Veerluizen

Vaak gestelde vragen over ziekten en voortplanting, naslag- en bewaaronderwerpen.
Gebruikersavatar
monique
Berichten: 11423
Lid geworden op: 25 sep 2002 19:17
Land: nederland
M/V: V
Locatie: hoeksche waard

Veerluizen

Berichtdoor monique » 16 jan 2007 17:26

Veerluis en veermijt

Wat zijn veerluizen en veermijten?
De meest voorkomende ectoparasieten die op een kip leven zijn luizen. Er zijn verschillende soorten luizen en mijten. Elk hebben hun eigen specifieke voorkeur van waar ze graag verblijven op de kip. Veelal zul je ze rond de claoca vinden, maar bijv. bij kippen met grote kuiven, komen ze ook in de kuiven voor.
Mijten zien piepkleine beestjes met 8 poten, die je veelal nauwelijks of niet kan zien.

Luizen verblijven hun hele leven op de gastheer (de kip in dit geval) en leven van het keratine van de veren.

Afbeelding

Afbeelding

foto made by pauline
Veerluizen beetje geel/beige van kleur (deze luizen hebben neten die lijken op een soort kalkachtige bolletjes )

Afbeelding
***Veerluis op een veer(10x vergroot) Deze luizen zitten dus tegen de schacht ven de veer aan.

Wat zijn de symptomen?
Luizen veroorzaken jeuk en daardoor zie je kippen die zich heel poetsen. Tussen de veren kun de luizen zien lopen, maar ook de neten (de eitjes van de luizen) aan de veeraanzet zien zitten. De huis kan rood, geïrriteerd en schilferig eruit zien.
De kippen verliezen in extreme gevallen hun pluimen en delen van de pluimpjes worden beschadigd. Je ziet veren waar enkel nog maar de schacht van overblijft, maar in een eerder stadium komen er ‘gaatjes’ in de pluimen van de kip, net of er stukken van de pluimpjes zijn gebeten. Deze parasieten veroorzaken veel stress.
Dus bestrijden is de boodschap!!!!
Afbeelding
***Op deze foto zie je duidelijk beschadigde veren aan de vleugels. Als je dit ziet kan je vrijwel met zekerheid zeggen dat je last hebt van één van bovenstaande parasieten.

Afbeelding
***De kip krijgt kale plekken zoals hier op de borst. Het is niet zo dat elke kip die een kale plek heeft last heeft van veerluis/mijt. Dat kan ook veroorzaakt worden door de rui of door verenpikken of het veelvuldig schuren langs bijvoorbeeld de rand van een voerbak of gaas.. En dan heb je nog de leghybrides die vaak een erbarmelijk veerpakje hebben, maar dat heeft meestal ook niets te maken met een parasitaire aandoening.

Hoe moet je nu deze parasieten bestrijden ?
De middelen waarmee we deze parasieten bestrijden noemen we insecticiden, diervriendelijk (voor de kippen en andere vogels dus ) insecten dodende middelen. De middelen dienen om parasieten te doden, maar de kippen mogen er geen last van ondervinden. Daarom moet de gebruiksaanwijzing goed opgevolgd worden, maar dit is nogal logisch. Bij verkeerd gebruik van insecticiden kan het verkeerd aflopen voor de kippen. Vooral de lang werkende insecticiden kunnen vergiftiging opleveren bij de vogels. Je kan de kip ook gewoon wassen, dat is erg effectief, en als je ze daarna nog eens bespuit met een insecticide ben je er bijna zeker vanaf.

Enkele basis regels: OVERDAAD SCHAADT, maar REGELMAAT BAAT
Teveel insecticiden kunnen de kip ziek maken, en het is beter een paar keer te herhalen, dan één keer de volle lading te geven.

Veerluis is 'gemakkelijk' te doden met anti luis, maar veermijt schijnt hardnekkiger te zijn. Raadpleeg een DA (gespecialiseerd in vogels) voor een exacte diagnose. Enkel hij zal kunnen uitmaken of het gaat om veerluis, veermijt of schachtmijt.

Er zijn verschillende middelen te koop tegen ectoparasieten bij vogels. Spuitbussen, poeders, druppeltjes noem het maar op.
Veelal worden middelen gebruikt op basis van Pyrethrinen en Piperonylbutonixide, en die werken veelal prima.
Het is een tip om de werkzame stof met elkaar te vergelijken. Want je zal zien dat er een enorm prijs verschil inzit, voor exact hetzelfde product.
(Bijv bird en duivensprays zijn veelal veel duurder als bijv veerust, want exact hetzelfde middel is, alleen een ander naam heeft!)
.
Tenslotte kan je altijd een Dierenarts raadplegen om zo aan het gepaste middeltje te geraken.

Enkele foto’s.

Dit is dus een foto van de cloaca bij de kip.
Die witte ''poeder'' zijn dus heel veel luizen eitjes, oftewel neten... Die zitten samengeklonterd aan de veren, meestal bij de veerbasis.
Deze is wit poederig (dus zacht, net stof), je hebt bijv. ook grijs poederig, doorzichtig wit en ovaal en ook weer neten die net kalkbolletjes zijn (hard zijn). Er zit dus verschil in de neten van verschillende luizen! Dit waren hele kleine luizen, net speldenknopjes die een beetje grijs/zwart zijn.

Afbeelding

Ik trek de veren die helemaal onder de neten zitten er altijd uit. Je kan ze ook afknippen, maar dan zit er heel lang een stompje, en als je de veer er in 1 keer uittrekt, groeit er weer een nieuwe.
Aan de nieuwe veren (blauwgrijze ''buisjes'' links) zitten ook nog neten, en hier en daar nog wat.
Let wel, nieuwe veren moet je er dus niet uittrekken, want dat is veel pijnlijker en gaat bloeden.

Afbeelding

Op de foto en hierboven kun je dus ook de luizen zien. Soort speldenknopjes. Door die jeuk en alles en die luizen die bezig zijn, krijgt de kip een soort korst op zijn huid. Ik trek die eraf, en daaronder zitten dan die luizen.

Er zijn ook allemaal verschillende luizen. Dit zijn van die krioelende mini's, je hebt ook grotere enz.

Terug naar “FAQ's (vaak gestelde vragen)”



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast