FAQ Cavianestjes

Gebruikersavatar
MIC
Berichten: 1295
Lid geworden op: 10 mei 2007 00:47
Land:
M/V: V
Locatie: antwerpen

FAQ Cavianestjes

Berichtdoor MIC » 16 aug 2012 15:00

Ik krijg regelmatig pb’s met vragen en/of problemen bij een nestje, vooral bij de ‘oeps’ nestjes. In deze topic wil ik voor jullie graag zo veel mogelijk – en stap voor stap- (dus even nog niet posten, ik vul verder aan) gegevens hierover bundelen en problemen en oplossingen aankaarten.

1) Inleiding:
De aanschaf:
Jammer genoeg worden heel wat dieren al zwanger verkocht in dierenwinkel, soms al door het transport: broodfokkers durven 8 cavia’s (gemengd) in een taartdoos te proppen en zo komen de dieren aan. (heb de dozen al zelf mee mogen openen, dit is geen grap of onzin !) Bovendien is het seksen soms verkeerd (soms ook moeilijker te zien) waardoor je in volle vertrouwen denkt 2 zeugjes te hebben aangeschaft en je uiteindelijk een zeug en beer heb… en aldus voor problemen komt te staan. Volwassen dieren daar zie je niet naast beren hebben teelballen, ukjes niet. Gebruik om je dieren te seksen in het begin een vergrootglas indien nodig (zeker bij donker gekleurde huid) Het gemakkelijkste is de ukjes te seksen kort na de bevalling dan spartelen ze ook minder tegen en je moet je bevinding zeker nachecken, want het gebeurt de beste het nog niet duidelijk te hebben gezien. Kortom je zoekt bij ukjes naar het verschil van een speldenprikje, meer niet !
Zeugjes = Y
Beertjes = Y hebben een puntje in de V van de Y

Vruchtbaarheid:
Zeugjes zijn reeds vruchtbaar vanaf de leeftijd van 4 weken en zijn om de 16 à 18 dagen vruchtbaar.
Voor hun eigen gezondheid mogen ze maar pas voor het eerst bij een beer en gedekt worden aan een leeftijd van 5 maanden mits een gewicht van 800 à 850 gr, dan pas zijn ze jonge dames en geen ukken/ pubers meer die ongelukkig gedekt werden ! Zeugjes die te vroeg gedekt worden bekopen het met hun gezondheid, al de energie die ze nodig hadden om volwaardig en gezond uit te groeien gaat in de dracht verloren, die dracht duurt 64 à 72 dagen (dus dat is niet eventjes) Verder gaat haar nodige energie verder verloren in het grootbrengen van deze ukken.
Indien zij met een beer leven moet de beer 14 dagen voor bevalling verwijderd worden. Tijdens de bevalling is een zeug ook vruchtbaar en zo worden helaas zeugjes NAGEDEKT, wat helemaal voor problemen vragen is bij jonge zeugen. Bovendien kan de beer tijdens het dekken kleintjes verwonden, zelf doden.
Zeugen die niet gedekt zijn voor de leeftijd van 12 maanden mogen niet meer gedekt worden, de botten verharden stilaan maar zeker na de leeftijd van 12 maanden en een zeug dat nog niet bevallen is zal in problemen komen bij een te late 1ste dekking. Zeugjes die al wel bevallen zijn voor die leeftijd hebben dus geen probleem .
** Dat sommigen aub eens goed beseffen hoe ze met dieren omgaan en wat voor uitputtende mishandeling het is voor een zeug te moeten leven met ongecastreerde beren en reeds op te jonge leeftijd en steeds gedekt en nagedekt te worden … Het zijn levende dieren, geen kruiwagens: laden en lossen !

Beertjes zijn reeds vruchtbaar vanaf de leeftijd van 4 à 6 weken. Sommige beertjes zitten al te wiebelkonten en te prrrten rond moeder en zusjes aan 3,5 weken, waardoor ze wel eens vroeger uit het nestje moeten gehaald worden om zusjes te beschermen. Normaal moeten zij van moeder en zusters gescheiden worden aan 4 weken mits een gewicht van 300 gr, dat is de leeftijd en gewicht waarbij de ukjes een nieuwe thuis mogen hebben.

Gebruikersavatar
MIC
Berichten: 1295
Lid geworden op: 10 mei 2007 00:47
Land:
M/V: V
Locatie: antwerpen

Re: FAQ Cavianestjes

Berichtdoor MIC » 16 aug 2012 21:24

De zwangerschap:
Hormonen werken en zeker in het begin kan je lief zeugje plots bitchig worden tegenover anderen en/of net heel aanhankelijk met jou, het hoort er bij.
Vanaf 5 weken zullen ervaren fokkers knikkers voelen ( druk niet op of in de buik om dit even uit te testen !!) Vanaf 6,5 à 7 weken kan je de kleintjes tegen je hand voelen schoppen wanneer moeder relaxed op je schoot zit. Vanaf 8 weken zie je de kleintjes goed bewegen en schoppen, ze zit dan dus nu zeker in haar laatste 14 dagen.

Moeder heeft heel de dracht goede voeding nodig, veel groenten (geen peterselie: dit wekt abortus op) veel hooi, en ruwvoeding (geen snoepjes of vetmakende commerciële voeding) Ook heeft ze rust nodig, geen lastige beer de laatste 14 dagen maar een rustige hokgenoot en niet te veel meer optillen: even een knuffel en wegen om de dracht op te volgen. Ze zal de laatste 14 dagen goed aankomen en mag geenszins gaan afvallen.(zie complicaties :gevaar zwangerschapsvergiftiging ! ) Hoeveel een zeug moet bijkomen is moeilijk te zeggen, enerzijds groeit zij nog en de kleintjes groeien ook maar om een idee te geven: we tellen ong. 100gr per ukje bij.
Maak de laatste 14 dagen de plashoekjes dagelijks even proper, eens ze bevalt blijf je beter van hun hoekje af (de ukjes vinden zo beter hun ‘plekje’ en geur mama, cavia’s maken geen nest zoals konijnen)

Complicaties bij zwangerschap:
- Bij resorptie van de vrucht (het lichaam ruimt het zelf op) of miskraam dan moet je uw zeugje goed in de gaten houden. Krijgt zij een donkere vaginale uitscheiding en/of een penetrante geur dan moet je denken aan een baarmoederontsteking en moet ze zo snel mogelijk naar de DA. (Ik ben voorstander om na een miskraam al Utero Vetsum te geven).
- Einde dracht complicatie: De baby’s bewegen plots niet meer, je zeugje noch amper, haar ogen zijn dof, ze heeft geen eetlust meer en vermagerd misschien al, de buik kan al koud aanvoelen (de ukjes mogelijk al dood) hier is zwangerschapsvergiftiging. Neem direct contact op met je DA dit is zeer ernstig en levensbedreigend de dode ukjes moeten met keizersnee zo snel mogelijk uit de buik.
- Gebruik nooit op eigen houtje medicaties voor een ziekte zwangere zeug of een zeugje met schurft, ga altijd naar de DA en overleg.

De bevalling:
Al kunnen er wel problemen optreden, mijn allereerste boodschap is: geraak niet in paniek ! Zelf al is je zeugje te jong (nb. beter te jong dan te oud) in de praktijk regelt de natuur heel wat vanzelf en bevallen ze graag zonder pottenkijkers.

Wanneer de weeën beginnen kan de cavia onrustig worden, zie je de buik samentrekken waarbij ze haast een hik-beweging maakt. Na enkele weeën persen, duikt ze met haar kopje tussen de poten en zie je al een ukje in een vlies. Zij zal dat vlies aan het kopje scheuren, vlies opeten en de uk geheel mooi likken tot de volgende uk er is en weer de volgende … nadien komt de nageboorte die ze geheel zal opeten. Maak geen geluid als je de kans heb het te zien, laat de zeug en kleintjes met rust. Een bevalling van 2 à 3 ukjes zal ong. 30 min duren. Zo is alles netjes gegaan en stappen de ukjes (als nestvlieders: met vacht, ogen open) even rond mama. Na een uurtje of twee mag je gerust de ukjes even wegen en seksen, laat mama nog even rusten.

Complicaties bij bevalling:
- Sommige zeugjes zijn te jong en hebben geen reflex, geraken toch in paniek door moeilijke of te snelle bevalling en verwijderen het vlies niet tijdig. Moest je aanwezig zijn kan je even helpen dit vlies rond neus en mond te scheuren zodat de uk al kan ademen. Reageert ze nog niet of het jong niet dan kan je het ukje ‘voorzichtig’ droogwrijven in een handdoek en kan de ademhaling nog lukken. Zet het jong direct terug bij de moeder
- Een te grote uk of dode uk kan een groot probleem zijn voor moeder en de rest van het nestje. Begin niet te trekken en doen, je doet meer kwaad dan goed ... bel onmiddellijk een DA !
- Eveneens bij het uitgeput geraken van de zeug, de weeën die niet meer volgen zoals het hoort.en een uk en moederkoek die achter blijft. In 1ste instantie kan Utero Vetsum gegeven worden, werkt dit niet of onvoldoende dan moet de zeug onmiddellijk naar een DA (zelf ’s nachts !) voor een injectie weeënopwekker (oxytocine) en moet de DA de bevalling opvolgen of alsnog overgaan tot 2de injectie of keizersnee
- Eveneens bij een prolaps van de baarmoeder door persen moet je onmiddellijk naar de DA en niet zelf pushen en duwen. De DA zal ook AB geven
- Uiteraard moet een oudere zeug dat nog geen ukjes heeft gebaard en toch zwanger is door een DA gecheckt worden tijdens de zwangerschap en waarschijnlijk ook liefst bij de DA bevallen. (te overleggen)

(Deel 3 is na de bevalling)

Gebruikersavatar
MIC
Berichten: 1295
Lid geworden op: 10 mei 2007 00:47
Land:
M/V: V
Locatie: antwerpen

Re: FAQ Cavianestjes

Berichtdoor MIC » 16 aug 2012 23:40

Na de bevalling

Normaal weegt je moedertje na haar 1ste bevalling (7 à 8 maanden) 900 en 1000gr en heeft ze ukjes tussen 85 en 110 gr. Zowel moeder als ukjes zullen wat gewicht verliezen; wat ze beiden even aankunnen.
Voor de ukjes is het normaal dat ze de eerste 2 dagen wat gewicht verliezen, dag 3 zijn ze meestal terug aan hun geboortegewicht, nadien komt er pijlsnel dagelijks ong. 10gr bij, dat is de normale gans van zaken. Aan 4 weken wegen ze gemiddeld 300gr.

Complicaties:
- Uiteraard weegt een te jonge gedekte zeug minder (meestal 500 à 550 gr) en zitten ze snel in een gevaarzone. Idem bij ukjes die met een geboortegewicht vertrekken van 50-60 gr. Eens deze zakken onder de 50 gr is het al heel moeilijk en eerder uitzonderlijk ze nog in leven te houden. Besef goed dat je te verzwakte dieren en blauwe ukjes ook moet laten gaan, blijven bijvoeden kan zelf met goede bedoeling wreed barbaars zijn !
- Ook kan je weesjes hebben, mams die sterft door zwangerschapsvergiftiging.
- Ook kan je een moeder hebben zonder/ onvoldoende melk (check dit altijd even na) eerst kan je peterselie geven en de tepel zachtjes masseren en zien of de melkproductie op gang komt
- Tijdens het zogen kan het nog plots mis gaan, pijnlijke tepels of zelf een melkklierinfectie (door bacteriële infectie). Moeder moet naar DA voor een AB kuur (en meestal cortisone) de ukjes moet je zelf gaan bijvoeden, een melkklierinfectie is te pijnlijk

Het voornaamste voor moeder is dat ze goede voeding krijgt, Vit C hooi en ook rust. Ook mag ze een schijfje banaan, droge brinta of een korstje brood, een beetje druivensuiker mag als extra, ukjes kunnen zeugen letterlijk leegzuigen (had ik met jonge Amy die nagedekt werd en de 2de keer een 5-ling kreeg) dan ben je uiteindelijk genoodzaakt de ukjes één voor één weg te nemen en de ukjes zelf groot te brengen, d.w.z. dag en nacht om de 2,5u ukjes bijvoeden (en eveneens mama bijvoeden en verzorgen want zij is er slecht aan toe) Bij opvang Mams (387 gr) moest ik de ukjes niet weghalen, moeder had toch geen melk meer haar metabolisme werkte zelf niet meer ze viel al om, maar haar ukken hielden haar in leven. Dus overweeg alles goed voor je iets doet.

Het voornaamste voor de ukjes is dat ze de eerste 48u de biest van de moedermelk binnen krijgen, dit is echt broodnodig voor hun weerstand. Hebben ze dit niet gehad dan kan je best proberen te zoeken naar een pleegmoeder die net bevallen is en de ukjes wil/kan opvangen, bij weesjes. Sommige fokkers hebben ook wel eens in hun diepvries biest van een zeugjes, vraag het na wanneer je een fokker kent. Heb je dit niet zoek lammetjesmelk, geef cavia’s NOOIT koeienmelk dat kunnen ze niet verteren ! Kittenmelk is ook te romig Later na de biest kan je desnoods wel opvolgmelk geven naast Science recovery bijvoeding of critical care, desnoods pyjamapapje, piggy nurse, droge brinta (of met water aangelengd) en op basis van zelfgemaakte hooithee en venkelthee kan je bijvoeding geven.
Sommige dieren worden ook van de tepel verdreven, meestal de zwakste en diegene die het drinken het meeste nodig heeft. Een cavia moeder heeft helaas maar 2 tepels en de sterkste /slimste zijn er het 1ste bij. Probeer moeder even op de schoot te nemen met dit uk en tracht dat deze de tepel vind, het is voornaam dat hij/ zij moedermelk krijgt …wees dus geduldig. Grijp niet te snel daarom naar bijvoeding, het beste is moedermelk. Indien je toch moet bijvoeden ga zeer zacht te werk, leg het ukje comfortabel in een handdoek of fleece en breng zachtjes de eerste druppel naar de lippen, ze zullen vanzelf proeven en likken en stilletjes kan je de 1ml spuitje (zonder naald) ledigen. Forceer niets het risico te verslikken en nog meer problemen te krijgen is groot bij bange (of zieke) ukjes.
Afbeelding
De uk zal 2 à 3 ml drinken, na het drinken mag een knuffelcontact, ook kan je met lauw doekje de blaas en aars stimuleren (moeder likt het kontje na het drinken om de keutelwerking te stimuleren) zet de cavia na het drinken bij groen en hooi, zij knabbelen snel mee. Je kan beter bijvoeden en eetlust stimuleren dan continu en te veel te dwangvoeden

Blijf je ukken en moeder dagelijks wegen de eerste 4 weken, zodat je weet of ze goed opgroeien. Bijvoeding is meestal 3 weken nodig, de hoeveelheid zal meer worden de frequentie minder.
** Denk eraan dat een uk dat niet drinkt van een gezonde moeder met melk, misschien de tepel niet direct kan vinden maar zeer waarschijnlijk zal zij/ hij wel iets onder de leden hebben, blijf alert en vooral realistisch.

Succes !

ps. Mams en kids hadden een snuggle safe (schijf in microwave op te warmen dat 8u warm blijft) met extra fleece rond, moeder en kids waren opgevangen putje winter. Mams & kids waren ver over de streep, snuggle, warmte lamp, simpele kruik of waterfles kan zieke dieren warm houden en ontspannen.
Afbeelding
hier zitten dus 4 relaxte cavia's in


Terug naar “Cavia's”



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 gasten