vloeibare medicijnen toedienen aan je kip

Vaak gestelde vragen over ziekten en voortplanting, naslag- en bewaaronderwerpen.
Gebruikersavatar
monique
Berichten: 11423
Lid geworden op: 25 sep 2002 19:17
Land: nederland
M/V: V
Locatie: hoeksche waard

vloeibare medicijnen toedienen aan je kip

Berichtdoor monique » 09 mei 2012 21:59

Als je een kip vloeibare medicijnen of vocht moet toedienen in een spuitje dan kun je dat als volgt doen.

Bij voorkeur ben je met 2 personen, een kan dan de kip vasthouden terwijl de ander de medicijnen of het vocht toedient.

Hanteren
De gene die de kip hanteert kan de handen om beide vleugels doen, zodat de kip niet kan gaan fladderen en zo zichzelf kan bezeren of in paniek raakt.
Dan laat je de kip zitten/liggen. Als een kip staat duw je haar borst naar de grond, (je duwt de kip als het ware naar voren en tegelijk naar beneden.
Als je een kip namelijk naar beneden drukt zal ze weerstand geven/terug duwen/zich meer verzetten, probeer dat te voorkomen, je wilt dit alles zo rustig mogelijk doen.)

Als de kip zit/ligt en je hebt je beide handen om de vleugels dan kan je er zo voor zorgen dat ze niet meer kan staan, doordat zo nodig met zachte druk te voorkomen dat ze kan gaan staan.

Snavel open maken

De hanteerder open de snavel door bijv aan de zijkant van de snavel met een nagel tussen de snavel te komen, of door zachtjes aan de kin/lellen te trekken. De onder snavel is degene die kan bewegen, net als bij ons mensen. Doe het altijd met beleid, want de (onder) snavel kan ook breken (waarmee ik ook de scharniergewrichten van binnen bedoel)

Als de snavel open is kun je bijv een stukje van je vinger er tussen doen, of zachtjes druk uitoefenen in de mondhoeken, zoals op deze foto te zien is.
Afbeelding

Achter de tong zit een gaatje, niet een hele duidelijke foto, maar het is te zien (ik zal proberen tzt nog wat betere foto's voor elkaar te krijgen) en dat is de luchtpijp. Daar wil je geen vocht of voedsel in hebben!
Als je vanaf het begin van de snavel het vocht erin druppelt dan kan de kip zich makkelijk verslikken, dus als je het liever zo doet, doe het dan rustig aan zodat de kip alle tijd heeft om goed te slikken, maar bedenk je dat er een risico aan zit.
Vocht of vuil in de longen kan leiden tot een longontsteking, of erger!
Afbeelding

Veiliger is het om de hals van de kip goed te laten strekken (met beleid!) en het spuitje zachtjes in de slokdarm te laten zakken (1 ml spuitje past makkelijk)
Afbeelding

Je mag hierbij geen weerstand voelen, het moet er soepel inzakken, bij weerstand nooit!! doorduwen natuurlijk.
:idee: Zoals je op de foto kunt zien, het spuitje hou je aan de zijkanten vast en niet aan de ''stamper'' mocht je dan onverhoeds tegen iets stoten of de spit gaat niet verder dan leeg je de spuit al te vroeg in de bek van de kip. Dus tot de spuit op z'n plek zit hou je hem vast aan de zijkant.
Afbeelding

De zijkant kun je laten rusten in de snavelhoek waarna je de inhoud in de slokdarm kan legen. Je bent nu ver voorbij de luchtpijp en doordat de de hals strekt loopt alles naar beneden. Spuitje altijd rustig legen, mocht de boel omhoog komen, dan kun je de spuit eruit halen en de kip zelf even loslaten zodat ze zichzelf kan herstellen.
Afbeelding

Afbeelding

:!: Als je medicijnen geeft, doe dan altijd handschoenen aan en vraag die ook aan je dierenarts als je de medicijnen krijgt. Medicijnen worden ook door jouw huid opgenomen waardoor resistentie of allergieen kunnen ontstaan.

Voor de duidelijkheid, kip op de foto krijgt geen medicijnen

Terug naar “FAQ's (vaak gestelde vragen)”



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast