grote en kleine kippen samen: ingrijpen?

Huisvesting, kippenhokken, zitstokken, legnest, giftige planten in tuin, ren, onderhoud, dichtmaken tegen rovers etc
kipje78
Berichten: 10
Lid geworden op: 31 jul 2021 09:35
Land: Europa
M/V: V

grote en kleine kippen samen: ingrijpen?

Berichtdoor kipje78 » 24 okt 2021 10:05

Wij hebben nu 9 kippen. 5 grote en 4 kleine.

1 sussex van 3 jaar oud. Dit was een wilde kip die op een boerenhof haar eten zelf bij elkaar scharrelde. De andere 8 kippen hebben ongeveer dezelfde leeftijd. Exacte leeftijd weten we niet, van dit voorjaar zeg maar.

Voor de jonge gaat het om 1 van elk sussex, bleu des landes, mechelse koekoek, standaard zwarte legkip voor de grote, en voor de kleine 2 araucana en 2 cochin kriel.

Om te beginnen hebben we de grote samen in een groot hok gestoken en de kleine samen in een apart klein hok dat we tijdelijk van vrienden konden lenen. Elk hun eigen ren met veelvoud aan terrein.

We zagen de pikorde in beide groepen evolueren, tot ze nu al een tijdje stabiel lijkt. In de twee groepen zijn de jonge sussex en een araucana respectievelijk de baas.

Nu ze elk goed hebben geleerd zelfstandig hun eten te zoeken vonden we het tijd om alle kippen samen te steken, en dan binnenkort de ren te verwijderen, de hele tuin plaats te gunnen.

Op een avond namen we de 4 kleine uit hun hok en plaatsten ze bij de groote. De volgende morgen dezelfde routine als gewoonlijk. Sinds dien wordt aan het deurtje gedrumd om uit het hok te komen, geen orde. Soms een kleine eerst, soms een grote eerst, soms lopen ze over elkaar heen om uit het hok te gaan, zowel grote op kleine als kleine op grote. Ze duwen mekaar van de loopplank, soms valt er een van de loopplank. Chaotisch.

In het hok zijn 2 zitstokken op dezelfde hoogte. Wat laag voor de grote kippen, goede hoogte voor de kleine kippen. De diameter van de legstok is misschien ietwat klein voor de grote kippen, takken van een 3 à 3.5 cm diameter. De 2 sussex en de standaard zwarte legkip zitten op stok. De mechelse koekoek zit soms op stok en soms met de bleu des landes op het legnest met het grote nepei, waar deze laatste elke nacht slaapt. De 4 kleintjes slapen meestal op de grond voor de legstokken, alleen de araucana baas zit soms, niet altijd, afzonderlijk op de tweede stok.

Er zijn 2 legnesten, een groter legnest en een ietwat kleiner legnest. Er ligt een groot en een klein nepei. Iedereen legt op het grote legnest met het grote nepei, en het kleine nepei vind ik elke ochtend elders in het hok. Een bonte verzameling kleuren en vormen aan eitjes in hetzelfde nest.

MAAR ... de jonge sussex pikt de 4 kleine weg wanneer ze aan het scharrelen gaan, en ze verhindert de kleintjes toegang tot het bijvoer (graanmix in afwachting van de hele tuin open te doen). Wanneer de 5 grote aan de andere kant van de ren scharrelen (50 meter verder, waar de grote kippen het hok, water en graanmix niet meer kunnen zien) komen de kleine te voorschijn en wagen ze zich naar het water, graanmix en scharrelen. Van zodra de grote terug zicht hebben komt de sussex snel aandraven en jaagt ze de kleintjes terug weg. Die schuilen dan onder een struik waar de grote bij kunnen, maar enkel rond lopen. Alsof ze de kleine op die paats "gevangen" houden. Tot de grote terug naar de andere kant zijn, en het spelletje opnieuw begint.

Het lijkt erop dat ze dus het hok en legnest delen, maar de ren en het eten niet. De kleintjes geraken veronderstel ik aan genoeg voer want zij leggen nog steeds eitjes.

Is het verstandig om in te grijpen in deze situatie, zo ja hoe, of ze gewoon hun ding laten doen?

Even individueel voorstellen:
jonge sussex: baas en agressief. Als ik in de ren kom en ik heb geen eten bij om te geven pikt ze naar de kuiten. Als ze de krop vol heeft komt ze spontaan op je schoot zitten. Die lijkt van niks bang.
oude sussex: niet opgezet met jonge sussex, probeert soms weerwerk te bieden, soms laaiende ruzie tussen die twee, meestal laat ze uiteindelijk begaan. Die weet duidelijk beter dan de andere hoe en waar te scharrelen. Die was in het begin "moederlijk" geinteresseerd in de kleine kippen.
bleu des landes: heeft een afzonderlijk leven. Zelf voor keukenrestjes komt ze niet aandraven, kijkt ze op, en gaat ze gewoon door met haar ding. Soms is ze met de groep, soms zonder de groep. Bijna nooit in graan geinteresseerd. Die heeft een paar keer met de kleine gescharreld, maar de kleine zijn nu te bang van de grote en blijven ervan weg.
zwarte legkip: slaaf-baas van jonge sussex. Als jonge sussex even ergens anders is heeft zij de plaats van baas, maar als die iets doet die jonge sussex niet aanstaat krijgt ze ervan langs.
mechelse koekoek: wordt sinds de kleintjes er zijn assertiever. SOms is ze bang, soms totaal niet. Een beetje lunatiek.
araucana baas: inquisitief, laat zich minder opjagen door de grote, probeert weerwerk te bieden tegen de grote, maar niet tegen jonge sussex.
araucana 2: was lange tijd baas van de kleintjes, nu nummer twee
Cochins: speelse deugnieten, stoken en snel weglopen of op een tak springen, en verschrikkelijke (non-stop) babbelaars. Slordige sloddervossen, gooien alles omver. En o wee als het nat of winderig koud is, dan komen ze gewoon niet buiten, zelf niet om te eten of drinken ... Zo van die uptown luxe roddel madammekes.

Oei, bij nalezen is dat toch wel wat lang uitgevallen...

Gebruikersavatar
jantien
Berichten: 11777
Lid geworden op: 23 dec 2003 15:29
Land: nederland
M/V: V
Locatie: albufeira old town/arnhem

Re: grote en kleine kippen samen: ingrijpen?

Berichtdoor jantien » 24 okt 2021 11:30

Gewoon laten gaan en zorgen voor meer eetbakjes of het voer uitstrooien (hebben ze ook wat te doen) en meer waterbakken.
Sussex zijn nu eenmaal baasjes en ontzettend nieuwsgierig en daar zullen de anderen mee moeten leven wat ook helemaal prima kan :-D

Pearlsofpassion
Berichten: 4358
Lid geworden op: 20 apr 2019 20:39
Land: Belgie
M/V: V

Re: grote en kleine kippen samen: ingrijpen?

Berichtdoor Pearlsofpassion » 24 okt 2021 11:44

Nu zo laten ja. Zoveel mogelijk ruimte geven. Kunnen ze nu ook in de ren van de kleintjes? Dat is zeker ook goed.

Voor evt in de toekomst is je manier van introductie niet zo ideaal. Je had beter gewoon de hele bende meteen bij elkaar gelaten. Nu krijgen de kleintjes ervan langs omdat de groten die ren en hok al als hun terrein beschouwen. Dat is heel normaal natuurlijk, maar had niet gehoeven.

Maar goed, met wat geduld zal dat steeds beter gaan. Al heb ik nooit zo'n goede ervaringen met legkippen zoals je groten en rustige sierkipjes als je cochin krielen samen. Maar ook dan vinden ze wel hun plekje hoor.
Je kan wel het eten verdelen over 2 of meer plaatsen. Zeker op meerdere plaatsen water aanbieden.

kipje78
Berichten: 10
Lid geworden op: 31 jul 2021 09:35
Land: Europa
M/V: V

Re: grote en kleine kippen samen: ingrijpen?

Berichtdoor kipje78 » 01 nov 2021 08:42

Bedankt voor de tips.

Even een update, de kleintjes krijgen er nog steeds van langs. De araucana's vind ik leveren mooi weerwerk. De cochins da's een ander verhaal, leggen momenteel ook geen eitjes meer. In het hok zit nu iedereen lekker tegen elkaar gedrumt op 1 van de 2 zitstokken, met uitzondering van de Bleu des landes.

Met het hondeweer komen de kippen doorweekt in het hok, dat enorm vochtig is, zeker het ene legnest dat door iedereen wordt gebruikt.

Ik merk dat er meer "vlooien gedrag" is. Ik denk dat met het vocht het bentoniet en as zijn werk niet goed kan doen en dat de kippen zich niet kunnen woelen?

Ik denk er ook aan het hok om te bouwen. Iedereen zit toch op hetzelfde legnest en dezelfde zitstok. Wat denken jullie? De bovenste tekening is het hok nu, de onderste tekening is wat ik ervan zou maken. De afmetingen en proporties van de tekening zijn natuurlijk niet op schaal.
Afbeelding
Voor moest de afbeelding niet laden: https://ibb.co/34wCFhf

Pearlsofpassion
Berichten: 4358
Lid geworden op: 20 apr 2019 20:39
Land: Belgie
M/V: V

Re: grote en kleine kippen samen: ingrijpen?

Berichtdoor Pearlsofpassion » 01 nov 2021 10:08

Met zoveel kippen zou ik altijd meer dan 1 legnest hebben. Ookal gebruiken ze altijd hetzelfde. Maar op een keer moet er toch eentje dringend als al eentje op zit waar ze net niet goed mee overeen komt. Soms gaat leggen ook snel en soms duurt het wel even en blijft het nest lang bezet.
Zeker met cochin krielen die in het voorjaar ook broeds worden, heb je anders een probleem. Ookal maak je ze zoveel mogelijk broeds af, op een keer zit er toch eentje op voor je het gemerkt hebt en hup, onrust als de rest daar nog bij wil leggen.

Je kan wel een dak aan een legnest maken en de zitstok er bovenop. Dat spaart plaats uit.

Gebruikersavatar
tuff cookie
Berichten: 5578
Lid geworden op: 20 nov 2008 18:47
Land: nederland
M/V: V

Re: grote en kleine kippen samen: ingrijpen?

Berichtdoor tuff cookie » 01 nov 2021 18:08

Kippen dampen in de nacht veel vocht uit. Is er ventilatie in het nachthok ? Door ventilatie wordt het hok minder vochtig. Het beste is de ventilatie in één wand te hebben tegen tocht, onder en boven een ventilatie opening.


Terug naar “Huisvesting”



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten