FAQ Cavia's versus konijnen

Gebruikersavatar
MIC
Berichten: 1295
Lid geworden op: 10 mei 2007 00:47
Land:
M/V: V
Locatie: antwerpen

FAQ Cavia's versus konijnen

Berichtdoor MIC » 22 nov 2012 01:52

Cavia's versus konijnen

Een steeds wederkerende onderwerp en discussie en dikwijls met veel tranen achteraf.
Konijnen en cavia’s samen in één hok of ren kan er best heel leuk uit zien voor mensen, maar dit is absoluut af te raden. Konijnen en cavia's zijn totaal verschillende dieren. Ze behoren trouwens niet tot dezelfde orde. Ze hebben ieder hun eigen taal, hun eigen ritme, en hun eigen voedsel- en levensbehoefte.

Cavia's maken verschillende geluiden en bewegingen om elkaar duidelijk te maken wat ze wel en niet willen, er is een specifieke rangorde te respecteren. Konijnen hebben hun taal, ze grommen en stampen met hun achterpoten als ze boos zijn. Een cavia begrijp deze taal niet, net zoals de konijn de taal van de cavia niet begrijpt … ze zullen het moeten “ondervinden”…en cavia’s zijn helemaal niet zo sterk als konijnen. Een kleine tik met de achterpoten van een konijn, daarom nog helemaal niet slecht bedoeld … maar door pure opwinding wanneer baasje eten komt brengen en hup daar is het kwaad geschied … de cavia heeft een inwendige bloeding, gebroken rug of is op slag dood. Ze kunnen elkaar ook lelijke bijtwonden toebrengen met flinke abcessen tot gevolg. Wanneer de ene slaapt is de andere actief, ze hebben geen rust en ontwikkelen stress en gasvorming. Typisch is het knagen op allerlei, het vachtknagen door cavia’s omwille van irritatie, door verveling, frustratie, voedingsgebrek, ….

Cavia’s maken geen Vit C aan en moeten Vit C toevoeging krijgen in de korrels, zij hebben hun eigen specifieke caviavoeding broodnodig, geen konijnenvoeding. Zonder Vit C toevoeging riskeren cavia’s heel wat ongemakken en gebreken tot scheurbuik toe, wat dodelijk is. Een konijn heeft absoluut geen toevoeging van Vit C nodig, dat geeft hun plakpoep tot zelfs echte flinke diarree. Verder moeten cavia's veel MEER groenten en fruit eten, ze eten 24u/24, iets wat voor konijnen uit de boze is.

Heel wat mensen verloren de laatste jaren een hoop cavia”s, de ene na de andere dood, (o.a. forumlid hier de caviaopvang ieniemienie) louter aan een overdraagbare konijnenziekte wat fataal blijkt te zijn voor cavia’s.

Om dan nog maar te zwijgen over de arme cavia’s die bij een konijn worden gedropt in een hok en doodgedekt worden door het konijn ! Konijnen zijn ook sterk territoriaal.

Hou daarom cavia's en konijnen gescheiden, en staar je niet blind op een gezellig plaatje !
Er is GEEN ENKELE caviaopvang of goede caviaforum die niet fel tegen het houden van konijnen samen met cavia’s is, omdat zij voldoende de nadelen en negatieve verhalen hierover kennen.

Terug naar “Cavia's”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten