Overwegingen Aanschaf

Gebruikersavatar
Loex
Berichten: 7524
Lid geworden op: 23 sep 2002 19:12
Land: NL
M/V: V
Locatie: Tussen Arnhem en Apeldoorn
Contacteer:

Overwegingen Aanschaf

Berichtdoor Loex » 03 aug 2008 17:54

Door Angelo

----------------

De aanschaf van een geit

Wel hoe gaat het nu in zijn werk? Kan ik gewoon op een dag, naar een fokker gaan en een geitje halen?

Het antwoord hierop is neen, je beslist niet zomaar op een dag of je een geit of eender welk dier gaat nemen.
Je moet nadenken over verschillende punten:
- Wil iedereen in het gezin een dier aanschaffen?
- Hoe zit het met de buren?
- Is de ruimte die ik heb groot genoeg?
- Groepsdier of niet?
- Wat is de dagelijkse verzorging?
- Heb ik wel de tijd om dagelijks te verzorgen?
- huisvestiging?
- ....


aantal geiten

Geiten zijn groepsdieren, dus dienen met minimum 2 te zijn, maar pas op! Wil je gewoon geiten voor het plezier, en niet voor elk jaar serieus te fokken, neem dan gewoon 2 geiten (vrouwelijk), een geit en weer(gecastreerde bok), of 2 weren.

Zo voorkom je ruzie met de buren, een niet-gecastreerde geitenbok scheidt immers een zeer penetrante geur af, die tot ver in de omgeving te ruiken is. Deze geur wordt vooral verspreid wanneer hij in het gezelschap is van vrouwelijke geiten.



Huisvestiging

Geiten hebben niet zo veel ruimte nodig als schapen, een geit graast immers niet zoals een schaap, geiten kauwen liever aan bomen en struiken en dergelijke. De ruimte moet groot genoeg zijn om de geiten te laten rennen, springen, en alle dingen die een geit groot doet.

Zorg ervoor dat je omheining stevig en hoog genoeg is, want geiten zijn meesters in ontsnappen !!!

Geiten houden niet van regen, dat vinden ze iets te nat :wink: , geef ze daarom altijd een schuilplaats, de stal waar ze in slapen voldoet hier prima voor. Deze stal dient natuurlijk groot genoeg te zijn, en een lekker pak stro op de grond, ligt aangenamer dan een harde, koude vloer.


Voeding

Een geit eet bijna alles, maar geef ze niet alles, vooral oppassen met jonge geitjes, zij weten nog niet wat giftig is en wat niet !
Wat kan je een geit geven? Wel misschien helpt dit schema een beetje om je op het juiste pad te helpen...

- 's morgens : -stukjes droog brood, niet beschimmeld!
-een handje vol brokjes (krachtvoer)
- 's middags : - stukjes wortel, biet, appel, ...
- 's avonds : - een beetje hooi

In de winter hebben geiten uiteraard meer eten nodig dan in de zomer, in winter zijn er namelijk geen heerlijke, fris grassprietjes om om te kauwen!
Een drachtige geit, of een geit met lammetjes, moet elke dag goed te eten krijgen, anders zal haar melkproductie niet goed verlopen!

Verzorging en ziekten

De hoeven van een geit dienen geregeld na gekeken te worden, zodat ze niet te lang worden, en de geit er geen last van zal hebben. Men noemt dit " het besnijden van de hoeven" of " het kappen van de hoeven", begin hier niet zelf aan als je niet goed weet hoe het moet, want een geit vergeet nooit wie haar/hem ooit pijn heeft gedaan!
Laat dit dus beter over aan een dierenarts of een gespecialiseerde fokker.

Je kan een geit borstelen om de losse haren te verwijderen, maar meestal zal dit bij gewone kortharige geiten redelijke goed vanzelf gaan.

Om het diertje gezond te houden is een goede hygiëne erg belangrijk. Je moet er regelmatig voor zorgen dat het hok schoon is, de mest opruimen, nieuw stro in het hok, dagelijks schoon water. Als de geit ziek is kunnen sommige ziektes behandeld worden met antibiotica. Geiten hebben wel eens last van wormen daarom moet je ze regelmatig een ontwormingskuur geven.




Zijn de geiten in orde met de wet?

Officieel moet je een UBN nummer aanvragen (in Nederland in iedergeval) Het UBN is een Uniek Bedrijf Nummer, oftewel jou nummer (dat moet je wettelijk aanvragen als je schapen, geiten, koeien varkens etc heb). Dan kun je tevens oormerken bestellen voor als je zelf jongen fokt, want die moet je dan oormerken met oormerken met jou UBN nummer (dus dan moet je ook een oormerk tang hebben). Deze registeer je, zodat ze precies weten dat op dat en dat adres zoveel geitjes (of andere dieren) lopen.

Als je geiten koopt moet de eigenaar van die geiten ze hebben geoormerkt, oormerken zijn officieel verplicht, en nee je mag ze officieel niet in de la hebben liggen, want zo kun je wel 20 keer van geit wisselen, terwijl de oormerken nog steeds in de la liggen.
Ook geiten zonder oormerk mag je officieel niet vervoeren en officieel moet er ook een vervoersdokument bij de dieren zitten die je vervoerd. Zo dat is een hoop officieel

Inderdaad wordt het nu weer verplicht ook geiten 2 oormerken te geven voorheen was dat 1. En ja oormerken zijn oerlelijk en niet practisch, want ze scheuren nog wel eens uit.

Ik persoonlijk vindt dat je zelf maar moet kiezen of je je geiten laat oormerken of niet.

Terug naar “Geiten”



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten