IB / Infectieuze Bronchitis (o.a. verkoudheid, rare eieren)

Vaak gestelde vragen over ziekten en voortplanting, naslag- en bewaaronderwerpen.
Gebruikersavatar
monique
Berichten: 11424
Lid geworden op: 25 sep 2002 19:17
Land: nederland
M/V: V
Locatie: hoeksche waard

IB / Infectieuze Bronchitis (o.a. verkoudheid, rare eieren)

Berichtdoor monique » 16 jan 2007 15:02

Infectieuze bronchitis (IB) komt regelmatig onder kippen voor, vaak ook zonder dat we er erg in hebben.

Eigenlijk komen alle kippen er weleens mee in aanraking, en we kennen dit vooral als de verkouden kip! Die kippen die wel proesten enz. maar geen snot hebben, hebben naar alle waarschijnlijkheid te maken met IB. In dat stadium niks om je zorgen over te maken, het gaat dan meestal ook gewoon weer over.

Maar IB is er in meer variaties, vandaar wat meer info hierover:

Infectieuze bronchitis wordt veroorzaakt door een virus, wat geruime tijd buiten het vogellichaam in leven kan blijven. IB wordt door direct en indirect contact over gebracht, en wij mensen zijn wel het meest gevaarlijk in het overbrengen (aan je kleding onder je schoen enz.) Ook wordt het virus door de wind verspreid.
Er zijn verschillende type van dit virus!

Verschijnselen:

Na een incubatietijd van 18-48 uur. De ernst van de ziekte hangt af van o.a. de leeftijd en de immune staat van de groep kippen.
Bij infectieuze bronchitis treden de ademhalingsproblemen duidelijk op. Bij kleine kuikens kun je al rochelende geluiden horen. Hoesten en niezen gedurende zo'n 10-14 dagen.
Soms zijn er tevens natte ogen, benauwdheid/kortademigheid te zien. Een enkel keer is er ook een verdikking van de kop te zien. Er kunnen bij jonge kippen ook nierontstekingen veroorzaakt worden, met een sterfte tot 60 % terwijl bij de meeste uitbarstingen er minder dan 5% dood gaat. Hoewel dit kan oplopen (zeker bij vlees kippen) in combinatie met secundaire infecties.

Bij oudere kippen kan het dat de hele koppel zit te neuriën er kan tevens ook productiedaling op treden.
Meestal daalt de productie in eerste instantie met 5 tot 50% en later stijgt het weer, maar toch blijft het altijd wat lager als dat het was.

Infectieuze bronchitis bij kleine kuikentjes is zeer gevaarlijk en vaak is de sterfte dan ook hoog, wat bij oudere dieren bijna nooit het geval is. Maar daarnaast zijn er bij de kleine kuikens vaak blijvende beschadigingen van de eileider het gevolg, en daar kom je dan pas achter als het dier gaat leggen.
De eileider is afgesnoerd en er ontstaan vochtophopingen in de eileider.
De aangetaste dieren gaan zich opvallend recht verplaatsen, ze scharrelen als pinguïns door het hok.

Ooit heb ik met zo'n kip te maken gehad, een zogenaamde schijnlegger. De lam kleurt netjes rood, en alles wijst erop dat zo'n kip gewoon aan de leg is. Maar doordat de eileider afgesnoerd is, is dit niet het geval. Deze
kip kreeg een enorme vochtophoping die te voelen was rond haar cloaca, alsof er een ballon met vocht zat. Ze maakte een zieke indruk. Zat bol., gesloten ogen, voelde koud. De kip is gestorven. Bij sectie bleek die ''bal'' dat enorm veel geel en helder vocht te zijn.

Naast de productiedaling kun je ook sterk afwijkende eieren, vooral misvormde (geribbelde en kromme) en dunne schalen waarnemen. Tevens bevatten ze vaak wat waterig eiwit. Meestal wordt dit vanzelf weer beter tot bijna weer het normale niveau.

Voor plaatjes van eieren zie: http://www.infectious-bronchitis.com/signs-lesions-ib.asp , (klik op het plaatje van de eieren)

Letsel in het lichaam (voor wie het interessant vind):
O.a. De ademhalingsluchtwegen bevatten een slijmachtige afscheiding in de luchtpijp en de bronchiën, over het algemeen zonder bloedingen. Een kaasachtige prop kan er waargenomen worden in de luchtpijp van de jonge vogel. De luchtzakken zijn verdikt en ondoorzichtig. De secundaire bacteriële besmettingen veroorzaken kaasachtige luchtzak culitis (geen idee, kaasachtige substantie bij/in/om ontstoken luchtzakken gok ik).
Ontsteking van het leverkapsel en ontsteking van het hartzakje.
Gezwollen bleke nieren.

De diagnose:
De diagnose kan niet gesteld worden op alleen de uiterlijke kenmerken omdat deze behoorlijk overeen komen met New Castle Disease (NCD) Slijmvliesontsteking van strottenhoofd en luchtpijp en infectieuze verkoudheid.
Voor zekerheid zullen er dus virustests/laboratoriumonderzoeken gedaan moeten worden, en ook dat is niet makkelijk, plus enorm kostbaar!

Behandeling:
Er zijn geen specifieke geneesmiddelen, er wordt bij verdenking vaak een antibioticum voorgeschreven voor evt. secundaire infecties.
Je kunt je dieren wel laten enten, al is er geen zekerheid op totale bescherming omdat er meerdere typen van het virus zijn.
Vooral bij jonge dieren is een goed geventileerd warm hok en licht verteerbaar voedsel een eerste vereiste bij een behandeling.

Preventie:
Enten!

Bron, oud school materiaal en tevens Merck Vet edition ( http://www.merckvetmanual.com )

Terug naar “FAQ's (vaak gestelde vragen)”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten