danielb schreef:5 tenen is spijtig genoeg niet dominant. (althans uit mijn ervaringen)
daarom zal het nodig zijn om in de 1ste generaties steeds een zuivere zijdehoenhaan te gebruiken.
anders blijven er te lang kippen uit komen die ook maar 4 tenen of langs 1 kant 4 en langs andere kant 5 tenen hebben en dus niet alleen maar 5 tenen.
Klinkt toch als dominant. Een dier met aan een poot 4 tenen en aan de andere 5 tenen is volgens mij fokonzuiver voor polydactyly (Po). Zo heb ik begrepen uit theorie en van fokkers. Nakomelingen uit een kruising van een ras met 4 tenen en een goed doorgefokt ras met 5 tenen zorgt voor veel variaties wat betreft de 5e teen, dit kan een nadeel zijn.
de lethaal factor van de oortoeven is enkel lethaal als je dubbele oortoef x dubbele oortoef doet.
een dier met geen oortoeven x (dubbele) oortoeven zal dat niet hebben volgens mij.
en de araucana zou enkel in een eerste generatie gebruikt worden.
Je hebt gelijk, het gen voor oortoeven (Et) in fokzuivere toestand is letaal. Het fokken van Araucana's brengt daarom altijd 25% van de nakomelingen die dood in de dop zitten (Et/Et). Het schijnt dat bij fokonzuiver ook nog een klein percentage niet uitkomt, wel hoger dan bij dieren die genetisch et+/et+ zijn (geen oortoeven).
danielb schreef:wat betreft de bolstaart van de araucana...
ik heb geen idee hoe dominant dit is of eventueel recessief...????
maar er zijn ook araucanas met gewone staart hoor.
Ik dacht dat bolstaart dominant overerft. Ik weet dat er ook Araucana's bestaan met staart. Maar zijn die niet moeilijker te krijgen?
Het vraagstuk over de ei-kleur daar ben ik niet echt goed mee. Het is leuk om te weten welke ei-kleuren er zijn, hoe het ontstaat en wat je er mee kunt doen qua kruisingen. Het wel eens een groen ei gezien maar daar blijft het bij. Om te weten welke ei-kleur een haan doorgeeft, kun je naar de moeder kijken. Ik weet niet in hoeverre dit juist is (wat krijgt hij van zijn vader mee bijvoorbeeld?). Of de haan paren aan een hen die witte eieren legt. Gelukkig zijn de hennen die groene eieren leggen niet ziek.
