De Boergeit

Beschrijvingen van rassen
Gebruikersavatar
Mirjam75
Berichten: 76
Lid geworden op: 04 aug 2008 16:09
Land: nederland
M/V: V

De Boergeit

Berichtdoor Mirjam75 » 03 aug 2008 22:47

Boergeit

De Boergeit is een geitenras dat begin 1900 ontstaan is in Zuid-Afrika door Nubische geiten te kruisen met Europese en Indische geiten. Dit vleesras is genoemd naar de Nederlandse boeren die Zuid-Afrika hebben gekoloniseerd.

Door natuurlijke selectie ontstond een geitenras dat onder de moeilijke omstandigheden in Zuid-Afrika kon overleven. De witte vacht reflecteert het zonlicht, terwijl de roodbruine aftekening de kwetsbare plekken rond de ogen, neus, oren en onder de staart tegen het zonlicht beschermt. Door de bespiering en de sterke benen kunnen boergeiten op heuvelige en dichtbegroeide plaatsen grazen.

Het Zuid-Afrikaanse stamboek werd in 1959 opgericht. Boergeiten werden naar andere landen geëxporteerd, zoals Australië en de Verenigde Staten, om door kruising de kwaliteit van de daar aanwezige geiten te verbeteren. In 1977 werden de eerste boergeiten naar Duitsland gehaald en van daaruit verspreid over andere Europese landen.

In 2003 werd de rasstandaard voor de boergeit in Nederland opgesteld. Hierbij lag de nadruk op de voor de Zuid-Afrikanen belangrijke kenmerken.

De boergeit is een snelgroeiende, goed geproportioneerde geit van gemiddelde afmeting, met een goede productie-eigenschap van eersteklas vlees. Er moet op alle leeftijden een goede verhouding zijn tussen de lengte van de benen en de diepte van de romp, waarbij lammeren en jonge geiten in verhouding iets hoogbeniger zullen zijn. Ze zijn overwegend wit met een roodbruine kop en een witte bles. De kop is krachtig, het neusprofiel is gebogen, de hangoren zijn breed en middenlang. De hoorns zijn donkergekleurd en hebben een gemiddelde lengte.

Een volwassen boerbok weegt tussen 110 en 140 kilo. Een volwassen boergeit weegt tussen 90 en 100 kg.

Eigenschappen

De boergeit heeft een grote vruchtbaarheid en een hoge groeisnelheid. De lammeren komen tijdens de eerste drie maanden 200 tot 250 gram per dag aan. Als ze 3 maanden oud zijn, wegen ze ongeveer 24 kg.

De boerbokken verspreiden de penetrante geur minder dan andere rassen.

Door de geringe melkproductie worden boergeiten niet gemolken, maar worden gehouden voor landschapsbeheer en vleesproductie. De boergeit kan zich goed aanpassen aan verschillende klimaten en terreinen. Ze worden, naast schapen, ingezet bij de begrazing van natuurgebieden.

Afbeelding

nobby
Berichten: 29
Lid geworden op: 23 okt 2012 11:54
Land: belgie
M/V: M
Locatie: 9520 vlierzele
Contacteer:

Re: De Boergeit

Berichtdoor nobby » 23 okt 2012 15:18

Indien je een boerbok hebt die 110 kg. weegt, heb je een prachtexemplaar !
Bokken van 140 kg. zijn als karpers van 15 kg. m.a.w. visserslatijn, dus sterk overdreven.
De Amerikaanse bokken, die hier trouwens niet mogen ingevoerd worden, komen op foto wel over als bisons, maar iedereen die betrokken is bij de kweek van boergeiten heeft hier zijn twijfels over de genetische erfelijkheid van dergelijke mastodonten.
Ik kweek reeds 10 jaar boergeiten en heb bokken ingevoerd uit Duitsland, Oostenrijk en Nederland, maar nooit een bok gezien van 140 kg.
Wat de geiten betreft lijkt het gewicht dat je opgeeft nog meer overtrokken ! geiten van 90 kg zijn hoogzwangere dieren die een drieling meedragen. Het gemiddeld gewicht ligt eerder tegen de 65kg. Niet dat we dit niet zouden willen want een vleesgeit of bok kan nooit zwaar genoeg zijn, tenminste indien zijn gestel dit gewicht nog kan dragen !
De tekst die hier gepubliceerd wordt geeft streefcijfers weer en is tot nu toe slechts wishful thinking.

henkzeeland
Berichten: 1518
Lid geworden op: 04 sep 2011 17:08
Land: Nederland
M/V: M

Re: De Boergeit

Berichtdoor henkzeeland » 24 okt 2012 11:17

Worden deze geiten in Nederland voor de vleesproductie gehouden ?
Ik lust graag geitenvlees, maar er is niet gemakkelijk aan te komen.

nobby
Berichten: 29
Lid geworden op: 23 okt 2012 11:54
Land: belgie
M/V: M
Locatie: 9520 vlierzele
Contacteer:

Re: De Boergeit

Berichtdoor nobby » 28 okt 2012 17:49

Bijna alle boergeiten die in België , Nederland, Duitsland enz.. gehouden worden, zijn stamboekdieren en dienen dus in eerste instantie voor de verdere opfok. Daar er evenwel ieder jaar evenveel geiten als bokken geboren worden en er slechts 1 bok nodig is voor 10 tot 15 geiten, is er ieder jaar een overschot aan bokken. Deze worden dan meestal als slachtdier aangeboden op de leeftijd van 6 tot 8 maand. Boerbokken wegen dan ongeveer 30 à 35 kg. De vlees/karkasverhouding ligt rond de 50 %. Ik zie ieder jaar op diverse sites ook jonge dieren aangeboden die geen stamboekdier zijn en dus goedkoper, wat meegenomen is indien het toch voor de slacht is.


Terug naar “Geiten rassen”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast