Hulp gevraagt !

Tamme en wilde vogels die niet in de categorie overige pluimage vallen
dierenfokker
Berichten: 45
Lid geworden op: 11 feb 2017 08:35
Land: Nederland
M/V: M

Hulp gevraagt !

Berichtdoor dierenfokker » 19 feb 2017 22:07

Hallo,
ik heb een koppeltje Agopornis Nigiris gekocht maar ik weet er vrij veel van maar er is maar weinig duidelijke informatie over het kweken t vinden, kan iemand mij daarmee helpen en wat is de beste tijd om met ze te broeden en wat voor nestblok en ze hebben een soort vochtig nestmateriaal nodig ? ;)

Gebruikersavatar
KipjeBrecht
Berichten: 10316
Lid geworden op: 09 aug 2011 01:11
Land: Belgie
M/V: M

Re: Hulp gevraagt !

Berichtdoor KipjeBrecht » 20 feb 2017 03:04

Vochtig nestmateriaal is nu niet meteen nodig. Je kan ze altijd wat hooi geven, wilgentakjes/-bladeren, houtschilfers, ... Ze zullen alles gebruiken wat ze vinden. Als nestmateriaal hebben ze hier houtschilfers. Maar ze halen die vaak vanzelf weer uit. Agapornissen zijn niet voor niets nestslopers ... Zorg er dan ook voor dat je een nestkast/-hokje hebt met een holle bodem. Zo kunnen de eitjes niet wegrollen indien ze geen nestmateriaal willen gebruiken.
Het vrouwtje legt 3 tot 6 eitjes en zij zal ze zelf uitbroeden. De man zorgt voor haar in die periode door haar te voederen/bewaken/beschermen ...(indien het je enigste vogels zijn in je kooi/volière, is beschermen natuurlijk niet echt nodig). De broedduur ligt tussen de 3 en 4 weken. Na een 6tal weken verlaten de jongen het nest en worden daarna nog 2 weken door de ouders verzorgd.
Het ringen van de jongen gebeurt het best op de 8ste levensdag. Zorg zeker dat je de juiste ringen hebt! Ik heb momenteel een koppeltje forpussen zitten met elk een gehandicapt pootje doordat ze geringd werden met een te kleine ring. (niet mijn fout)

Ik dacht dat de ringmaat voor agapornis nigrigenis 4 mm was, maar dat zou je beter nog een navragen/opzoeken want dat kan ik nu niet met 100% zekerheid zeggen.
De vogels moeten ook altijd beschikken over een bad. Dit om zichzelf te wassen, maar zo regelen ze ook de luchtvochtigheid van hun eieren.

In maart 'begint' het broedseizoen en loopt door tot in september. Dit kan natuurlijk wel eens verschillen. De vogels zelf moeten er natuurlijk zin in hebben en in perfecte conditie zijn. Ook spelen er nog verschillende factoren een rol daarin. Bv temperatuur, licht, ...
Indien je een goed kweekkoppeltje hebt, kunnen ze wel 3 nestjes per jaar grootbrengen. Zorg er wel voor dat ze steeds een rustperiode hebben na een nest.

Helaas is het kweken van agapornis nigrigenis, in tegenstelling tot de andere agapornis soorten, niet makkelijk.

dierenfokker
Berichten: 45
Lid geworden op: 11 feb 2017 08:35
Land: Nederland
M/V: M

Re: Hulp gevraagt !

Berichtdoor dierenfokker » 20 feb 2017 07:21

Hallo,
Bedankt kipjeBrecht :-D

Gebruikersavatar
heusnoorn
Berichten: 405
Lid geworden op: 19 apr 2015 19:06
Land: Belgie
M/V: M
Locatie: Oost-Vlaanderen

Re: Hulp gevraagt !

Berichtdoor heusnoorn » 20 feb 2017 15:11

Bij nigregenissen is 'vochtig' nestmateriaal weldegelijk nodig, zoals bij alle agaporniden. Dit doe je door verse twijgen te verschaffen (bij voorkeur wilgen of fruitbomen). Ze brengen die zelf in hun nest en de sappige twijgjes regelen de vochtbalans.

In België is de aanbevolen ringmaat 4.2. Maar ringen is natuurlijk optioneel, dus als je twijfelt neem je een maatje groter of ring je helemaal niet.

Gebruikersavatar
KipjeBrecht
Berichten: 10316
Lid geworden op: 09 aug 2011 01:11
Land: Belgie
M/V: M

Re: Hulp gevraagt !

Berichtdoor KipjeBrecht » 20 feb 2017 18:50

Bij vochtig nestmateriaal zag ik nestmateriaal dat je nog zelf moet bevochtigen voor me :gutgut: Wat bij sommige vogelsoorten wel nodig is.
Maar inderdaad, twijgjes blaadjes ... Allemaal in orde! :duimop:


Terug naar “Vogels”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast