Kalkpoten / Kalkpootmijt bij kippen

Vaak gestelde vragen over ziekten en voortplanting, naslag- en bewaaronderwerpen.
Gebruikersavatar
monique
Berichten: 11424
Lid geworden op: 25 sep 2002 19:17
Land: nederland
M/V: V
Locatie: hoeksche waard

Kalkpoten / Kalkpootmijt bij kippen

Berichtdoor monique » 16 jan 2007 21:26

Wat zijn kalkpoten?

Kalkpoten zijn poten die omgeven zijn door een soort wit/grijsachtige aanslag, wat veroorzaakt wordt door de kalkpootmijt of schurftmijt. Deze mijt zit tussen de schubben van de poten waar het gangen graaft en leeft van het bloed van de kip. Door de afscheiding (poep) van deze mijten ontstaat de kalkachtige korstvorming tussen de schubben. Onder de huid zijn de poten van ernstig aangedane kippen meestal ontstoken en vaak bloeden de poten ook.

Leefwijze:

De mijt leeft bij voorkeur in een vochtige leefomgeving, daarom is het dus goed om het hok goed te ventileren en droog te houden. De mijt zit doorgaans vooral onder de schubben van de poot maar kan dus ook voorkomen in het hok.

Verspreiding:

Kalkpootmijten worden verspreid door de kippen zelf, via wilde vogels maar ook door mensen die in contact komen met kippen die kalkpoten hebben en/of de hokken ervan.

Symptomen:

De schubben van de poten gaan naar buiten staan en daartussen vormt zich een grijs-witte massa.
Kippen hebben echt last van kalkpoten, en kunnen veelvuldig naar de poten pikken. Soms is dat zo erg, dat de kip zelfs de schubben van de poot afpikt.
Als het erger wordt kan het lopen belemmerd worden, of zelfs leiden tot verlammingen en het misvormen van de poten en verliezen van tenen.

Afbeelding

Beginnende kalkpoten.

Afbeelding

Kalkpoten in een vrij ver gevorderd stadium.

Behandeling:

* Om de kalkpootmijten te verstikken smeren we elke dag de poten in met een vettige stof tot de kalkaanslag helemaal weg is. Gebruik bijvoorbeeld:
- Olie zoals sla, olijf, zonnebloemolie
- Vaseline
- Uierzalf

* Je kan dit ook met middeltjes van de DA bestrijden maar deze zijn veel duurder en eieren mag je i.v.m. met een wachttijd- een poosje niet eten.
Voorbeelden van deze middelen zijn, middelen tegen oormijt zoals
- Otiderm Gel
- Middelen met ivermectine erin, zoals bijv Ivomec of Parasita van Bogena

Let wel, deze middelen doden de mijt, maar verzorgen de poten niet. Het is dus raadzaam om behalve deze middelen toch ook te smeren met een vet middel om de aanslag weg te krijgen. Het is dus net zo effectief om alleen te smeren.
* Borstel regelmatig de pootjes heel voorzichtig af met wat lauw water (evt met wat zeep) om de losgekomen korsten te verwijderen. Niet aan de korsten trekken of peuteren!

* Vergeet niet het hele hok schoon te maken en te behandelen met een anti-parasieten middel of Dettol (wat ook erg effectief schijnt te zijn!)!

-------------------------

De methode om kalkpoten te behandelen volgens forumlid Gonda:

Deze methode is alleen van toepassing bij kalkpoten bij vederloze poten
1. reinig volledig de poten
2. zet de poten in een Dettol bad, laat vijf minuten trekken
3. Smeer de poten heel goed in met ofwel vaseline ofwel (is ook mijn voorkeur) met een dikke vettige uierzalf
4. DIT IS HEEL BELANGRIJK: maak reepjes stof van ongeveer 40 cm met een breedte van ongeveer 3 cm, ik scheur altijd reepjes uit een versleten overhemd van echtgenoot.
5. scheur het uiteinde van zo'n reep in twee stukken op ongeveer een lengte van 30 cm, zodat je twee uiteinden krijgt die je kunt binden rond de poot
6. wikkel nu de poot om met de reep doek, beginnende van de bovenkant en eindigend één maal rond de poot (één maal draaien rond tussen de tenen) en maak dan de knoop met de twee uiteinden rond de poot.
7. Doe nu opnieuw heel goed uierzalf of vaseline rond de doek, zodat je echt een kliederig geheel krijgt
8. laat de kip hier drie dagen mee rondlopen
9. doe dan de derde dag dit verband af, alle resten van de kalkpoten zullen loslaten met de doek, alle vieze beestjes zijn ondertussen dood gemaakt
Succes verzekerd

Afbeelding
Foto afkomstig van https://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=73&t=1753609

En ook hier een goede uitleg met mooie foto's
http://onsecohuis.blogspot.nl/2017/04/d ... pdate.html

Tot slot,
Laat een hen met kalkpoten niet broeden. Niet alleen kan ze het broeden voortijdig opgeven omdat de kalkpoten teveel irriteren, ook zijn de kalkpoten besmettelijk voor de kuikens! Mocht het toch gebeuren,behandel een broedende hen met kalkpoten niet, omdat vette substanties of mijt dodende middelen niet op de eieren mogen komen. Behandel de hen en! de kuikens na het uitkomen.
Laatst gewijzigd door lnge op 17 nov 2017 09:25, 2 keer totaal gewijzigd.
Reden: Toevoeging

Terug naar “FAQ's (vaak gestelde vragen)”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten