Kleuren kruizen met Sebright.

Het fokken van kippen: foklijnen, erfelijkheid, selectie, kleurvererving..
Chabo en overig
Berichten: 59
Lid geworden op: 02 apr 2021 15:02
Land: Belgie
M/V: M

Kleuren kruizen met Sebright.

Berichtdoor Chabo en overig » 09 jun 2021 15:56

Met der tijd zal ik graag ook raszuivere Sebrights willen gaan kweken, maar ik heb daar nog een belangrijke vraag over.
Het gaat over de kleuren.
Ik zal graag van alle 4 de kleuren een haantje willen (goudzwart, geelwit, zilverzwart en citroenzwart gezoomd). En dan per kleur een aantal hennetjes. Mijn bedoeling is dan wel om alle kleuren in 1 ren te houden omdat ik 1 groot hok (die speciaal net heb laten maken voor mijn kippen) heb en die niet met andere rennen kan verbinden is er geen mogelijkheid om mijn ren in 4 te delen en daar dan nog eens elk een hok in te zetten.

Natuurlijk zullen dan de zilveren kruisen met de gouden, en zo met alle kleuren die er zitten. Wat als dat gebeurt. Krijg ik dan nog kleur zuivere nakomelingen? En zo niet wat kan er dan uitkomen van kleur?

En misschien ook nog belangrijke vraag is: Sebright hanen zijn toch niet agressief tegen elkaar hé? Het mag ook geen probleem zijn dat ik 4 hanen hou bij elkaar.

Pearlsofpassion
Berichten: 1917
Lid geworden op: 20 apr 2019 20:39
Land: Belgie
M/V: V

Re: Kleuren kruizen met Sebright.

Berichtdoor Pearlsofpassion » 09 jun 2021 16:32

Kleurzuiver als in show kwaliteit niet nee. Dat lukt alleen als je je kleuren gescheiden houdt.
Een keer een andere kleur inkruisen met 1 gen verschil kan wel (eens zilveren hennen voor gouden kleur gebruiken vb) maar dan moet je erna weer een paar generaties selecteren.

Bij kippen zijn heel wat genen dominant of recessief, maar vrijwel nooit 100%.
Zelfs dominant wit (zoals in de geelwit) is naar het schijnt niet geheel dominant en durft wat lek vertonen in fokonzuivere toestand . In deze gezoomde kleur zal dat nu wel minimaal zijn, is meer bij volledig witte dieren.
Gouden haan op zilveren hennen geeft in principe allemaal gouden hennen maar die vertonen wel wat lichtere en donkerdere vlekken in het patroon.. Ze heten dan wel kleurzuiver, maar je ziet het verschil met een hen uit een zuiver gouden lijn.
De hanen uit die combinatie dragen beide kleuren en zijn in theorie zilver (zilver is dominant) maar in de praktijk eerder geel en vaak roodgeschouderd. Deze zijn niet dus kleurzuiver (fokonzuiver zilver).

Zie je? Zo geldt dat voor heel wat genen.

In jouw geval zit er vaak maar 1 gen verschil op.
Geelwit is eigenlijk goudzwart waar het zwart wit is gemaakt via dominant wit (meestal toch, als het recessief wit is merk je dat snel). Door het witte gen wordt het goud lichter, vandaar dat men van geel spreekt ipv goud.
Zilverzwart is ook duidelijk 1 gen verschil met goudzwart. Citroen is ook goud met een goudverdunner erop. Ook 1 gen verschil met goudzwart.
In principe zou het dus nog haalbaar zijn om allen met goudzwart te kruisen, al krijg je dus wel minder mooie dieren qua kleur. Maar als je alles door elkaar gooit krijg je ook veel andere kleuren. Citroenwit gezoomd vb. Wat een heel bleke gele met witte zoming moet opleveren. Misschien best wel mooi. Lijkt wel bijna wit. Maar meerzomig parelgrijs zilverpatrijs bestaat ook en is zelfs populair en lijkt ook erg sterk op licht parelgrijs.
Je gaat ook in theorie volledig witte dieren krijgen (zilverwitgezoomd) met dan evt wat gouden gloed door lek op de rug oid.
Goudverdunner op zilver blijft gewoon zilver.

Je kan het ingeven in de kipcalculator. Eentje goudzwart gezoomd, en de andere ouder alledrie de genen aanpassen (dus wit, Citroen en zilver). De nakomelingen uit deze kruising tegen elkaar zetten en dan krijg je alle mogelijkheden die er in theorie uit kunnen vallen als je die kleuren door elkaar laat lopen.

Of je de hanen door elkaar kan laten lopen, weet ik niet. Je zal alleszinds heel erg veel ruimte moeten hebben.

Chabo en overig
Berichten: 59
Lid geworden op: 02 apr 2021 15:02
Land: Belgie
M/V: M

Re: Kleuren kruizen met Sebright.

Berichtdoor Chabo en overig » 09 jun 2021 19:43

Bedankt voor de snelle reactie,
Ik zal nog eens alles op een lijstje zetten en zo mijn besluit dan nemen welke kleuren ik dan zal houden en hoeveel hanen en hennen.


Terug naar “Fokkerij”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast