Kip na kip ziek/dood... Wanhoop nabij

Ziekten, ongedierte, verwondingen en de rui.
Ook nagels/sporen/snavel/kammen/vleugels etc
Gebruikersavatar
Lumina
Berichten: 97
Lid geworden op: 22 dec 2020 08:31
Land: Nederland
M/V: V

Kip na kip ziek/dood... Wanhoop nabij

Berichtdoor Lumina » 22 dec 2020 11:58

Goedemorgen allemaal,

Alvast bedankt voor het lezen want dit gaat een heel verhaal worden. Ik wil zo volledig mogelijk zijn, aangezien ik vrij nieuw ben in het houden van kippen en inmiddels ben ik de wanhoop nabij.

Achtergrond:
Nu woon ik zelf sinds enige tijd in een huis met een flink stuk grond, en leek het ons leuk om kippen te nemen. Leuke beestjes om te zien, geeft wat gezelligheid in de tuin en nuttig voor de eieren. Zo gezegd zo gedaan; we hebben ons flink ingelezen, een hok gebouwd, een flinke ren gemaakt en daarna broedeieren gekocht. We hebben voor de grote Orpington gekozen; prachtige beesten om te zien, lekker groot, en niet onbelangrijk - voor zover mijn research op dat moment uitwees - een ras wat weinig problemen heeft welke niet voorkomen/verholpen kunnen worden. Er zit een fokker bij ons in de buurt die goed te boek staat dus we zagen weinig risico's. Na 3 weken in een broedmachientje zijn begin juli 2 van de 8 eieren uitgekomen - Chip en Nugget (buffjes) :ilove:

2 kipjes vonden we wat weinig - het zijn toch groepsdieren, en stel dat met een van de twee wat gebeurd? - dus twee weken later hebben we 4 kuikens van ongeveer dezelfde leeftijd erbij genomen. Witte Orpingtons. Ging hartstikke goed, en met zijn 6en hadden ze het enorm naar hun zin (in de woonkamer). Als het lekker weer was mochten ze (onder begeleiding) een poosje naar buiten, om zo ook te wennen aan de buitenomgeving.

Problemen:
Ergens in Augustus (toen waren ze pakweg 10 weken oud) achtten we ze oud genoeg om voltijds naar buiten te gaan. De eerste weken ging het super, daarna begonnen de problemen... Tijdlijn:

- 5 sept: een van de witte Orpies werd gegrepen door een havik. Met spoed naar de dierenarts gegaan, Orpie heeft het overleefd. Nav dit incident hebben we de ren overdekt zodat de havik er niet weer bij kom komen.
- 13 sept: havik vond toch nog een klein gaatje in het net; heeft witte Orpie no. 2 gegrepen. Deze heeft het niet overleefd. Gaatje in het net gedicht - nu kan er helemaal niks meer bij.
- 6 okt: de twee buffjes werden ziek. Bol zitten, lusteloos, niet eten of drinken. Naar de dierenarts geweest; diagnose: e. coli besmetting. Beide zijn aan de antibiotica gezet, maar voor Nugget mocht het niet meer baten. :puppydogeyes: (op Chip kom ik zo nog terug)
- 20 okt: witte Orpie no 3 lijkt een kropverstopping te hebben. :cry: Naar die dierenarts; bevestigd mijn vermoeden en opereert hem. Kropverstopping is verholpen, dierenarts geeft aan dat de kip te grote stukken gras heeft gegeten. (note: al het gras wat ze eten, plukken ze zelf - wij voeren geen gemaaid gras!) Actie: deel van de ren afgesloten, het restant (~50m2) gemaaid, al het losse gras weggeharkt en kip weer naar buiten. Ging prima :-)
- 24 okt: 2 nieuwe buffjes erbij gehaald (dezelfde fokker). Vergelijkbare leeftijd. :-)
- 6 nov: witte Orpie no 3 is kreupel - kan gebeuren. Er zit niks in de zool, grijpreflex is goed.
- 13 nov: witte Orpie no 3 heeft weer kropverstopping... Naar de dierenarts gegaan, in combinatie met de vorige kropverstopping en de kreupele poot (op dat moment ook geen grijpreflex meer) denkt hij een neurologisch probleem. :crazyeyes: Kipje maar in laten slapen :(

In de tussentijd kwakkelt Chip (van de e.coli) door. Eet en drinkt goed, maar zit de hele dag bijna alleen maar op de grond. Laat zijn vleugels hangen. We zijn hier niet meer mee naar de dierenarts gegaan; we hebben zijn antibioticakuur netjes afgemaakt en we waren geinformeerd dat e.coli blijvende effecten of een hele lange geneestijd kan hebben. Maar toen:
- 18 december wou hij amper meer eten of drinken en de volgende ochtend was hij dood :cry:

En nu lijkt een van de 2 nieuwe buffjes wat levenslust kwijt te zijn. Loopt rond, eet, maar allemaal net wat langzamer/futlozer dan hij normaal deed. En nu ben ik bang dat daar ook weer wat mis mee is...

Huisvesting
We hebben een nachthok met een bodemoppervlakte van ca 3m2. De ren is ca 95m2, waarvan ze nu beschikking hebben over 50m2. De ren is volledig overdekt en afgesloten; het enige wat er in principe in kan komen zijn winterkoninkjes (en muizen).
We geven ze nu nog Kasper kuikenmeel (tot de zak leeg is) ~350g per dag nu we nog maar 4 kipjes hebben. Ongeveer om de dag verstrooien we een hand Kasper grof zaad. Ze hebben toegang tot grit en scharrelen verder nog beestjes en gras bij elkaar in de ren.
2 tot 3 keer per week verversen we het water, er staat verder geen stilstaand water in de ren wat ze kunnen drinken. Het water staat overdekt onder het hok.

TLDR;
In 3 maanden 3 kuikens kwijt aan ziekte en nu eentje die uit zijn doen is. Ik zit inmiddels met mijn handen in het haar - waarom gaan "al" mijn kipjes dood? Volgens de dierenarts hebben we dikke vette pech, maar de dierenartsassistente zei dat zij ook alleen maar problemen met haar kippen had.

Vragen:
- Is het normaal om zo veel pech/ziekte te hebben als je net begint met kippen/kuikens?
- Is het echt pech, of doen we wat verkeerd? :puppydogeyes:
- Moet ik me zorgen maken om het laatste buffje wat uit zijn doen lijkt, of zie ik spoken? Ik sta nu erg op scherp nu ik zoveel kipjes kwijt ben geraakt voor ze uberhaupt zijn gaan leggen... Maar ik wil ook niet voor niets naar de dierenarts - zeker niet ivm de covid maatregelen - en we zijn al honderden euro's kwijt aan kipjes die het niet gered hebben...

Gebruikersavatar
Kip La La
Moderator
Berichten: 22995
Lid geworden op: 15 okt 2009 19:24
Land: Nederland
M/V: V
Locatie: Veluwe

Re: Kip na kip ziek/dood... Wanhoop nabij

Berichtdoor Kip La La » 22 dec 2020 12:53

Wat een verhaal. :puppydogeyes:
Het klinkt toch alsof je alles goed doet en zoveel DAbezoeken gaan je ook niet in je kouwe kleren zitten.
Hier komen vast nog reacties van andere leden die tips en goede raad voor je hebben.
:bloem:

Gebruikersavatar
dragon
Berichten: 351
Lid geworden op: 05 okt 2010 08:34
Land: NL
M/V: V

Re: Kip na kip ziek/dood... Wanhoop nabij

Berichtdoor dragon » 22 dec 2020 13:58

Ik weet niet of ik echt tips voor je heb, maar ik wil je wel een hart onder de riem steken. Soms heb je echt gewoon pech en met dieren die in een groep leven is het soms echt zoeken naar een oplossing. Wat ik lees, doe je absoluut de goede dingen!

Een paar dingen die me door het hoofd schoten. Kijk of je er wat aan hebt:
* Je hebt in relatief korte tijd meerdere dieren bij elkaar geplaatst. Daarbij kun je het risico lopen dat je nieuwe virussen binnen haalt in je hok. Mocht je dit, ivm het verliezen van die kipjes, in de toekomst nog een keer willen doen; Kijk of je de nieuwe dieren een tijdje apart kunt houden, een paar weken quarantaine kan helpen. Kies dan liever voor 1 keer een grotere groep en niet meerdere keren een klein aantal. Het verhuizen en bij elkaar plaatsen van kipjes kan stress geven en dit maakt ze vaak net wat meer vatbaar voor ziektes. Ik snap natuurlijk heel goed dat dit initieel niet je intentie was om te doen, hoor. Het is een overweging...
* E-Coli is eigenlijk niet direct de meest voor de hand liggende ziekte bij jonge kippen. Is er door de dierenarts een mestonderzoek gedaan? Welke medicatie heb je meegekregen? Met jonge kippen die lusteloos zijn en hun vleugels laten hangen, denk ik eigenlijk direct aan coccidiose ( of eventueel wormen). Een mestonderzoek kan dat makkelijk uitwijzen en daar heb je speciale medicijnen voor. Dit kan in een groep makkelijk rondgaan en sommigen hebben voldoende weerstand en anderen minder. Dat kan de situatie van Chip en nu ook het nieuwe kipje verklaren. antibiotica helpt daar niet tegen.

Maar nu de disclaimer: ik ben geen dierenarts, ik heb jouw kipjes niet gezien en niet onderzocht, dus ik ga alleen of op jouw verhaal en mijn ervaring.
Je kunt eventueel bij dieren die dood gaan bij de meeste dierenartsen nog een sectie laten doen. En kijk of jouw dierenarts genoeg kennis en ervaring heeft met vogels, of ga voor een 2nd opinion naar een DA die dit wel heeft.
Ik ga zelf voor mijn kippen naar een andere kliniek ( driebergen-zeist; specialisatie in vogels) dan voor mijn konijnen en katten (de kliniek om de hoek).

Succes en sterkte; Ik weet uit ervaring dat dit geen leuke start is met een nieuwe hobby, zeker als je er zoveel moeite in steekt en niet het gewenste resultaat hebt. Maar kippen houden is over het algemeen best wel leuk!

Gebruikersavatar
Lumina
Berichten: 97
Lid geworden op: 22 dec 2020 08:31
Land: Nederland
M/V: V

Re: Kip na kip ziek/dood... Wanhoop nabij

Berichtdoor Lumina » 22 dec 2020 14:25

Bedankt voor jullie reacties. Ik had al het idee dat we geen grove fouten maken mbt de kipjes, maar als er zoveel mis gaat ga je toch aan jezelf twijfelen... :?

@dragon dat er dingen mis kunnen gaan bij het introduceren van nieuwe kuikens had ik me gerealiseerd. De eerste keer (met de introductie van de 4 witte) hebben we het risico bewust genomen; de tweede keer heb ik er niet echt bij stil gestaan, omdat ze bij dezelfde fokker vandaan komen. Mijn gedachtegang was dat ze dan allemaal wel dezelfde virussen en dergelijke daar op hadden gepikt. Als we in het vervolg nog ergens kippen vandaan halen zet ik ze zeker eerst apart in quarantaine! :duimop:

Wat betreft de e.coli; er is (bij alle zieke kippen) geen mestonderzoek gedaan. De dierenarts heeft bij die twee de diagnose gesteld op basis van gele aanslag in de snavel. Dit werd de volgende dag nog een keer bevestigd door een andere dierenarts (wel bij dezelfde kliniek), die er ook aan toevoegde dat hij het kon zien aan hoe ze eruit zagen en aan de houding (hier heb ik achteraf gezien wel mijn twijfels bij). Ze hebben 2 keer een antibioticainjectie gekregen bij de DA, daarna nog een docycycline-kuur die we thuis af moesten maken (tabletjes).

Als het toch cocciodose zou zijn geweest, zou je dan niet ook verwachten dat de ontlasting bloederig is of er anderszins anders uit ziet dan bij de gezonde kippen? Dit was namelijk niet het geval... Ik heb Finendo Cox+Worm in huis (van de zomer voor de zekerheid vast in huis gehaald); is dat voldoende om cocciodose te bestrijden als je er op tijd bij bent of moet je daar echt voor naar de DA? Even aangenomen dat het laatste kipje cc heeft en we er op tijd bij zijn...

Gebruikersavatar
Lumina
Berichten: 97
Lid geworden op: 22 dec 2020 08:31
Land: Nederland
M/V: V

Re: Kip na kip ziek/dood... Wanhoop nabij

Berichtdoor Lumina » 22 dec 2020 15:29

Loop ik net naar buiten om het ietwat futloze kipje te onderzoeken, zie ik tot mijn grote schrik felgroene poepjes rond de plek waar hij het grootste deel van de dag heeft gezeten... net als bij de kip die de kropverstopping heeft gehad. En verrek, net als die andere heeft ook deze een volle, zachte krop. Nog wel een normaal formaat (voor zover ik kan beoordelen) maar dit geeft me toch echt wel flashbacks. :gutgut:

Ik heb hem voor de zekerheid een kropmassage gegeven en finenco in het water gedaan - het duurt niet lang meer voor ze gaan bunkeren om de nacht in te gaan - en dan krijgt hij morgenochtend weer een kropinspectie. En dan maar weer naar de DA (voor een operatie en/of mestonderzoek)... :cry:

Pearlsofpassion
Berichten: 4359
Lid geworden op: 20 apr 2019 20:39
Land: Belgie
M/V: V

Re: Kip na kip ziek/dood... Wanhoop nabij

Berichtdoor Pearlsofpassion » 22 dec 2020 15:39

OK,
Ik zou beginnen met een middel tegen coccidiose te halen en 2x met een weekje tussen te behandelen. Coccidiose blijft echter in de omgeving achter, dus herbesmetting is altijd mogelijk achteraf.
Maar goed, behandelen om te beginnen, anders gaan ze eraan dood.
Ik zeg niet dat die E. Coli niet klopt, daarvoor ken ik er niet genoeg van, maar ik zou het niet geloven 'op het zicht' en een kweek willen (met antibiogram) maar dan kost het je nog meer geld... En waar komt die E. coli dan vandaan?

Verder zou ik ze een kleiner stuk ren geven. En het gras daar echt kort houden.
En niet meer onbeperkt voer maar 2x per dag.. Het gaat niet om de hoeveelheid maar om de frequentie van eten. Ik zou denken dat het beter is als de krop tussendoor de kans krijgt om te verteren. Maar de dagen zijn nu wel kort, waardoor die maaltijden dan alsnog dicht op elkaar komen. Dus misschien helpt dat niets...

Maar ik weet anders ook niet te bedenken wat je verkeerd zou doen... :|

Is je DA wel bekend met kippen? Want daar heb ik zo wel m'n twijfels bij adhv je verhaal.

Gebruikersavatar
Lumina
Berichten: 97
Lid geworden op: 22 dec 2020 08:31
Land: Nederland
M/V: V

Re: Kip na kip ziek/dood... Wanhoop nabij

Berichtdoor Lumina » 22 dec 2020 16:30

@Pearlofpassion je zegt 'een middel' tegen cocciodose, maar wat voor iets bedoel je dan? Is Finendo goed, of bedoel je dan echt iets wat je bij de DA moet halen?

De kippen die volgens de DA e.coli hadden zijn beide inmiddels overleden, dus daar maak ik me op dit moment niet (meer) druk om. Ik ga inderdaad een volgende keer wel verder vragen voor kweken en/of mestonderzoek, goed leermoment. Wb de dierenkliniek, op de website staat dat ze kennis hebben van pluimvee, en we hebben 1 dierenarts daar gehad daar die ook wel echt wat van kippen leek te weten. De anderen die we hebben gezien had ik minder vertrouwen in. De praktijken die hier op het forum staan die gespecialiseerd zijn in vogels/kippen zijn jammer genoeg allemaal te ver weg wb reistijd.

Het gras in de ren (wat ze nog niet stuk hebben gekrabt :gulzig: ) is echt kort-kort, dat hebben we met de eerste kip die een kropverstopping had om 1-2 cm gemaaid en sindsdien is het niet meer gegroeid. Ik kan me echt niet voorstellen dat ze daar nog een kropverstopping van krijgen.. of ben ik dan te naief? Bij veel mensen lopen de kippen tenslotte zonder problemen in de tuin...

Pearlsofpassion
Berichten: 4359
Lid geworden op: 20 apr 2019 20:39
Land: Belgie
M/V: V

Re: Kip na kip ziek/dood... Wanhoop nabij

Berichtdoor Pearlsofpassion » 22 dec 2020 18:03

Nee, dan lijkt het me ook sterk dat ze nog teveel gras binnen krijgen.
Ik hoop dat kipje morgenvroeg gewoon lege krop heeft en dus geen verstopping.

Nee tegen coccidiose werkt een gewoon ontworming middel niet. Enrofloxacine wel, dacht ik. Maar ik ben niet zeker.

Gebruikersavatar
dragon
Berichten: 351
Lid geworden op: 05 okt 2010 08:34
Land: NL
M/V: V

Re: Kip na kip ziek/dood... Wanhoop nabij

Berichtdoor dragon » 22 dec 2020 18:18

Je hebt gelijk dat coccidiose ( en wormen) op de darmen slaan en dus afwijkende mest kunnen geven. Maar het is een misverstand dat hier altijd bloederige ontlasting bij hoort. Dan is het al heel ver gevorderd en meestal zijn ze dan al even ziek.
E-coli geeft in het algemeen ook problemen in de buik, tenminste wat ik er over lees, want ik heb hier nog nooit een kipje gehad met e-coli. Ik lees dan over eileider problemen, darm problemen, luchtweg problemen etc etc.
Aanslag in de keel kon ik niet zo snel terugvinden als symptoom, maar dat komt wel voor in combinatie met difterie, maar dan is het verloop én behandeling heel anders dan wat je beschrijft. En dat is ook niet heel voor de hand liggend.

Ik ben dus best een beetje in verwarring door wat je beschrijft. Maar de DA die op basis van de houding van een kip een sluitende diagnose is kan stellen, moet wel echt een wonderdokter zijn... :crazyeyes:

Voor coccidiose is in de dierenzaak ook spul te krijgen, maar dat is wat mij betreft, vooral voor hele lichte besmettingen geschikt. Als je kipjes al zo ziek zijn en doodgaan, kun je echt beter naar de DA voor bijv toltrazuril of vergelijkbaar. Dit kun je alleen op recept krijgen. Maar nogmaals; een mestonderzoek zal uitwijzen of dat de juiste diagnose is. Elke fatsoenlijke DA met kennis van vogels kan en zal zo'n onderzoek doen. Is een werkje van niets en binnen een paar minuten gepiept.

Wat betreft het gras; Misschien was het een gulzig kipje of gewoon een paar te lange sprietjes naar binnen gewerkt of inderdaad een slechte werkende krop. Maar om herhaling te voorkomen; eerst maar even zonder gras...

En ik zou een andere DA gaan zoeken... Voor het behoud van de je overgebleven dieren...

Gebruikersavatar
Lumina
Berichten: 97
Lid geworden op: 22 dec 2020 08:31
Land: Nederland
M/V: V

Re: Kip na kip ziek/dood... Wanhoop nabij

Berichtdoor Lumina » 22 dec 2020 18:37

Bedankt voor het meedenken allemaal :-)

Ik ga er voor mijn huidige zieke kipje er maar vanuit dat hij geen verstopte krop heeft, maar dat hij net had gedronken. Is beter voor mijn nachtrust. :gutgut:

Afgaande op jullie reacties en wat ik heb gezien bij de kipjes zou het dus best cocciodose kunnen zijn (en dan heeft Chip het dus eigenlijk nog best lang volgehouden, arm ding :cry: )

Ik zal dus morgenochtend bij de DA een mestonderzoek afdwingen en dan duimen dat het duidelijk wordt waar het beestje last van heeft.

Weet iemand nog een goede/fatsoenlijke kippenDA in zuid-oost Groningen (provincie)?


Terug naar “Kippenziekten, verwondingen, ongedierte rui etc”



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 17 gasten