Handige tip, van die spijkers!!
Zelf heb ik een slachtblok die schuin afgezaagd is, zodat de nek mooi op één lijn blijft, hoe breed de schouders van de kip ook zijn. Blijft ze ook rustig liggen, zodat je gemakkelijk kan mikken. Als je de kip naar beneden beweegt, zal ze automatisch wat uitrekken... Dan één snelle slag en klaar!
Heb nog nooit ingewanden van de kip geraakt bij het kuisen. Zelf doe ik het als volgt:
Je maakt een snede in het vel onder de borstspier (dus ter hoogt van de darmen) en maakt die voorzichtig groter. Bij mijn krielen kan ik dat gewoon met m'n vingers opentrekken, bij een ouder dier kan je best een mesje gebruiken, waarbij je het mes er in steekt en van binnen naar buiten opensnijdt, zodat je niets raakt. Als de opening groot genoeg is, met je hand langs boven over de ingewanden onder het borstbeen, je vingers zo ver mogelijk erin steken. Op't einde voelt ge het hart zitten, als ge dat mee hebt, hebt ge alles mee... Dan alles in één keer naar beneden trekken en ge hebt nergens iets geraakt normaal gezien!!
Als je dan delen van de ingewanden wilt bijhouden (ga volgend jaar de maagjes toch bijhouden, nadat ik eendenmaag heb gegeten, superlekker en zacht vlees!!) kan je dat er achteraf nog uitsnijden, maar dan kan je beter zien waar je snijdt als alles er al uit ligt..
Het slachten van kippen
Rudolf schreef:kipjeR schreef:Wij hebben gisteren ook voor het eerst de jonge haantjes geslacht. Het doodmaken hebben we aan een kenner overgelaten maar het plukken en schoonmaken hebben we zelf gedaan. Bij de tweede ging het mis en raakten we de galblaas. Bij de foto's wordt de galblaas niet aangewezen, dus we wisten ook niet precies waar hij zat en hoe hij eruitzag. Omdat dit zo'n belangrijk onderdeel is is dit misschien wel handig. Wij hebben de kip weggedaan omat dat zo duidelijk werd aangeraden, maar waarom moet dat eigenlijk? Is het vlees niet lekker meer of is het giftig? En wat als je hem meteen schoonmaakt en afspoelt?
De galblaas vormt een reservoir voor de galvloeistof die door de lever is geproduceerd. Gal bevat stoffen die vet tot kleine partikels kan afbreken, waardoor vet gemakkelijker door de darmen kan worden opgenomen.
Ja maar ik bedoel wat doet dat dan met het vlees, waarom kan je de kip dan niet meer eten? En hoe ziet hij er uit en waar zit hij?
het is niet giftig hoor, maar het vlees wordt dan gelijk erg bitter.
Vergelijk het maar met de smaak alsof je "brandend maagzuur"hebt....
Beter kan ik het niet uitleggen.
De galblaas is een groen zakje, ter grote van een 1 tot 2 cm, afhankelijk van de grote van de kip natuurlijk.
Hij zit achter de lever.
Vergelijk het maar met de smaak alsof je "brandend maagzuur"hebt....
Beter kan ik het niet uitleggen.
De galblaas is een groen zakje, ter grote van een 1 tot 2 cm, afhankelijk van de grote van de kip natuurlijk.
Hij zit achter de lever.
Ik maak voor de ingewanden een opening in de buik, snijd dan rond de poep heen, zodat alles er van de eerste keer goed kan uitzakken en m.i. heb je dan ook meer ruimte om je hand in de kip te stoppen en de ingewanden eruit te halen. Moet je wel opletten dat je de endeldarm niet doorsnijdt.
{Edit Loes: Gonda maakt tzt een FAQ waarin het bovenstaande verwerkt zit in één bericht.}
{Edit Loes: Gonda maakt tzt een FAQ waarin het bovenstaande verwerkt zit in één bericht.}
Terug naar “FAQ's (vaak gestelde vragen)”
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten