De Nubische geit

Beschrijvingen van rassen
Gebruikersavatar
2men
Berichten: 1660
Lid geworden op: 31 okt 2006 15:19
Land: Nederland
M/V: M

De Nubische geit

Berichtdoor 2men » 03 aug 2008 18:30

hier wat info van internet afgehaald mbt dit ras.....

Wat een Nubische geit herkenbaar maakt, is haar hele houding. Statig en parmantig. Zij is het grootste geitenras ter wereld. Een hoog op de benen staande geit met massa ( niet te verwarren met overtollig vet ) en een sterk skelet dat toch elegantie en melkrijkheid weerspiegelt. Vrouwelijke dieren kunnen tussen de tachtig en honderd kilo wegen en bokken zelfs meer dan hondervijftig kilo. De kop van een Nubische geit dient een mooi gebogen neusbeen te hebben met lange, brede, hangende oren die tot voorbij de lippen dienen te reiken ( minstens twee centimeter er voorbij ). Oorlengtes variëren en zij kunnen langer dan dertig centimeter worden.

De kop dient hoog ( majestueus ) te worden gedragen op een lange slanke nek zonder belletjes of baard. De grote donkere ogen moeten het zachtaardige karakter van het oosterse ras weerspiegelen. De wat steile schouderplaatsing en de hoge schoft zorgen weleens voor gezichtsbedrog. Doordat de overgang van schoft naar rug soms minder vloeiend lijkt te verlopen kan een onervaren oog dit ten onrechte bekritiseren als een zwakke rug. Ook de lange en steile achterbenen roepen bij sommigen vraagtekens op. Maar het mag heus wel. De beharing dient kort, fijn en glanzend te zijn en alle kleurschakeringen zijn mogelijk en toegestaan.

Het Anglo-Nubische geitenras heeft een internationale populariteit. Zij wordt niet alleen met veel enthousiasme gehouden en gefokt in Engeland en Nederland, maar ook in landen als Canada, Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland, Duitsland en België wordt een stamboek bijgehouden. In landen in Zuid-Amerika en Afrika bestaat in ontwikkelingsprojecten veel belangstelling voor Nubische geiten om de inheemse rassen te verbeteren.

Terug naar “Geiten rassen”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast