(Kriel)kippen keuze voor beginnende kippenhouder

Onderwerpen die NIET onder de onderstaande categorieën vallen.
G_Janssen
Berichten: 6
Lid geworden op: 17 feb 2019 21:34
Land: Nederland
M/V: V

Re: (Kriel)kippen keuze voor beginnende kippenhouder

Berichtdoor G_Janssen » 11 mei 2019 13:30

Kleine aanvulling: ik sprak vanmorgen een gezin met hele tamme cochins. Maar die hadden ze al vanaf kuikentjes. Daar zit waarschijnlijk het verschil met mijn schuwe cochins, die waren al een jaar oud toen ik ze kreeg en waren weinig mensen gewend.

Gebruikersavatar
dragon
Berichten: 229
Lid geworden op: 05 okt 2010 08:34
Land: NL
M/V: V

Re: (Kriel)kippen keuze voor beginnende kippenhouder

Berichtdoor dragon » 11 mei 2019 14:17

Ik heb Cochins kriel en Chabos.

makkelijke kipjes en vrij sterk

Veren aan de pootjes zijn echt geen issue vind ik. Ja ze worden snel vies , maar meestal droogt dat wel op 'snachts en houden ze het zelf schoon. Als er echt een klompje aan hangt knip ik het af.

beide rassen leggen evenveel eitjes, de cochin eitjes zijn net een tikje groter. Ze worden beide makkelijk broeds, de cochins zijn daar wel tikje hardnekkiger in bij mij.
beide rassen zijn heel makkelijk tam te krijgen. maar het helpt enorm als je ze van jongs af aan ( dus week of 8 -12 ) dagelijks veel aandacht geeft, uit de hand laten eten en voorzichtig oppakt bijv. Mijn kipjes zijn allemaal supertam, gewend aan oppakken, aaien en uit de hand eten. springen zelf op schoot of op mijn schouder.... maar met kleine kinderen zijn ze weg. Die zijn vaak te druk en te onvoorspelbaar voor ze denk ik.
De Cochins zijn bij mij ietsje luidruchtiger, maar scheelt niet zo veel. Ik vind ze vanwege de volle bos haar, uh veer, wel leuker om te zien. beide rassen zijn er in heel veel kleurtjes! En je hebt ze in krul en gladvederig..

met de andere rassen heb ik geen ervaring...

Tinaka
Berichten: 18
Lid geworden op: 29 apr 2019 19:49
Land: Nederland
M/V: V

Re: (Kriel)kippen keuze voor beginnende kippenhouder

Berichtdoor Tinaka » 11 mei 2019 19:59

Ook ik heb dezelfde zoektocht afgelegd en heb sinds een maand 3 Australorp krielen. Ze zijn nu 3 maanden en super gezellig. Na 1 dag aten ze al uit de hand van m'n dochter en zijn heel relaxed. Totaal niet schrikachtig en sinds een week laat ik ze ook regelmatig door onze tuin (250m2) loslopen. Ze komen ons dan echt op zoeken. 1 ervan springt ook zo op schoot. Ik heb geen ervaring met andere rassen maar met dit ras tot op heden dus zeer positief!!

Silencer001
Berichten: 3
Lid geworden op: 07 mei 2019 21:34
Land: Belgie
M/V: M

Re: (Kriel)kippen keuze voor beginnende kippenhouder

Berichtdoor Silencer001 » 13 mei 2019 22:53

Wauw, allemaal bedankt voor de vele reacties. Dit heeft mij al veel bijkomende informatie gegeven, maar maakt mijn keuze niet makkelijker :D

Duck schreef:Misschien ook leuk om de orpington kriel te bekijken, past ook wel goed bij je wensen!

Bedankt voor de tip. Deze was ik nog niet tegen gekomen en wordt algemeen beschreven als een tam kipje.

Pearlsofpassion schreef:Sinds 2 weken heb ik australorps bij en ik moet zeggen dat me dat karakter echt 100% meevalt. Ze zijn wel een stuk directer, aanweziger dan de Brahma's. Dus als je met eten aankomt zijn ze er echt als de kippen bij. Je kan de deur amper open doen en staan te kijken alsof ze het liefst in je bakje met eten zouden springen, terwijl de Brahma's me toch nog een metertje ruimte geven en rustig afwachten. :lol:
De Australorpen leggen goed.

Die Amrock vind ikzelf ook een leuke, maar geen ervaring mee.


Al die verschillende rassen maakt het er niet makkelijker op alleszins. Wel leuk om (meermaals) te lezen dat Australorp iets actiever zijn, maar nog steeds kindvriendelijk. Wat afwisseling is wel leuk eigenlijk.

De Amrock vind ik ook mooi en lijken wat op de Wyandotte. Ik heb dit ras overwogen omdat een vriend van mij dit ras fokt. Maar op internet werden de andere rassen net iets meer in de verf gezet als "kindvriendelijk". Vandaar dat ik de Amrock overwoog voor de mooie kleurschakkering. Maar als ik eerlijk ben, vind ik de "Silver Laced Wyandottes" er nog beter uitzien.

G_Janssen schreef:Ik heb vorig jaar dezelfde zoektocht afgelegd, dus ik zal mijn ervaring even delen. Ik heb ook kleine kinderen en ik woon in een woonwijk. Wel een tuin van 100m2 met veel groen, maar ik zocht dus ook een 'stil' en 'kindvriendelijk ras'.
Nu heb ik sinds een jaar twee chabo's en twee cochin's. Super gezellig! Erg onderhoudend om naar te kijken en ze zijn overal "als de kippen bij" :gulzig:

....

Succes met je keuze, hopelijk heb je er wat aan!

Bedankt voor de informatie en uitgebreide ervaring. Dit maakt de keuze er niet makkelijker op, maar heeft me wel weer wijzer gemaakt. Bedankt! Ik zou ze 'savonds ook laten buitenlopen in de tuin. Een vriend van me vertelde me deze week dat ze automatisch op stok gaan. Ik kijk er nu al naar uit!

dragon schreef:Ik heb Cochins kriel en Chabos.

makkelijke kipjes en vrij sterk
...
met de andere rassen heb ik geen ervaring...
Bedankt om je ervaring te delen. Ik vind de cochin er ook iets leuker uitzien, maar volgens de reacties laten ze zich wel wat vaker horen.

Tinaka schreef:Ook ik heb dezelfde zoektocht afgelegd en heb sinds een maand 3 Australorp krielen. Ze zijn nu 3 maanden en super gezellig. Na 1 dag aten ze al uit de hand van m'n dochter en zijn heel relaxed. Totaal niet schrikachtig en sinds een week laat ik ze ook regelmatig door onze tuin (250m2) loslopen. Ze komen ons dan echt op zoeken. 1 ervan springt ook zo op schoot. Ik heb geen ervaring met andere rassen maar met dit ras tot op heden dus zeer positief!!

Haha wat leuk. Ik denk dat mijn vriendin dat laatste wel minder ziet zitten :-P Bedankt voor de ervaring.Nogmaals bedankt voor de vele reacties. Ik laat het wat bezinken en neem die informatie mee als ik volgend jaar mijn kippen ga aankopen. Ik dacht ze te gaan halen bij "De kippenspecialist". Gezien zij meerdere rassen hebben, zou ik ze daar ook nog eens kunnen bekijken. Als iemand ervaring heeft met deze zaak mag die altijd gedeeld worden. Het is voor ons wel een 2-tal uur enkele rit.

Ik speel nu wel met het idee om ze als kuiken te kopen om ze samen met onze zoon groot te brengen en handtam te maken. En hierdoor kan ik ook nog wat wennen aan onze nieuwe bevederde vrienden :-D Ik las wel dat het geslacht pas na een 5-tal maanden zichtbaar is. Gezien we absoluut geen haan willen hebben, ben ik niet zeker of we deze piste kunnen bewandelen.

Ik houd jullie op de hoogte van mijn keuze + foto's :)

Gebruikersavatar
Anmiekje
Berichten: 14
Lid geworden op: 01 apr 2019 17:16
Land: Nederland
M/V: V
Locatie: Arnhem

Re: (Kriel)kippen keuze voor beginnende kippenhouder

Berichtdoor Anmiekje » 15 mei 2019 19:48

Ik zelf heb ook dezelfde zoektocht gehad.
Zelf zijn wij gegaan voor de Amrock krieltjes.

Ze zijn natuurlijk mooi. Maar ze zijn ook heel vriendelijk en nieuwsgierig, we zijn ze nog tam aan het maken maar dat gaat best prima. We hebben zelf gekozen voor Amrock krieltjes omdat die veel minder snel broeds zouden moeten worden dan Wyandotjes.

Op de kinderboerderij hebben we zijdehoentjes. Deze zijn ook heel leuk en tam, ook goed getraind. Ze worden wel regelmatig broeds en soms ook best lang.

Ik kreeg zelf de tip om te beginnen met 3 van het zelfde ras, je kan altijd nog twee van een ander ras bij doen. Als je er maar één per ras hebt zullen ze minder sociaal naar elkaar zijn. Is mij gezegd, ik heb er zelf geen ervaring mee.

Als je bang bent om gepikt te worden kun je ze uit een blikje voeren oid. Dan leer je ze dat schudden met een blikje betekent dat ze wat lekkers krijgen en ze dan met je mee komen.

Tinaka
Berichten: 18
Lid geworden op: 29 apr 2019 19:49
Land: Nederland
M/V: V

Re: (Kriel)kippen keuze voor beginnende kippenhouder

Berichtdoor Tinaka » 01 jun 2019 21:47

Wat betreft de kippenspecialist: ik heb mijn kippen daar gekocht en ben er erg netjes geholpen. Ze hebben veel rassen op de website staan, maar dat wil niet zeggen dat die altijd aanwezig zijn. Ze noemen de rassen die ze met regelmaat aanbieden, dus verwacht niet dat je er een hoop kippen kunt bekijken. Altijd vooraf even bellen of ze hebben wat je zoekt!

Gebruikersavatar
Isabel
Berichten: 16568
Lid geworden op: 25 jan 2009 12:01
Land: Nederland
M/V: V

Re: (Kriel)kippen keuze voor beginnende kippenhouder

Berichtdoor Isabel » 02 jun 2019 06:25

Je bedoelt de Kippenspecialist in Capelle?
Ik werd er erg triest van. Ze zitten in een soort van open container, in plastic hokken. Zag verschillende dieren die er niet gezond uitzagen.
Zat een hen in een hok die duidelijk ziek was en niet van een dag. Sprak er een man over aan, bleek de vader van de eigenaar. Misschien bedoelde hij het niet zo, maar "Deze mevrouw maakt zich erg zorgen om een kippetje" kwam nogal sarcastisch zijn mond uit.
Zoonlief zei dat hij elke dag twee keer de kippen nakijkt... Ik kon mijn mond niet houden en heb hem er er op gewezen dat nakijken alleen niet genoeg is en als hij als niet zag dat deze kip ziek was... ik weinig vertrouwen had in de rest van de dieren en zijn handelen.

Persoonlijk zou ik het je afraden.


Terug naar “Kippen Algemeen”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast