemaakt.



Dit zou duiden op een te laag kooldioxide gehalte
Normaliter zal de kooldioxide afnemen door het "ademen" door de eischaal
De link die @fryske post legt het een stuk beter uit.

http://www.aviculture-europe.nl/nummers/11N04A09.pdf

Hieronder het stukje tekst over de mogelijke oorzaak.

Glazig of te dun eiwit
Als je een vers ei breekt boven een bord of pan, zal je zien dat het eiwit dat rondom de dooier zit, dik en bijna geleiachtig is en niet uitloopt op het bord. Het is niet helemaal doorzichtig en vaak wat gewolkt van kleur; dat is een teken van extra versheid, want dat wordt veroorzaakt door de kooldioxide, die in het ei aanwezig is als het gelegd wordt. Later wordt het eiwit meer transparant, als de kooldioxide verdampt.
Als je een wat ouder ei breekt, zal je merken dat het eiwit een groot deel van zijn consistentie verloren heeft. Naarmate het ei langer bewaard wordt, verliest het meer kooldioxide via de poriën in de eischaal; de inhoud wordt meer alkalisch en dit zorgt ervoor dat het ei wit transparanter wordt en wateriger. Hoe langer en warmer het ei wordt opgeslagen, hoe sneller de zichtbare tekenen van veroudering optreden.
Bewaar de eieren dus altijd op een koele plaats met voldoende luchtvochtigheid.
Echter, soms heeft een vers gelegd ei ook een onaanvaardbaar waterig eiwit. Gekookt zijn deze eieren bijna onmogelijk te pellen; het gekookte eiwit wordt niet echt wit, maar blijft half doorzichtig en is niet stevig. Dit kan verschillende redenen hebben:

1. Belangrijkste reden is meestal de leeftijd van de hennen; oude hennen gaan vaak eieren met mindere kwaliteit eiwit leggen.

2. Gevolgen van een eerder doorgemaakte ziekte, in bijzonder Infectieuze Bronchitis, Infectieuze Laryngotracheïtis (ILT) of Egg Drop Syndrome. (Van invloed op zowel ei-inhoud als schaalkwaliteit.)

3. Hoge concentratie van ammonia (van uitwerpselen) in nachthok/leghok.

4. Hoog gehalte aan vanadium in het voer.

Gebruikersavatar
Flou Flou
Berichten: 3767
Lid geworden op: 07 mar 2011 02:57
Land: Italia
M/V: V

Re: Vreemd eiwit bij gekookt ei

Berichtdoor Flou Flou » 20 aug 2013 22:45

:?:
Vraag; Als een ei van een hen met een verleden van ziekte en evt. behandeling voor, Infectueuze Bronchitis of Laryngotracheitis (ILT) uitgebroed zou worden, levert dat dan kuikens met gebreken op?

Gebruikersavatar
Elly
Berichten: 380
Lid geworden op: 28 feb 2005 00:53
Land:
M/V: V
Contacteer:

Re: Vreemd eiwit bij gekookt ei

Berichtdoor Elly » 20 aug 2013 22:58

Mijn ervaring is dat zo'n ei met zwakke schaal en dun eiwit niet uitkomt....

Gebruikersavatar
Flou Flou
Berichten: 3767
Lid geworden op: 07 mar 2011 02:57
Land: Italia
M/V: V

Re: Vreemd eiwit bij gekookt ei

Berichtdoor Flou Flou » 21 aug 2013 21:48

Elly schreef:Mijn ervaring is dat zo'n ei met zwakke schaal en dun eiwit niet uitkomt....

Dank voor je reactie, nog anders geformuleerd; behalve zwakke schaal en dun eiwit (wat ik niet kan zien of dat zo is als ik dat ei wil laten uitbroeden); Is de kans op 'min-kukels' uit de broedeieren van hennen die Infectueuze Bronchitis of Laryngotracheitis (ILT) hebben gehad groter? Is er sprake van toenemende kans op 'min-kukels' door de medicatie voor de behandeling?


Terug naar “Voortplanting, eieren, leggen, broeden en kuikens”



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten