Kippen in de winter

Vaak gestelde vragen over ziekten en voortplanting, naslag- en bewaaronderwerpen.
Marti
Berichten: 7330
Lid geworden op: 22 jan 2006 14:47
Land: Nederland
M/V: V
Locatie: Nijmegen

Kippen in de winter

Berichtdoor Marti » 17 dec 2009 16:00

Rassen die NIET zonder meer winterhard zijn:
- Serama (lees: viewtopic.php?f=12&t=43667&p=716334#p716334)
- Vechtrassen als Ko Shamo

Voor de overige rassen geldt, uitgaande van gezonde, volwassen dieren en deugdelijke nachthokken, het volgende.

Kippen kunnen beter tegen koude dan tegen warmte, tijdens de Nederlands/Belgische winters hoeven we niet ongerust te zijn dat de dieren niet tegen de koude kunnen. Het verwarmen van het hok is niet alleen niet nodig, het is zelfs af te raden.
Mits voorzien van voldoende en de juiste voeding zijn de dieren prima opgewassen tegen de koude en stellen ze zich er ook op in. Wanneer je het hok verwarmt is de overgang van "hok" naar "buiten" te groot, daar kunnen de dieren ziek van worden. Of ze blijven liever in het verwarmde nachthok zitten en komen bijna niet meer buiten, wat ook niet de beste oplossing is.

Ventilatie is en blijft heel belangrijk, zorg er dus voor dat er altijd voldoende frisse lucht in het hok komt, waarmee het hok van binnen droog blijft. Sluit het hok dus nooit hermetisch af! Kippen geven veel warmte af; dat zorgt bij slechte ventilatie voor condens ofwel een klam/nat hok. Dat is weer een voedingsbodem voor schimmel. Een slechte ventilatie veroorzaakt dus veel ellende waar de dieren goed ziek van kunnen worden.
Waak daarbij voor tocht, dat is funest voor de dieren - in de winter net zo goed als in de zomer.

Een lekkere dikke laag bodembedekking is natuurlijk prettig voor de dieren. Houtkrul is minder geschikt, dit wordt snel nat onder deze omstandigheden en moet vaker vervangen worden. Aubiose is een goed alternatief, dat blijft veel langer droog.

Voeding is het belangrijkste voor de dieren om goed door de winter te komen; het is de brandstof die ze verstoken om zich warm te houden. In de winter is de voedingsbehoefte ook veel groter, zorg er dus voor dat de dieren overdag kunnen eten wanneer ze willen en zo veel ze nodig hebben - er moet altijd eten voor ze staan.

Goede voeding voor de winter is een veelzijdige graanmix en dan vooral de maïs en zonnebloempitten. Niet goed is zogenaamde "kropvulling" of "lekkere extraatjes" als gekookte rijst, pasta, droog brood etc.; daar zitten vrijwel geen voedingsstoffen in en die hebben de dieren juist in de wintermaanden extra hard nodig. Vers groen en fruit is uiteraard wel prima bijvoeding; wil je ze eens extra verwennen haal dan bijvoorbeeld wat meelwormen of strooi sierduivenmix.

Vers water is natuurlijk van levensbelang. Wanneer je lange dagen van huis bent en het overdag dusdanig vriest dat het drinkwater kan bevriezen, zorg dan voor een warmhoudplaatje of warmtestaafje. Ook handig: 's ochtend de toren of (kunststof) drinkbak vullen met warm (niet heet!) water en de toren op een plek zetten waar de zon nog komt. Het beste is meerdere keren per dag water geven, de 2e optie een warmhouder gebruiken.

Voeg nóóit zout toe aan het water, en al helemaal geen antivries, alcohol of andere (giftige) stoffen. Ook suikerwater (ca. 20 gram suiker per liter (warm) water) is niet goed; allereerst bevriest suikerwater niet langzamer dan gewoon water, het heeft dus weinig zin. Daarbij is suiker niet goed voor kippen én krijgen ze er alleen maar meer dorst van.
Drinktorens hebben een heel smal 'gootje' waar het water is staat, dit bevriest natuurlijk heel snel. Gebruik liever een bak met een groter wateroppervlak, dat bevriest niet zo snel, dan toevoegingen in het water.

Zorg voor een kunststof drinktoren of drinkbak, geen metaal of ijzer. We weten allemaal hoe je hand bij vorst kan 'plakken' aan metalen, dat kan dus ook een kip (of ander dier!) gebeuren. Bewaar je metalen drinkemmer dus voor de zomer en gebruik nu kunststof.

Om kam en lellen te beschermen tegen bevriezing smeer je die in met gewone vaseline (te koop bij supermarkten, Trekpleister, Kruidvat enz. enz.). De meeste dieren vinden zo'n massage ook erg lekker. Vinden jouw kippen het iets minder, doe het dan als ze op stok zijn gaan zitten.

Wanneer smeer je?
Bij hevig vriesweer: om de week (dus ook vriesweer overdag)
Bij normaal vriesweer ééns om de veertien dagen (dus niet vriezen over dag)
en begin van de winter: ééns om de maand tot als het harder begint te vriezen.


Meer tips & truuks:
-- viewtopic.php?f=29&t=37408
-- http://www.aviculture-europe.nl/nummers/07N06A06.pdf

Terug naar “FAQ's (vaak gestelde vragen)”



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast