Pagina 1 van 1

Welke voerbak

Geplaatst: 18 jan 2020 12:01
door laaf
Hallo,
We zijn bezig met een nieuw kippenhok voor onze kipjes, ze zijn met 4 waarvan 1 krieltje, nu stond het voer altijd buiten, binnen niet echt plaats genoeg.
Nu is het hok,groter en wil ik het voer binnen tegen ongedierte waar ik vorig jaar last mee had.
Ik zou zo een bakje aan de wand willen hangen, ik heb er al eentje van vroeger maar daar kunnen ze maar met 2 kipjes tegelijk aan eten, koop ik best nog eentje bij of 1 groter. Of is dat niet erg dat ze niet allemaal samen kunnen eten?

Re: Welke voerbak

Geplaatst: 18 jan 2020 12:04
door jantien
Welk voer krijgen ze?

Re: Welke voerbak

Geplaatst: 18 jan 2020 13:23
door laaf
Gemengd graan met legkorrel, en dan nog wat keukenafval maar dat zal ik wel in de ren geven.

Re: Welke voerbak

Geplaatst: 18 jan 2020 13:35
door jantien
Met dit voer moet je zeker zorgen dat ze alle 4 tegelijk kunnen eten, anders eten de 2 hoogste in rang alle lekkers weg en missen die 2 anderen dat.
Je kunt wel alleen legkorrel in bak doen en dan 2x daags bv. Wat gemengd graan strooien zodat ze alle vier tegelijk dat kunnen eten. Denk dat er zo ook heel wat minder geknoeid wordt aan de voerbak, want daar valt niets uit te zoeken. Legkorrels zijn allemaal eender..

Re: Welke voerbak

Geplaatst: 18 jan 2020 13:46
door laaf
Zal eens zien welke bakje er bestaan, ze eten wel niet zo graag de legkorrel die laten ze meestal over, ik geef ze dan niets bij van graan als er nog teveel is en dan eten ze het uiteindelijk wel op. Als ik alleen korrel binnen geef ,gaan ze die dan wel eten, als er ander eten en granen buiten is. Buiten kunnen ze samen eten is een voedersilo met 4 gaten in.

Re: Welke voerbak

Geplaatst: 18 jan 2020 13:55
door jantien
Of granen lekker uitstrooien in de ren, hebben ze gelijk weer wat te doen :-D Odin de tuin, als ze daar in mogen?

Re: Welke voerbak

Geplaatst: 18 jan 2020 14:06
door laaf
In de tuin lopen ze niet, is niet echt afgesloten voor kippen, kunnen via de sparren wegglippen. Er lopen hier ook een paar zwerfkatten rond. Het zijn ook vliegers, zeker dat krielkipje, zit dikwijls in het kersenboompje die in hun ren staat, dus ik denk dat die dikwijls bij de buren zou zitten via de bomen die in de tuin staan.
Denk dat ik zal voorzien dat ze allen kunnen binnen eten en zal zien of ik dan alleen legkorrel of de mix geef, ik meen me wel te herinneren dat de vroegere kippen inderdaad wat eten eruit morsen in het hok.Nu doen ze dat niet in hun voedersilo het blijft er gewoon in liggen.

Re: Welke voerbak

Geplaatst: 19 jan 2020 10:40
door Pearlsofpassion
Als je, ook als de dagen op het kortst zijn, dagelijks bij hen langs kan gaan als het licht is, zou ik legkorrel in het bakje in het hok geven en dan dagelijks wat groenvoer en/of gemengd graan in de ren geven.
Het voer in de ren zullen ze meteen opeten, zodat er niets blijft liggen voor ongedierte, en dat kunnen ze allemaal tegelijk.
En de legkorrel dient dan voor als ze op een ander moment honger hebben. Dat hoeft niet allevier tegelijk en zoals gezegd zijn die korrels toch allemaal gelijk.

Re: Welke voerbak

Geplaatst: 19 jan 2020 14:11
door laaf
Hallo,
Heb nog een bakje bij voorzien en zijn nu 2 hangbakjes voor 2 kippen, heb nu een zak gemengd zal daar nu mee beginnen en dan zoals jullie zeggen alleen legkorrel in de bak zullen ze ook niet morsen ermee en het graan kan dan buiten met het ander voer, zodat er niet veel of niets overblijf s’nachts.
Nu nog een manier zoek voor het water, is nu gewoon een klein emmertje, maar dit wordt snel vuil en zou wel graag hebben dat ze in de zomer ook langer wegkunnen, als we dan eens op verlof zijn.
Had al een hangsysteem gezien met 3 nippels, vind dit wel goed, er kan ook 12 liter in, maar wordt die bak dan niet groen, want hier wordt dat emmertje vlug groen.
Hoe geven jullie de kippen water?

Re: Welke voerbak

Geplaatst: 19 jan 2020 17:35
door jantien
Bij mij krijgen ze water in een gewone metalen voorbak van honden.
Elke morgen vers water en bak met hand schoonmaken.
In de zomer en zeker als het wat warmer wordt krijgen ze 2x per dag schoon drinkwater.
Ik vind schoon en vers drinkwater (uit de kraan) heel belangrijk.
Daarnaast kan ik zo iedere dag de dieren goed in de gaten houden.
Als je eens weg wilt, vraag familie, buren, vriend/vriendin om dagelijks vers water te geven en de boel in gaten houden.
Vaak vinden mensen dat best wel leuk voor heel eventjes :-D